• Turkhane Logo

Temelli: Türkiye artık SDG’yi muhatap almalı

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik askerî harekâtı ve ilan edilen ateşkese ilişkin konuştu.

14:54 20 Ekim 2019 Pazar
Temelli: Türkiye artık SDG’yi muhatap almalı
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik askerî harekâtı ve ilan edilen ateşkese ilişkin konuştu.



 

Temelli, Türkiye’nin artık çoğunluğunu YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) muhatap alması gerektiğini söyledi.


Mezopotamya Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Temelli, “Son Rojava saldırısıyla Türkiye artık uluslararası hukuku da tanımaz hale geldi. Asıl vahim durum işte budur. Biz buna ‘savaş’ dedik, bize ‘hayır savaş diyemezsiniz’ dediler. ‘İşgal girişimi’ dedik, ‘hayır ona işgal diyemezsin’ dediler. Hatta bununla ilgili konuşan insanlar gözaltına alındı ve tutuklandı. Ama unuttukları bir şey var. Tüm dünya buna işgal ve savaş diyor. Bırakın onları kendi bakanı diyor, hatta kendisi bile ‘fetih’ diyor” diye konuştu.

Türkiye’nin ABD, Rusya ve diğer ülkelerle bu sorunları çözemeyeceğini söyleyen Temelli, “Bu sorunları onlarla çözmeye kalkarsa sadece öteler ya da başka bir eksene geçici olarak kaldırabilir. Türkiyenin sorunu Türkiyede, Suriyenin ki Suriyede çözülmesi gerekiyor. Herkes Dolmabahçe Mutabakatı’nı hatırlıyor değil mi? İşte o metni yırtıp atarsanız, o masayı devirirseniz o zaman ABD ile oturur o maddeleri imzalarsınız” dedi.

Çözüm için Türkiye’nin bir an önce Suriye’nin kuzeyinden çekilmesi gerektiğini belirten Temelli, şunları söyledi:

“Hatta Türkiye Efrin’den de çekilmeli. Fakat çekilirken uluslararası kamuoyu, uluslararası güçler, IŞİD meselesini nihai bir şekilde çözüme kavuşturmalı. Bu sadece Kürtlere havale edilecek bir mesele değil.

Rojava’dan, Kuzey ve Doğu Suriye’den Türkiye’ye bir tehdit yok. Yani bir çakıl taşı bile atılmadı Türkiyeye. Yok, tehdit varmış, yok terör koridoru varmış gibi konuşmamak gerekiyor. Bir kere insanlara bu algıyı yarattıktan sonra bu algı duvarlarını kırmak, bu algıları aşmak çok zor. İktidar bunu yaparak Türkiye toplumuna nefret tohumları ekiyor ve Türkiye toplumunu ayrıştırıyor. Bir kere bu dilden, bu üsluptan vazgeçilmeli. Türkiye muhataplarıyla Suriye’de acil bu krizi önceleyecek bir çözüm arayışına geçmesi gerekiyor. 

Bakın şu ana kadar Rojavada 275 bin insan yerinden, yurdundan edilmiş. Oradaki çözümün yolu Kürtlerle barışmaktan geçiyor.”

Suriye’nin kuzeyinde bir an önce insani koridor açılması ve yaralılara yardımların ulaştırılması gerektiğini belirten Temelli, şöyle devam etti:

“Hem sağlık açısından hem de gıda açısından bir an önce o insanların ihtiyaçları giderilmelidir. Yerinden edilenler evlerine dönmesi acilen sağlanmalı ve oranın bir huzura kavuşturulması gerekiyor. Özellikle IŞİD dediğimiz o meseleyle ilgili olarak da çok ciddi tehditler var ve bunun önleminin bir an önce alınması gerekiyor. Bu Milli Ordu, ÖSO dedikleri şeyler hemen bölgeden uzaklaştırılmalıdır. Son olarak da bu ateşkes dediğimiz mesele gerçek anlamına kavuşturulmalıdır.

‘Ateşkes var ama ben buna uymuyorum’ ya da ateşkes varmış gibi davranmak olmaz. Bir an önce gereği yapılmalı. Fakat unutulmamalı ki ateşkes kimle yapıldı? Ateşkes Suriye Demokratik Güçleriyle yapıldıysa o zaman onlar muhataptır. Türkiyenin artık SDGyi ciddi ciddi muhatap alması gerekiyor. Bu bir taviz vermek değil.”

Son güncelleme: 14:54 20.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı