• Turkhane Logo

Siyasette yeni bir kutsal ittifak mı doğuyor?

Yeni parti tartışmalarıyla hareketli günler geçiren siyaset yarın Meclis’in açılmasıyla birlikte hararetini artıracak.

15:28 30 Eylül 2019 Pazartesi
Siyasette yeni bir kutsal ittifak mı doğuyor?
Yeni parti tartışmalarıyla hareketli günler geçiren siyaset yarın Meclis’in açılmasıyla birlikte hararetini artıracak.


 Siyasetin gündeminde ise AKP’den istifa eden eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile eski Bakan Ali Babacan’ın kuracağı yeni partilerin ittifak denklemini nasıl değiştireceği konusu var. 

Hükümete yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında olası ittifak denklemlerini kaleme aldı. Yerel seçimlerde ortaya çıkan tablonun ve tekrarlanan İstanbul seçimlerinin AKP’nin işinin giderek güçleştiğini ortaya koyduğunu belirten Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın MHP ile olan mevcut ittifakı sürdürmekte kararlı olduğunu ifade ediyor. Selvi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ise Türkiye’nin beka sorunu devam ettiği müddetçe Cumhur İttifakı’nın sürmesi gerektiği görüşünde olduğunu belirtiyor.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun her ne pahasına olursa olsun millet ittifakını korumayı hedeflediğini ifade eden Selvi, “Kılıçdaroğlu üç seçime ittifakla girdi. Millet ittifakı sayesinde siyasi hayatında ilk kez girdiği seçimlerden başarıyla çıktı. Kılıçdaroğlu, 2023 seçimlerine yeni partileri de katarak genişletilmiş bir ittifakla girmeyi hedefliyor” diyor.

İYİ Parti’nin yeni dönemde siyasette ağırlığını hissettirmeyi hedeflediğini söyleyen Selvi, partide CHP ile HDP arasındaki yakınlaşmadan duyulan rahatsızlık olduğuna dikkat çekiyor. İYİ Parti’de muhalefetle arasına mesafe koyan, iktidara ise göz kırpan bir değişiklik yaşandığının sezildiğini ifade eden Selvi, “Bir kabine değişikliğinde İYİ Parti’ye ihtiyaç duyulması halinde kapıların kapalı olmadığı ifade ediliyor” diyor.

Selvi, siyasetin yeni ilgi alanında Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı karşısında yeni bir kutsal ittifak kurulur mu sorusunun olduğunu gündeme getiriyor ve şunları söylüyor:

“Davutoğlu, Abdullah Gül ve Ali Babacan partilerinin kurulacak olması; Saadet Partisi, İYİ Parti ve yeni partilerden oluşacak yeni bir ittifakın kurulmasına neden olur mu sorusunu gündeme getiriyor. 1991 seçimlerine girerken Erbakan, Türkeş ve Aykut Edibali; RP, MÇP ve IDP’den oluşan kutsal ittifakı kurmuştu. Ama bu konuda henüz bir veri ortada yok. Ayrıca Abdullah Gül-Ali Babacan partisinin CHP ile ittifak konusunda kararlı olduğu biliniyor.”

Son güncelleme: 15:28 30.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı