• Turkhane Logo

Almanya, Hollanda’yı 'Türkiye'yi tuttuğu' için UEFA'ya şikayet etti

Almanya ve Türkiye’de futbolseverler heyecanlı. İsviçre'nin Nyon kentinde 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası ev sahipliğini Almanyanın mı yoksa Türkiye’nin mi yapacağı yarın kesinleşecek.

15:07 26 Eylül 2018 Çarşamba
Almanya, Hollanda’yı 'Türkiye'yi tuttuğu' için UEFA'ya şikayet etti
Almanya ve Türkiye’de futbolseverler heyecanlı. İsviçre'nin Nyon kentinde 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası ev sahipliğini Almanyanın mı yoksa Türkiye’nin mi yapacağı yarın kesinleşecek.

Tartışmalar devam ederken, Türkiye ile yarışan Almanya, Hollanda Futbol Federasyonu (KNVB) Başkanı Michael van Praagı, Türkiye lehine “taraf tuttuğu gerekçesiyle Avrupa Futbol Federasyonları Birliğine (UEFA) şikâyet etti.

UEFA Yönetim Kurulu üyesi olan Hollandalı başkan, Perşembe günü saat 14:00te 2024teki şampiyonaya kimin ev sahipliği yapacağı konusunda oy kullanacak 17 kişiden biri.

Hollanda Televizyonunun (NOS) araştırmasına göre Almanya Futbol Federasyonu (DFB), oylama öncesi Hollandalı yöneticiyi açıkça Türkiyeye destek vermekle suçladı.


Bu nedenle Almanya, van Praag hakkında UEFA Başkanı Aleksander Ceferine bir şikâyet başvurusunda bulundu.

Almanlara göre, UEFAnın Avrupa şampiyonasına aday olan ülkeler, üyeleri ülkelerine davet edemez kuralına rağmen, Hollandalı başkan bunu açıkça ihlal etti.

EFA Stad Güvenliği Komitesi Başkanı olan van Praagın yardımcılığını, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yöneticisi Servet Yardımcı yapıyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Kasım 2017deki Stad Güvenliği Komitesi toplantısı, Nyon yerine, TFFnin daveti üzerine İstanbulda yapıldı. Michael van Praag ve Servet Yardımcı samimi pozlar verdi.

Almanlar, Hollandalı yöneticinin taraflılığını kanıtlamak için özellikle hükümete yakın Türk medyasında çıkan haberleri örnek gösterdi. Medyaya yansıyan görüntülerde, Van Praagı, iyi bir dost diye tanımlayan Yardımcı, 2024 Avrupa Şampiyonası için destek istedi.

Hollandalı yönetici ise, bu istek üzerine kameralar karşısında gülerek, Dur önce bir konuşalım karşılığını verdi. Almanlar özellikle hükümete yakın Sabah gazetesinde çıkan haberlere dikkati çekti.

Sabaha göre, UEFA toplantısının yapıldığı günlerde oynanan Beşiktaş - Porto Şampiyonlar Ligi maçı sırasında van Praag, diğer üyelerden ayrı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü.

Gazete, Hollandalı başkanın Erdoğana, 1,5 yıl içinde 27 modern stadyum inşa ettiniz. Bunun için size teşekkür ederim. Yaptığınız kolay iş değil, nasıl başardınız? dediğini yazdı.

Sabah, van Praaga atfen, 2016 Avrupa Şampiyonası Fransaya gitti ama şunu söyleyebilirim ki, Türkiye 2024e hazır sözlerine yer verdi.

Almanlara göre, iki yıl önce UEFA Başkanlığı yarışını Ceferine karşı kaybeden KNVB Başkanı van Praag, kendisine destek vermedikleri için açıkça intikam alıyor. Ancak Hollanda Futbol Federasyonu bu iddiaları reddediyor. KNVBye göre, Michael van Praagın sözleri Türk medyası tarafından yanlış tercüme edildi veya çarpıtıldı. Federasyon açıklamasında, van Praag ile Erdoğan arasında iddia edildiği gibi bir konuşmanın hiçbir zaman gerçekleşmediği vurgulandı.

Almanya Futbol Federasyonu Başkanı Reinhard Grindel imzasıyla yapılan şikâyet başvurusunun ardından UEFA yönetimi, üyelere Euro 2024 konusunda kesinlikle açıklama yapmamaları talimatı verdi.

Hollanda da, Alman yetkililere Türk medyasında yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığını iletti.

Hollanda Futbol Federasyonu, DFB ile aralarında bir sorun bulunmadığını ve yarınki oylama konusunda tamamen tarafsız olduklarını açıkladı.

BM Genel Kurulu için ABD’de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonasına ev sahipliği yapabilmek için Türkiyenin tüm gerekli koşulları yerine getirdiğini belirterek, adil bir değerlendirme beklediklerini söyledi.

 

Son güncelleme: 15:07 26.09.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı