• Turkhane Logo

Uygur Türkleri önergesini reddeden MHP: Çin’e savaş mı açalım!

İYİ Parti'nin Doğu Türkistan’daki Uygur Türkleri için verdiği araştırma teklifi sırasında çıkan tartışmada, "Çin ile 50 milyar dolarlık anlaşma sebebiyle Uygur Türklerini sattınız" dendi.

10:26 12 Temmuz 2020 Pazar
Uygur Türkleri önergesini reddeden MHP: Çin’e savaş mı açalım!
İYİ Parti'nin Doğu Türkistan’daki Uygur Türkleri için verdiği araştırma teklifi sırasında çıkan tartışmada, "Çin ile 50 milyar dolarlık anlaşma sebebiyle Uygur Türklerini sattınız" dendi.

CHP ve İYİ Parti tarafından, “Çin’in baskıcı uygulamalarına maruz kalan Uygur Türklerinin sorunlarının araştırılmasına” yönelik teklif Cumhur İttifakı oylarıyla reddedildi.

Teklifin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmesi sırasında partiler arasında sert tartışmalar yaşandı. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun konuşması sırasında Genel Kuruldaki tansiyon yükseldi.

GERGERLİOĞLU: ÇİN YETKİLİLERİ SORULARIMA CEVAP VEREMEDİ


HDP Grubu adına konuşma yapan Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu Uygur Türklerinin durumunun kötü olduğunu ve 3 milyon kişinin kamplarda tutulduğunu söyledi.

Çok sayıda kişinin hapishanelerde işkenceyle öldüğünü belirten Gergerlioğlu, “Biz bunları uzun süredir takip ediyoruz. Genel Kurulda bu konu üzerine iki konuşma yaptım ve Çin Büyükelçiliği yetkilileri 2 defa bizi ziyaret ederek açıklama yapma ihtiyacı duydu. Kendilerine Çin zindanlarındaki 325 aydının halini sordum; cevap veremediler” dedi.

’50 MİLYAR DOLAR İÇİN UYGUR TÜRKLERİNİ SATTINIZ’

Türkiye ve Çin arasında geçen yıl 50 milyar dolarlık bir anlaşma imzalandığını hatırlan Gergerlioğlu, şunları söyledi:

“Geçen sene temmuz ayında, Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın Çin ziyaretinde bir anlaşma yapıldı, 50 milyar dolarlık bir anlaşma ve ondan sonra, Çin siyaseti konusunda tıs, ses seda yok. Cumhur İttifakı -AK Parti ve MHP- tek kelime eleştiri yapmıyor. Neden? 50 milyar dolar anlaşma var. Ve sonrası: Bir yıldır güya -o ziyarette belirlenmişti- bir Türk heyeti Çin’e giderek toplama kamplarını inceleyecekti; bir yıldır gitmiyor arkadaşlar. HDP olarak Kürtlerin de, Uygur Türklerinin de hakkını savunan bir partiyiz ve iktidarın Uygur Türklerini sattığını düşünüyoruz. AK Parti ve MHP’siyle, 50 milyar dolar için bu satışın gerçekleştiğini net bir şeklide söylüyorum. Varsa hamaset dışında bir sözleri cevap versinler.”

AKÇAY: ÇİN’E SAVAŞ MI AÇALIM

Bunun üzerine söz alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Gergerlioğlu’nun konuşmasını “hadsiz” olarak nitelendirdi.

Akçay, “Konuşmacının, kürsüde yaptığı bu hadsiz lafları iade ediyorum, reddediyorum ve kınıyorum. Kim kimi satmış? Utanmadan Çin’in yaptığı zulümlerle Türkiye’dekini aynı ölçüde değerlendiriyor. Yani, bu grup önerisinin bile ne kadar istismar edildiğini açıkça ortaya koyan görüşler ifade edildi burada. Türkiye Cumhuriyeti -biraz sonra, sıram geldiğinde konuşmamı da yapacağım- elinden gelen gayreti de göstermektedir. Ne yapacağız? Çin’e savaş mı açacağız? Yani, bu istismardan başka bir amaç taşımamaktadır” ifadelerini kullandı.

“Ne demek ’50 milyar dolar için sattı’ demek. Türkiye Cumhuriyeti, dünyada insanlığın timsali bir ülkedir ve devlettir” diyen Akçay, “Tarih boyunca da böyledir, bugün itibarıyla da böyledir. Dünyadaki bu insani meselelere Türkiye kadar insani yaklaşan başka bir ikinci örnek ülke gösteremezsiniz” diye konuştu.

Tartışmaların ardından oylanan önerge reddedildi.

Son güncelleme: 10:26 12.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı