• Turkhane Logo

Meclis Başkanı Şentop'tan AYM'ye tepki: Öğüt vermesi yetki aşımı

AYM'nin Enis Berberoğlu kararında TBMM ve HSK'ye yönelik ifadelerine Meclis Başkanı Mustafa Şentop, "AYM’nin öğüt vermesi açıkça yetki aşımıdır. Kararın siyasi bildiriye dönüşmesidir" diyerek yanıt verdi.

13:16 03 Şubat 2021 Çarşamba
Meclis Başkanı Şentop'tan AYM'ye tepki: Öğüt vermesi yetki aşımı
AYM'nin Enis Berberoğlu kararında TBMM ve HSK'ye yönelik ifadelerine Meclis Başkanı Mustafa Şentop, "AYM’nin öğüt vermesi açıkça yetki aşımıdır. Kararın siyasi bildiriye dönüşmesidir" diyerek yanıt verdi.


TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Anayasa Mahkemesinin CHPli Enis Berberoğlu ile ilgili hak ihlali kararının gerekçesinde anayasaya sadakat vurgusuyla Meclis ile Hakim ve Savcılar Kurulunun (HSK) gereğini yapması yönündeki mesajını eleştirdi.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop CNN Türk televizyonunda katıldığı programda Anayasa Mahkemesi kararına prensip olarak katıldığını ve mahkemelerin bu karara uyması gerektiğini belirtti ancak “Siyasi bildiri diyebileceğimiz bir bölüm var” diyerek TBMM ve HSK’ya yapılan çağrıya tepki gösterdi.


Şentop şunları söyledi:

“AYM’nin kanuna göre bir ihlalin tespiti iki nasıl giderileceğini söyleme yetkisi var. Ama bundan hareketle bütün devlet kurumlarına bütün kamu gruplarına anayasada hukuk kurallarına uyması konusunda mahkemeyi ikaz etmesi ne gerekiyorsa yapması gibi bir hüküm. Burada AYM, hüküm kısmında TBMM şunu yapmalıdır diye bir karar vermiş değil. Burada AYM tabiri caizse bir çağrı, bir bildiri yapıyor. Bu AYM’nin görev ve yetkileri arasında yok. Öğüt vermesi açıkça yetki aşımıdır. Kararın siyasi bildiriye dönüşmesidir.

AYM’YE YAZI GÖNDERECEĞİZ

AYM’ye önümüzdeki günlerde bir yazı göndereceklerini belirten Şentop, Berberoğlu’nun milletvekilliğinin kesin hükmün bildirilmesiyle düştüğüne dikkat çekti.

Şentop, şöyle devam etti:

Bu kararda 137 sayfa yazmış mahkeme ama şunu söylemiyorum mesele şu milletvekilliği nasıl düştü kesin hükümün bildirilmesiyle düştü. Öncelikle bir kesin hüküm olacak ve bildirilecek. Kesin hüküm ne zaman ortadan kalkacak AYMnin kararında buna dair bir cümle yok. Kesin hüküm ne zaman kalkacak, bu yönde bir yazı yok. Anayasa mahkemesi uzun uzun anlatıyor tekrar 14. Ağır Ceza’ya yolluyor. Demek ki kendisinin bu yönde hüküm vermeye yetkisi yok. Kesin hükmün ortadan kalkması gerekiyor. Durma kararı sonrası usulüne göre meclise gelmesi, okutulması gerekir. Anaysa mahkemesine yakışmayan kararlar var. Kesin hükmün ortadan kalkması lazım. Benzeri yok, hukuk kurallarıyla düzenlemiş değil ama kanaatimi söylüyorum.

YENİ ANAYASA ÇAĞRISI HEYECAN VERİCİ

Meclis Başkanı Şentop, AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın yeni anayasa çağrısıyla ilgili de konuştu.

Şentop, Böyle bir çağrı gerçekten heyecan verici. Yeni anayasa demek bütün hükümlerin mevcut anayasadan farklı olduğu anlamına gelmiyor. Birçok konuda yerleşik değişmeyecek hükümler var. Yerleşmiş, benimsenmiş hükümler var dedi.

BOĞAZİÇİ EYLEMLERİNİ PROFESYONELLER ORGANİZE EDİYOR

Boğaziçi Üniversitesi eylemleriyle ilgili de yorum yapan Şentop, Ben Boğaziçi eylemlerini profesyonellerin organize ettiği eylemler olduğunu görüyorum. Nitekim dün Kadıköy’de gördük. Polis araçlarını tekmeleyen kişiler var. Toplumsal olayların fitilinin ateşlenmesini bekleyenler var. Boğaziçinden yeni bir Gezi çıkarmak isteyenlerin tuzağına gençleri düşürmeyiz dedi.

Son güncelleme: 13:16 03.02.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı