• Turkhane Logo

Olaf Scholz’dan AfD’nin göçmenleri sınır dışı etme planına sert tepki: ‘Demokratlar, fanatiklere karş

22:25 11 Ocak 2024 Perşembe
Olaf Scholz’dan AfD’nin göçmenleri sınır dışı etme planına sert tepki: ‘Demokratlar, fanatiklere karş





Almanya Başbakanı Scholz, anketlerde desteği arttığı görülen göçmen karşıtı ve ırkçı AfD’den siyasetçilerin “göçmenleri kitlesel olarak sınır dışı etme planının” görüşüldüğü gizli bir toplantıya katılmasına tepki sert gösterdi. Başbakan Scholz,‘ Kimsenin ‘biz’ ayrımı yapmasına izin vermeyeceğiz.‘ dedi



Almanya’da anketlerde yükselişe geçen göçmen karşıtı ve ırkçı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin “asimile olmayan” göçmenleri Alman pasaportuna sahip olmaları halinde bile sınır dışı etmek için bir gizli bir toplantıda plan hazırladığı yönündeki haberlere Başbakan Olaf Scholz’dan tepki geldi. Sosyal Demokrat Partili Scholz, Almanya’daki demokratları “aşırı sağcı fanatiklere karşı seslerini yükseltmeye” çağırdı.



‘KİMSENİN ‘BİZ’ AYRIMI YAPMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ’



Sosyal medya hesabından açıklama yapan Scholz, “Kimsenin ülkemizde göçmen olup olmamasına göre ‘biz’ ayrımı yapmasına izin vermeyeceğiz. Kökeni, ten rengi ne olursa olsun, asimilasyon fantezisi olan fanatikler ne kadar rahatsız olursa olsun, herkesi koruyoruz” dedi.



‘HUKUK VAR‘ AÇIKLAMASI



Göçmenlere karşı yasadışı girişimler konusunda hukukun varlığına dikkat çeken Scholz, “Özgür, demokratik temel düzenimize aykırı davranan herkes Anayasayı Koruma Dairesi’nin ve yargının davasıdır. Tarihten ders aldığımız gerçeği göstermelik değildir. Demokratlar bir arada durmalı” uyarısında bulundu.




Wir lassen nicht zu, dass jemand das „Wir“ in unserem Land danach unterscheidet, ob jemand eine Einwanderungsgeschichte hat oder nicht. Wir schützen alle – unabhängig von Herkunft, Hautfarbe oder wie unbequem jemand für Fanatiker mit Assimilationsfantasien ist. (1/2) #Correctiv— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) January 11, 2024




FDP VE SPD DE TEPKİLİ



FDP (Hür Demokrat Parti) Meclis Grup Başkanı Christian Dürr de söz konusu gizli toplantının Nasyonal Sosyalizmle paralellikler gösterdiğini belirterek, “Milyonlarca insanın sürgün edilmesi planları Alman tarihinin en karanlık dönemlerini hatırlatıyor” dedi.



SPD (Alman Sosyal Demokrat Parti) Genel Sekreteri Kevin Kühnert ve Yeşiller Meclis Grup Başkanı Britta Hasselman da vatandaşları AfD’ye karşı ortak tavır sergilemeye çağır.



NE OLMUŞTU?



Corrective isimli bir haber ağına göre, AfD’nin üst düzey yetkililerinin ve aşırı sağcı “influencerların” kasım sonunda Berlin yakınlarındaki Potsdam’da katıldığı gizli bir toplantıda göçmenlerin ülkeden gönderilmesi gündeme geldi. Avusturyalı ırkçı Martin Sellner, toplantıda “asimile olmayan kişilerin Afrika’da bir model ülkeye yeniden göç ettirilmesi” planından söz etti. AfD ise toplantının düzenlendiğini ve iki üst düzey üyesinin katılımını kabul etti. Ancak söz konusu planın “parti politikası olmadığını” savundu. Toplantı, “Kuzey Afrika” teklifi Nazilerin Holokost’tan önce Avrupalı Yahudileri Madagaskar’a gönderme yönündeki ilk planına benzetilerek Almanya’da tepki gördü.



SEÇİM ÖNCESİ TANSİYON YÜKSELİYOR



Göçmen karşıtı ve ırkçı AfD, 2024’te düzenlenecek eyalet seçimleri ve Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde anketlere göre hızla yükseliyor. Merkez partiler AfD’nin ve diğer ırkçı partilerin yükselişinin önüne geçmek için yasadışı göçe karşı daha fazla önlem alınacağını açıklasa da ırkçı politikalar daha fazla görünürlük kazanıyor. Avrupa’da son 20 yılda düzenlenen seçimlerin sonuçlarına bakılarak yayımlanan bir araştırmada ise, özelikle göç ve ekonomi konusunda sosyal demokrat partilerin sandıkta kayıplarla karşılaştığı tespiti yer almıştı.

Son güncelleme: 22:25 11.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı