• Turkhane Logo

Muhalefetten sosyal medya düzenlemesine tepki: Türkiye’yi İran mı yapmak istiyorsunuz?

AKP’nin hazırladığı sosyal medyayı susturma teklifinin Adalet Komisyonu görüşmelerinde sert tartışmalar yaşandı.

11:04 25 Temmuz 2020 Cumartesi
Muhalefetten sosyal medya düzenlemesine tepki: Türkiye’yi İran mı yapmak istiyorsunuz?
AKP’nin hazırladığı sosyal medyayı susturma teklifinin Adalet Komisyonu görüşmelerinde sert tartışmalar yaşandı.



Muhalefetin “Bu yasa teklifiyle beraber bizi Çin mi, Kuzey Kore mi, Rusya mı, İran mı yapmak istiyorsunuz” tepkisine AKP’li Ali Özkaya, “Twitter’in avukatı mısınız” cevabı verdi.

 Meclis Adalet Komisyonunda 13 saat kesintisiz görüşülen teklif, tartışmalar arasında kabul edildi.


Komisyonda CHP milletvekilleriyle, teklifin sahibi AKP milletvekilleri arasında tartışma çıktı. CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, “Bu yasa teklifiyle beraber bizi Çin mi, Kuzey Kore mi, Rusya mı ya da İran mı yapmak istiyorsunuz? Hangi lige taşımak istiyorsunuz? Çoluk çocuğumuzun globalleşmiş olan dünyayla entegrasyonunu, yok olmasını göze aldınız, bu teklifi dayatıyorsunuz.” ifadeleriyle tepki gösterdi.

AKP Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya ise, “Ey CHP! Ey İyi Parti! Ey HDP! Siz Twitter’ın avukatı mısınız, milletin vekili misiniz?” dedi.

Komisyonda konuşan AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, “Neredeyse devletlerin üstünde güce sahip olan muazzam bir sosyal ağlar dünyası inşa oldu. Ve bu ağlara sahip olanlar hukuk tanımak istemiyorlar. Adaletle alakalı bizim bir terazimiz var ya, terazimiz de bugün çok hassas, kuyumcu terazisiyle yapmamız gerekiyor” dedi. .

PARA CEZASI, BANT DARALTMA

Sosyal ağ sağlayıcılara Türkiye’de temsilci bulundurma ve verileri Türkiye’de barındırma zorunluluğu getiren teklif, para cezalarının ardından reklam yasağı ve bant daraltmaya kadar giden yaptırımlar getiriyor. Teklife göre şirketler, “içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi” yükümlülüklerini yerine getirmek için 3 ay içinde gerekli çalışmayı tamamlayacaklar. Teklifin salı günü Meclis Genel Kurulunda görüşülmesi ve bayramdan önce yasalaşması hedefleniyor. Buna göre yasaya uymayan şirketlere ilk yaptırımlar kasım ayında gelebilecek. Şirketler başvurularla ilgili ilk raporlarını, 2021 Ocak ayında Bilgi Teknolojileri Kurumu’na verecek.

Son güncelleme: 11:04 25.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı