• Turkhane Logo

Mazbatası verilmeyen KHK’liler YSK’ye itiraz etti

KHK'li oldukları gerekçesiyle mazbatası verilmeyen HDP'li seçilmişler YSK'ye itirazda bulundu.

12:48 23 Nisan 2019 Salı
Mazbatası verilmeyen KHK’liler YSK’ye itiraz etti
KHK'li oldukları gerekçesiyle mazbatası verilmeyen HDP'li seçilmişler YSK'ye itirazda bulundu.





Seçimleri kazanan ancak KHK’li oldukları gerekçesiyle mazbataları verilmeyen HDP’li Tuşba Belediye Eş Başkanı Yılmaz Berki, Edremit Belediye Eş Başkanı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Çaldıran Belediye Eş Başkanı Leyla Atsak ve 4 belediye meclis üyesi, Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) olağanüstü itirazda bulundu.


YSK’nin aldığı kararla sadece seçilmiş olan kişinin hakkını değil, aynı zamanda bu adaylara oy veren kişilerin de seçme hakkının gaspedildiği vurgulandı.

‘ASLOLAN YURTTAŞLARIN YEREL YÖNETİMİ BELİRLEMESİ’

Eş başkanlar, “Aslolan yurttaşların yerel yönetimini kendilerinin belirlemesidir. YSK, kendi ihmalinden veya kusurundan doğan çelişkiyi, başka bir çelişkiyle gideremez. Yurttaşlara belediye başkanı tayin edemez. KHK’li bir kimse nasıl halk iradesiyle seçilip, milletvekili olabiliyorsa, yerel seçimler sonucunda halk iradesiyle seçilen adaylar da olabilmelidir” dedi.

‘ANAYASAYA AYKIRI OLAN DURUM AĞIRLAŞIYOR’

KHK’li eş başkanlar, YSK’nin seçilmiş başkanlar yerine seçilmemiş adayları başkan olarak belirlemesi ve seçilmiş meclis üyelerinin listelerini değiştirerek kendini seçmen iradesinin yerine koymasının Anayasa’ya aykırılık durumunu ağırlaştırdığını da üzerinde durdu.

‘SEÇİM GÜVENLİĞİ YETKİLİ KURUM ELİYLE ORTADAN KALDIRILIYOR’

Dilekçede bu hususa ilişkin, “KHK’li seçilmişlere mazbata verilmemesi, yürütmenin, yargı erki üzerindeki vesayetiyle ilgilidir. Kuvvetler ayrılığı yok sayılmakta, yürütmenin KHK’leri yargı kararı gibi işlem görmektedir. Ancak YSK’ye düşen, halkın kararını ve iradesini kabul etmek ve gereğini yerine getirmektir. Anayasa, seçimlerin temel kanunları, YSK içtihatları bu kadar açık iken; seçimden sonra bu kurallar değiştirilmiştir. Bu kararlar ve bundan sonra alınacak olan kararlar seçime olan güveni iyice zedelemektedir. Seçim güvenliği bizzat bununla yetkili kurum eliyle ortadan kaldırılmaktadır. ” denildi.

Son güncelleme: 12:48 23.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı