• Turkhane Logo

Seçmenin ‘asla oy vermem’ dediği ilk parti yüzde 27.7 ile AKP

Metropoll araştırma şirketinin Mayıs 2021 anketine göre seçmenler arasında ‘asla oy vermem’ diyenlerin ilk sırada belirttikleri parti yüzde 27.7 ile AKP oldu.

15:52 14 Temmuz 2021 Çarşamba
Seçmenin ‘asla oy vermem’ dediği ilk parti yüzde 27.7 ile AKP
Metropoll araştırma şirketinin Mayıs 2021 anketine göre seçmenler arasında ‘asla oy vermem’ diyenlerin ilk sırada belirttikleri parti yüzde 27.7 ile AKP oldu.

Türkiye siyaset gündemi HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın “Hiç kimse Kürtlerin, Kürt halkının oylarını cebinde kesin olarak görmesin, çantada keklik olarak görmesin. Kürtler kimseye mecbur değildir, kimseye mahkum değildir. Özellikle son seçimlerde, İstanbul seçimlerinde Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Antalya seçimlerinde desteklediğimiz demokratik güç birlikleri elbette önemliydi. Ancak bundan sonraki süreçlerde hiç kimse bizden aynı tavrı beklemesin, aynı tavrı göstermeyeceğimizi de herkes bilmelidir” şeklindeki sözlerini tartışıyor.

Buldan’ın bu sözlerle Millet İttifakı’na uyarıda bulunduğunu belirtenler de mevcut, Cumhur İttifakı’na göz kırptığını da düşünenler de. En dikkat çekici yorum ise HDP’nin hiçbir ittifakta yer almayarak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda kendi adayını çıkarıp ikinci turda ise pazarlık için elini güçlendirmek istediği yönünde.

EN ÇOK DİRENÇ GÖSTERİLEN PARTİLER AKP VE HDP


Bu arada kamuoyu araştırma şirketi Metropoll’ün Genel Müdürü Özer Sencar, Buldan’ın sözleri tartışılırken, Mayıs 2021’de yaptıkları anketin sonuçlarını paylaştı. Ankette HDP ve diğer partili seçmenin “asla oy vermem” dediği partiler soruldu. Ortaya çıkan sonuçlar, Türkiye’deki seçmenin en çok direnç gösterdiği iki partinin AKP ve HDP olduğunu ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 27.7’si ‘asla oy vermem’ dediği parti olarak AKP’yi işaretlerken, yüzde 27’si ise HDP’yi işaretledi.



CHP’ye asla oy vermeyeceğini belirtenlerin oranı ise yüzde 12.1 oldu. İYİ Parti ise partiler arasında ‘asla oy verilmeyecekler’ en düşük oranı alarak, birçok partiden oy alabilecek potansiyelde olduğunu gösterdi.

‘HDP’YE ASLA OY VERMEM’ DİYENLER EN ÇOK MHP VE GELECEK PARTİSİ’NDEN

Bulunduğu konum itibariyle Cumhurbaşkanlığı seçiminde en kritik pozisyonda yer alan HDP seçmeni arasında asla oy verilmeyecek parti, yüzde 50.6’yla AKP ilk sırada yer alıyor. Bu partiyi yüzde 17.1’le MHP izliyor. “HDP’ye asla oy vermem” diyenlere bakıldığında ise en büyük direncin MHP seçmeninde olduğu görülüyor. MHP’lilerin yüzde 63.6’sı HDP’ye asla oy vermeyeceğini beyan etti.

Anketin dikkat çekici sonuçlarından biri de Gelecek Partisi ve DEVA Partisi seçmeninin HDP’ye bakışı oldu. Gelecek Partisi seçmeni olduğunu belirtenlerin yüzde 52.2’si HDP’ye asla oy vermeyeceğini belirterek, MHP’nin ardından ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırada ise İYİ Parti seçmeni yüzde 35.8’le yer alırken, DEVA Partisi’nden HDP’ye asla oy vermeyeceğini belirtenlerin oranı ise 26.7 oldu.
  Seçmenlerin asla oy vermem dediği partiler. Toplumda en az direnç gösterilen parti İYİ Parti, en yüksek direnç ise AKP ve HDP’ye gösteriliyor. pic.twitter.com/IExr4IsHr1 — Ozer Sencar (@ozersencar1) July 14, 2021
 

Son güncelleme: 15:52 14.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı