• Turkhane Logo

Temelli: AKP’ye oy veren Kürtler öfkeli 7 puan daha kaybedecekler

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, iktidarın kendi tabanını konsolide etmek için kullandığı ayrıştırıcı dilde şirazeyi kaçırdığını söyledi.

10:48 08 Mart 2019 Cuma
Temelli: AKP’ye oy veren Kürtler öfkeli 7 puan daha kaybedecekler
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, iktidarın kendi tabanını konsolide etmek için kullandığı ayrıştırıcı dilde şirazeyi kaçırdığını söyledi.


“24 Haziran’da böyle bir strateji yürüttükleri için AKP 7 puan kaybetti. Ders çıkarmamışlar. Bir 7 puan da bu seçimde kaybedecekler. 38’in altına gerilemişler” dedi.

31 Mart yerel seçim sürecinde muhalefet partilerinin iş birliği ve aday çıkarmama kararlarını terör örgütleriyle ilişkilendiren açıklamalar bu kez meydanlara taşındı. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhalefet partilerine oy veren 18 milyon insanı terörist ilan ettiği yönündeki sözleri mahkemelik oldu. Akşener hakkında suç duyurusunda bulunan Erdoğan, “Ben vatandaşlarıma terörist diyecek kadar enayi miyim” derken HDP yöneticilerinin görüntülerini izlettiği bir mitingde, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli için, “İşte terörist bu” demişti.


MİLLİYETÇİ OYLARI KONSOLİDE ETMEYE ÇALIŞIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son bir haftadır yaptığı neredeyse tüm mitinglerine video görüntüleri ile “konuk edilen” ve “İşte terörist bu” denilerek hedef gösterilen HDP Eş Başkanı Sezai Temelli iktidarın toplumu ayrıştırmak, Kürt düşmanlığı ve buna bağlı bir terörist algısı yaratarak milliyetçi oyları ve kendi tabanını konsolide etmeye çalıştığını söyledi.

SİZDEN GELECEK 3-5 OYDAN VAZGEÇMEM ANLAYIŞI

Temelli, “Bu seçimde dozunu arttırdılar. Şirazeyi kaçırdılar. Erdoğan ‘Ben vatandaşlarıma terörist diyecek kadar enayi miyim?’ diyor. Aslında ben size terörist diyorum ama bunu açık açık ifade etmem, enayi miyim. Sizden gelecek 3-5 oydan vazgeçer miyim noktasına gelmiş durumda” ifadelerini kullandı.

EN ÇOK AKP’YE OY VERMİŞ KÜRTLER ÖFKELİ

Erdoğan’ın muhalefet yapan, hakikatin sesini dile getiren kim varsa onları terörist addetmeyi bir taktik olarak gördüğünü anlatan Temelli, “Oy kayıpları ortaya çıktıkça ‘Kürtler siz benim kardeşimsiniz, HDP yöneticileri terörist’ diyor. HDP’ye oy veren 6.5 milyon insan var. HDP’ye oy verenler HDP yöneticileriyle duygusal bağ kurmadan gidip oy vermiyorlar ki. İnsanlarda çok büyük öfke var. En çok da AKP’ye oy vermiş Kürtler öfkeli” dedi.

BU DİL KİMSENİN İÇİNE SİNDİREBİLECEĞİ BİR DEĞİL

Temelli şunları dile getirdi: “Bu nefret söylemi, ötekileştiren, dışlayan, bütün Kürtlere “defolun gidin” diyen dil kimsenin içine sindirebileceği bir dil değil. AKP’deki adaylar da bunun ızdırabını çekiyorlar. Neredeyse kampanya yapamaz, mahcup bir kenarda oturur duruma geldiler. Açlık grevleri olmasına rağmen HDP sokakta gayet pozitif bir kampanya yürütüyor.”

7 PUAN DAHA KAYBEDECEKLER

Temelli’ye göre Erdoğan’ın giderek daha sertleşen propaganda dilinde kötü gelen anketlerin etkisi var. Temelli şunları söyledi: “Anketler kötü gelmiş. Bize de geliyor sonuçları. 24 Haziran’da AKP 7 puan kaybetti. Tam da böyle bir strateji yürüttükleri için kaybettiler. Ders çıkarmamışlar. Kaybetmeye devam ediyorlar. Bir 7 puan da bu seçimde kaybedecekler. Bunun emareleri kendilerine ulaşmış. 38’in altına gerilemişler. Bu gerilemeyi telafi etmenin yolunu hâlâ ısrarla Kürt düşmanlığında, HDP’yi suçlamada görüyorlar.”

BAKIN BU KÜRT BİLE DEĞİL SÖZÜ KÜRTLERİ AŞAĞILIYOR

Temelli iktidarın bu yaklaşımla kaybettiği oyları telafi edeceğini sandığını vurgulayarak, “Kendilerinden kopan milliyetçi muhafazakar oyların geri gelmesini sağlamaya dönük bir taktik. İyi Parti’ye giden milliyetçi oylar bu vesile ile geri gelir umudu taşıyor. Benim şahsıma dönük hakaretler, ‘Bakın bu Kürt bile değil’ sözleri ile hem Kürtleri aşağılıyor hem de benim Kürt olmamam üzerinden aklınca Kürtlerle aramızda duygusal bir kopuş yaratmaya çalışıyor. Sonuç olarak toplumu bu şekilde ayrıştırmak, bu denli ayrımcı, nefret söylemi ile yaklaşmak bir seçim kampanyası için kabul edilebilir değil” dedi.

Son güncelleme: 10:48 08.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı