• Turkhane Logo

Yabancı fon yöneticilerinin gözü seçim sonuçlarında

Türkiye'de bugün gerçekleştirilen yerel seçim sonuçları içerideki finans piyasası oyuncuları kadar uluslararası fon yöneticilerini, stratejistleri ve traderları da yakından ilgilendiriyor.

18:53 31 Mart 2019 Pazar
Yabancı fon yöneticilerinin gözü seçim sonuçlarında
Türkiye'de bugün gerçekleştirilen yerel seçim sonuçları içerideki finans piyasası oyuncuları kadar uluslararası fon yöneticilerini, stratejistleri ve traderları da yakından ilgilendiriyor.




Konuyla ilgili seçim öncesi Bloombergde yayınlanan bir haber Türkiyedeki yerel seçimlere dikkat çekerek, beklentilere yer verdi.


Colleen Goko  ve Hiroko Komiya tarafından kaleme alınan Trader’lar için Türkiye seçiminin anlamı yarıda kalan rugby maçları ve web acil uyarı mesajları başlıklı haberde, para piyasalarında işlem yapan bir online aracı kurum olan Tokyo’daki Gaitame Online Co. şirketinden müşterilerine, “TL’nin likiditesi çok kıt ve açılışta ani, volatil hareketler olabilir” şeklinde bir uyarı mesajı gönderildiği ifade edildi.

Geçen hafta Londra’daki swap piyasasında TLnin faizinin yüzde 1200leri geçmesi sırasında ve likidite kaynağı Türkiye’den azaltıldığında traderlar böyle mesajların şokunu yaşamak zorunda kaldı.

Johannesburg merkezli FirstRand Bank Ltd şirketinde döviz trader’ı olan Matete Thulare, hafta sonlarını ayırdığı kriket ve rugby maçlarının aniden yarıda kesilmesinden endişelendiğini belirtti.

Çünkü dünyadaki yatırımcılar Güney Afrika para birimi randı TL’nin “proxy”si olarak kullanıyor. Yani, TL’de kötü bir şeyler olduğunda hemen randda da benzer şeyler oluyor. Aynı şekilde tersi de doğru: Güney Afrika parası rand zor duruma düşse bu hemen TL’yi de etkiliyor.

Dünyada, özellikle gelişen piyasa döviz trader’larının gözü Türkiye seçimlerinde… Sebebi ise TLde geçen hafta görülen büyük dalgalanmalar. 

Herkes pazartesi sabahı TL piyasalarının, dolayısıyla rand gibi peso gibi piyasaların da nasıl açılacağını merakla ve epeyce de endişeyle bekliyor.

Peki tüm bu trader’lar seçimden ne bekliyor? Daha doğrusu nasıl bir sonuç çıkarsa piyasa ne yöne doğru hareket eder diye düşünüyor?

Artı Gerçekte yer alan habere göre Thulare, endişelerini şu şekilde aktardı:

“Ya seçim sonucunu piyasalar beğenmezse? Malum TL’nin şu likidite kısıtlanması meselesi var. Seçim sonucu döner randı da vurur.”

Burada açıkça söylenmese de, Erdoğan’ın seçimde onay alamazsa piyasaların endişeleneceğine ilişkin bir ima da var. Ancaki haberde çoğu yatırımcının endişesi, Erdoğan’ın oy desteğini bir miktar kaybetme durumunda, tepki olarak “daha popülist” politikalara yöneleceği yönünde...

Para Analizde yer alan değerlendirmede, şu ifadeler yer aldı:

Anlaşılan bir grup trader, dişlerini gıcırdatarak TL’den intikam almak için fırsat kolluyor. Bu bir genel eğilim mi, yoksa Bloomberg bunlara mı rastladı, bunlarla mı konuştu bilemeyiz. Şurası muhakkak ki seçimlerden sonra Türk Lirası’nın uluslararası piyasalarda, ille de kötü değilse de oynak, volatil günler geçirme ihtimalini, geçen hafta para piyasasında kendi elleriyle giriştiği operasyonlar artırıyor.

Son güncelleme: 18:53 31.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı