• Turkhane Logo

Yerel seçim takvimi nasıl işleyecek, partilerde son durumu nedir?

Türkiye 31 Mart 2109’da yerel seçimler için sandık başına gidiyor. Siyasi parti merkezleri hareketli. Aday belirleme süreçleri hız kazandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından hazırlanacak seçim takvimi, 1 Ocak 2019 Salı günü işlemeye başlıyor.

17:49 19 Kasım 2018 Pazartesi
Yerel seçim takvimi nasıl işleyecek, partilerde son durumu nedir?
Türkiye 31 Mart 2109’da yerel seçimler için sandık başına gidiyor. Siyasi parti merkezleri hareketli. Aday belirleme süreçleri hız kazandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından hazırlanacak seçim takvimi, 1 Ocak 2019 Salı günü işlemeye başlıyor.

Açıklanması beklenen seçim takvimine göre, seçim sürecinin başlamasıyla YSK ilk olarak seçime katılabilecek siyasi partileri ilan edilecek. Ardından siyasi partilerden mahalli idareler seçimleri için hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını YSKye bildirmeleri istenecek.

Takvime göre, ocak ayının son günlerinde siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSKde kura çekilecek.

Bianet’in haberine göre aynı gün siyasi partilerin, ön seçim yöntemi ile aday belirlemesi yapacakları seçim çevrelerine ilişkin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca gönderilen listeler, ön seçim dışında bir yöntemle aday yoklaması yapacakları seçim çevrelerine ilişkin olarak ilçe seçim kurulu başkanlıklarına verdikleri listeler askıya çıkarılacak ve ön seçim – aday yoklaması seçmen listelerine yapılacak itirazlar başlayacak.


Hangi siyasi partinin hangi seçim çevrelerinde ön seçime ya da aday yoklamasına katılacakları şubat ayı başında ilan edilecek.

Sandık bölgesi askı listelerindeki değişiklikler işlenerek seçmen kütükleri şubat ayının ilk haftasında kesinleştirilecek.

Siyasi parti ilçe başkanlıklarının, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine ait aday listelerini ayrı ayrı düzenleyerek ilçe seçim kurullarına şubat ayının ikinci haftasında vermesi gerekecek.

Aday listelerindeki eksiklikleri siyasi partiler şubat ayının üçüncü haftasına kadar tamamlayacak.

Ertesi gün geçici aday listeleri ilan edilecek ve itirazlar başlayacak. Seçmen bilgi kağıtlarının dökümü ve dağıtımı da bu süreçte yapılacak.

Planlanan seçim takvimine göre, mart ayının ilk günü aday listelerinde meydana gelen eksikliklerin siyasi partilerce tamamlanarak ilgili seçim kurullarına bildirilmesinin son günü olacak.

Bu ayın başında, kesin aday listeleri (bağımsız adaylar dahil), ilçe seçim kurullarınca, büyükşehir belediye başkanlığı için il seçim kurullarınca ilan edilecek.

Seçim propaganda ve yasaklarının, seçime 10 gün kala yani 21 Martta başlaması öngörülüyor.

Seçime bir hafta kala seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtılması tamamlanacak ve dağıtılmayanlar oy torbalarına konulmak üzere ilgili ilçe seçim kurulları başkanlıklarına teslim edilecek.

Seçim propagandası seçimden bir gün önce 30 Martta saat 18.00de sona erecek. 31 Martta oy kullanma işlemi gerçekleşecek.

Siyasi partilerden bazıları küçük il ve ilçelerde resmi adaylarını açıkladı. Ancak henüz hiçbir partide İstanbul, İzmir, Ankara ve Diyarbakır gibi büyükşehirlerin adaylarına ilişkin netlik kazanan isimler yok.



 

Son güncelleme: 17:49 19.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı