• Turkhane Logo

Oluç: HDP’nin İstanbul stratejisi AKP-MHP ittifakına kaybettirmek olacak

İstanbul’da yenilecek seçimde HDP’nin 31 Mart’ta gösterdiği tavrın değişmeyeceğini belirten HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, önlerine koydukları “Demokrasi ittifakı”nı tüm topluma yayacaklarını söyledi.

10:47 22 Mayıs 2019 Çarşamba
Oluç: HDP’nin İstanbul stratejisi AKP-MHP ittifakına kaybettirmek olacak
İstanbul’da yenilecek seçimde HDP’nin 31 Mart’ta gösterdiği tavrın değişmeyeceğini belirten HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, önlerine koydukları “Demokrasi ittifakı”nı tüm topluma yayacaklarını söyledi.



İstanbul seçimlerinin iptal edilmesinin, Öcalan’la yapılan görüşmeye ilişkin açıklamanın yapıldığı güne denk gelmesinin spekülasyonlara neden olduğunu dile getiren Oluç, bu iki gelişmemin bir biriyle alakasının olmadığını vurguladı.

23 HAZİRAN’A 31 MART ANLAYIŞI İLE HAZIRLANIYORUZ


HDP’nin 23 Haziran’da yapılacak seçimlerde tavrına ilişkin de konuşan Oluç, şöyle devam etti: “YSK hukuksuz bir şekilde usulleri çiğneyerek bir karar aldı. Halkın iradesini gasp etti. Bizler 31 Mart seçimlerine nasıl hazırlandıysak bu seçimlere de o şekilde hazırlanacağız. 31 Mart’ta seçim stratejimiz Kürdistan coğrafyasındaki kayyumları geri püskürtmekti. Batıda ise AKP-MHP ittifakına kaybettirmek üzerineydi. Yani bunun anlamı demokrasinin alanını genişletmek, demokrasi mücadelesinin daha güçlü bir şekilde yapılabilmesini, ortaklaşa bilmesini sağlamaktı. Şimdi 23 Haziran seçimleri içinde bu anlayışla hazırlanıyoruz.”

DEMOKRASİ İTTİFAKINI TOPLUMA YAYACAĞIZ

Seçime “Demokrasi ittifakı” teklifiyle hazırlandıklarını ve bunu çalışmalarıyla tüm topluma yayacaklarının altını çizen Oluç, şunları söyledi: “Çalışmamızı sadece İstanbul’a değil Türkiye’nin her yerindeki insanlara anlatacağız. Çünkü Türkiye’nin bugün çok güçlü bir demokrasi ittifakına ihtiyacı vardır. Bu demokrasi ittifakı gerçekleşirse, demokrasi için, özgürlükler için, eşitlikler için, hukukun üstünlüğü için, adalet için daha güçlü adımlar atılabilir. Bunlarla AKP-MHP ittifakının aslında bütün bu hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran çalışmaları, uygulamaları karşısında güçlü bir set oluşturulabilinir.”

HDP, AKP UZLAŞTI İDDİALARI MESNETSİZ

Oluç, “Diğer bir mesele yani İmralı’da görüşmelerin avukatlarca yapılabilmesi bizim zaten geleneksel bir demokrasi ve hak mücadelesi içindeki bir adımımızdır. Bu konuda gereken neyse yapmaya devam edeceğiz. Ama bunlarla İstanbul seçimlerini karşı karşıya getirmek ya da kimilerinin iddia ettiği gibi ‘HDP, AKP ile uzlaştı’ gibi iddiaların mesnetsiz ve karşılıksız olduğunu söyleyerek yapacağız. Çünkü konu bu değil. Yani ne şu anda öyle bir anlaşma vardır, ne bir müzakere sürmektedir” dedi.

CPT’NİN ZİYARETİ GEÇ KALINMIŞ BİR ADIMDIR

Oluç, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin (CPT), 6 – 17 Mayıs 2019 tarihleri arasında Türkiye’ye gelerek bazı cezaevlerini ziyaret etmesinin de önemli olduğunu ifade etti. Oluç, bunun geç kalınmış bir adım olduğunu söyledi. Kendilerinin birçok kez CPT’den görüşme yapmasını talep ettiklerini hatırlatan Oluç, “CPT ziyaretiyle hem İmralı’da Abdullah Öcalan’ın ve diğer hükümlülerin durumunu görmüş oldu. Hem de açlık grevini sürdürenlerle görüşmüş oldu. Onların taleplerini dinlemiş oldu. CPT’nin gelip görüşme yapması ve durumu kendi gözleriyle görüp, tespit etmesi cezaevlerindeki hukuksuzlukların, usulsüzlüklerin, tutuklu ve hükümlülerin karşı karşıya kaldıkları muamelenin ne olduğu bizzat görmesi ve onlardan dinlemesi elbette çok önemli. Çünkü cezaevi içlerinde hala saldırılar devam ediyor” dedi.

BİRÇOK CEZAEVİNE SOLU’NUN TALİMATIYLA BASKIN YAPILDI

Oluç şunları kaydetti: “Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanı’nın talimatıyla birçok cezaevinde baskınlar yapıldı. Buda aslında hükümlü ve tutuklu hakkını çiğnemek anlamına geliyor. Ve çok provokatif bir yaklaşımdır. Neyse ki bunu devam ettirmediler. Ama bunların hepsinin CPT’nin bilgisinde olması ve CPT’nin de bunları değerlendirerek raporunu yazması elbette önemlidir. Bu ihlalleri bizler Meclis’te hep dile getiriyoruz. Cezaevleri yönetimleriyle görüşüyoruz. İhlallerin sürmemesi doğrultusunda çaba gösteriyoruz. Ama bunun aynı zamanda uluslararası alanda da bilinmesi, görülmesi son derece önemlidir.”

Son güncelleme: 10:47 22.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı