• Turkhane Logo

Yeni partiler ittifak dengelerini nasıl değiştirecek?

AKP’den istifa eden eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile eski Bakan Ali Babacan’ın partilerini yıl sonuna kadar kurması beklenirken, siyaset kulislerinde erken seçim iddiaları konuşuluyor.

11:42 25 Eylül 2019 Çarşamba
Yeni partiler ittifak dengelerini nasıl değiştirecek?
AKP’den istifa eden eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile eski Bakan Ali Babacan’ın partilerini yıl sonuna kadar kurması beklenirken, siyaset kulislerinde erken seçim iddiaları konuşuluyor.





Babacan ve Davutoğlu’nun partilerinin siyaset sahnesine resmen girmesiyle partiler arasındaki ittifak dengelerini değiştireceği iddia ediliyor. Bu nedenle kulislerde artık yeni partilerle birlikte hangi ittifakların oluşacağı konuşuluyor.


BBC Türkçe’nin haberine göre Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gerekli yüzde 50+1 oy nedeniyle AKP’de endişe yaşanıyor. Yeni partilerin alacağı küçük bir oy oranıyla bile bu baraj tehlikede. Bu nedenle de AKP cephesinde ittifakı genişletme hesapları konuşuluyor.  İYİ Parti sözcüsü Yavuz Ağıralioğlunun, HDP ile ittifak yapılması halinde, Millet İttifakına Katolik nikahı ile bağlı olmadıklarını açıklaması da tam da bu hesapların yapıldığı bir döneme denk gelmesi açısından dikkat çekiyor.

Ancak bir yandan da İYİ Parti tarafından yapılan bu çıkışların CHPnin, HDP ile bir kurumsal ittifak yapmasının önünü kesmesi amacını taşıdığı da ifade ediliyor.

Henüz partileri resmen kurmadıkları için Babacan ve Davutoğlu hareketlerinin hangi partiden ne kadar oy alacağına ilişkin kesin bir ölçümün olmadığı belirtiliyor.

Şimdilik yeni partilerin hangi partilerin tabanından oy alabileceğine ilişkin ölçümler yapılabiliyor. Bazı kamuoyu şirketlerinin CHPye yaptığı sunumlara göre, Davutoğlunun muhafazakar kimlikli bir parti kuracağı ve bu nedenle de doğrudan AKP tabanından oy alacağı hesaplanıyor. Bu oranın da yüzde 3,5 olduğu ifade ediliyor.

Liberal ve merkez sağı odak alan bir çizgide olacağı belirtilen Ali Babacan hareketinin ise bütün partilerden, en fazla da İYİ Partiden oy alacağı belirtiliyor. Babacanın, AKP tabanı üzerindeki etkisinin Davutoğludan az olduğu değerlendirmesi de yapılıyor.

Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin son iki seçimde AKP tabanından oy alması da iktidar partisi açısından endişe kaynağı oluşturuyor. İktidar cephesi açısından ittifakı genişletebileceği tek olasılığın İYİ Parti olduğu belirtiliyor. 

HDP’li Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehirlerine kayyım atanması ve HDP’nin bir önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında tahliye edilmesinin hemen ardından tutuklama kararı verilmesine tepki gösteren CHP’de ise HDP ile kurumsal bir ittifak yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor.

İYİ Partiden bu olasılığa karşı sert açıklamalar gelmeye başlasa da CHP’de HDP ile ittifak hesaplarının yapılmadığı biliniyor.

Son güncelleme: 11:42 25.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı