• Turkhane Logo

Meclis’e “Cumhurbaşkanına hakaret” fezlekesi yağıyor

Milletvekillerinin dokunulmazlığına ilişkin, savcılıklarca TBMM’ne gönderilen fezleke sayısı 401’e ulaştı. Dosyaların büyük çoğunluğu Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasını içeriyor.

14:45 01 Ocak 2019 Salı
Meclis’e “Cumhurbaşkanına hakaret” fezlekesi yağıyor
Milletvekillerinin dokunulmazlığına ilişkin, savcılıklarca TBMM’ne gönderilen fezleke sayısı 401’e ulaştı. Dosyaların büyük çoğunluğu Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasını içeriyor.





TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’na savcılıklarca gönderilen 252’si geçen dönemden kalma, 401 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. Bu fezlekelerin 215’i HDP, 180’i CHP, 2’si AKP, 1’i MHP, 2’si İyi Parti ve 1’i bağımsız milletvekiline ait.


FEZLEKESİ OLAN VEKİL SAYISI 120

TBMM’ne gelen fezlekelerin milletvekillerine göre dağılımına bakıldığında ise, en fazla fezlekenin CHP’li vekiller hakkında düzenlendiği anlaşılıyor. Hakkında fezleke düzenlenen 120 milletvekilinden 95’i CHP’li. HDP’li 19 milletvekili, AKP’den 2, MHP’den 1, İYİ Parti’den 2 ve 1 bağımsız milletvekilinin fezlekesi bulunuyor.

CHP’LİLERİN DOSYALARI ERDOĞAN’A HAKARETTEN

CHP’li 95 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırlanan 180 fezlekenin, 122’si Cumhurbakanı’na hakaret suçlamasını içeriyor. HDP’li vekillerin dosyaları ise daha çok terör propagandası suçlamasından.

NEVRUZ KARPOSTALI FEZLEKE OLMUŞTU

HDP Tunceli Milletvekili Alican Öncü’nün, Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan bir tutukluya nezruzunu kutlamak amacıyla gönderdiği kartpostal terör propagandası sayılmıştı. Karpostalda Öncü tarafından yazılan “Direnen ve teslim olmayan halklarımızın mücadelesinin özgürlükle taçlanacağına olan inancımla, Newroz Piroz bê!’ ifadeleri Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından fezlekeye dönüştürülmüştü.

68 MİLLETVEKİLİNE TAYYİPLER ALEMİ FEZLEKESİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın şikayeti üzerine ise, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “Tayyipler Alemi” karikatürünü twitter hesabından paşlaytığı veya retweet yaptığı gerekçesi ile, çoğunluğu CHP’li 68 milletvekili için fezleke hazırlamıştı. Milletvekilleri hakkında Cumhurbaşkanına hakaretten 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR

Cumhuriyet savcılıklarınca hazırlanan fezleke Adalet Bakanlığı’na gönderiliyor. Adalet bakanlığındaki teknik değerlendirmeden sonra gereği için TBMM’ne gelen fezleke, Meclis Anayasa Adalet karma komisyonuna sevkediyor. Komisyon, dokunulmazlığın kaldırılmasına hükmederse fezleke TBMM Genel Kuruluna geliyor. 10 gün içinde kurul raporu okuyor. Bu süre içerisinde itiraz edilmezse ya da itiraz reddedilirse fezleke kesinleşiyor.

ÇOĞUNLUĞUN OYU GEREKİYOR

Bu aşamadan sonra Genel Kurulda bir oylama yapılıyor ve oylamada çoğunluk dokunulmazlığın kaldırılmasını isterse milletvekilinin dokunulmazlığı kalkıyor. Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekili, sadece dokunulmazlığın kaldırıldığı konuda yargılanabiliyor. Aynı zamanda milletvekilliği devam ediyor. Eğer seçimler yenilenir ve yeniden seçilirse dokunulmazlığının bir kez daha kaldırılması gerekiyor.

MİLLETVEKİLLİĞİNİN DÜŞMESİ

Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekili, yargılanması sonucunda suçlu bulunursa, Anayasa Mahkemesi süreci ile kesinleşen yargı kararı, Türkiye Büyük Millet Meclisine bildiriliyor. Milletvekilliği düşüyor.

 

Son güncelleme: 14:45 01.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı