• Turkhane Logo

MAK Araştırma: AKP'de 10 puanlık düşüş var, kriz sandığa yansıyacak

Koronavirüs salgını Türkiye siyasetinde gündemi değiştirirken, son dönemde yeni partiler ve ittifak arayışlarına dair çıkışlar bir kez daha gözleri kamuoyu araştırmalarına çevirdi.

14:29 15 Mayıs 2020 Cuma
MAK Araştırma: AKP'de 10 puanlık düşüş var, kriz sandığa yansıyacak
Koronavirüs salgını Türkiye siyasetinde gündemi değiştirirken, son dönemde yeni partiler ve ittifak arayışlarına dair çıkışlar bir kez daha gözleri kamuoyu araştırmalarına çevirdi.

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz derinleşirken, salgın sonrası düzenin değişeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Son aylarda yayımlanan anketlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güven oyunun tekrar yükselişe geçtiği görülüyor. Ancak, parti olarak AKPnin oylarında bir erime söz konusu.

AKP için de anketler yapan MAK Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Kulat, ekonomik krizin sandığa da yansıyacağını söylüyor.


BirGün gazetesinden Mehmet Emin Kurnaz’a konuşan Kulat, AKP’ye oy veren her dört seçmenden birinin desteğini çektiğini belirtiyor.

MAK Araştırma’nın son anket sonuçlarına göre AKP’ye desteğin yüzde 32’lere gerilediği, hükümetin salgın nedeniyle aldığı ekonomik tedbirleri destekleyenlerin oranının ise yüzde 36’da kaldığı görüldü. 

Mehmet Ali Kulat, 24 Haziran Genel Seçimleri’nden bu yana AKP’de 10 puanlık bir düşüş olduğunu, AKP’den MHP’ye geçişlerin tamamlandığını, AKP ile bağını koparmış seçmenin yöneliminin CHPye olmasa da İYİ Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin bundan sonraki hamlelerine göre şekilleneceğini ifade ediyor.

“Seçmen bazında düşünürsek, AKP ile bağını kesmiş seçmen, başka partiye de gitmiş görünmediği gibi, son yayımladığımız ankette de görüleceği üzere kararsızlar içinde yer alıyor” diyen Kulat, “Bu kararsızların oranının son anketimizde yüzde 12.9 olduğunu gördük. Bu rakam geçtiğimiz aylarda biraz daha fazlaydı. Bu kararsızların 10 puanı AKP’ye oy vermiş seçmen, bunu AKP’nin 24 Haziran’daki oy oranı ile karşılaştırınca yüzde 32’lere düştüğünü görüyoruz” diyor.

AKP’de MHP’ye kaydıktan sonra kalan seçmen için üç adres olduğunu dile getiren Kulat, bunların başında İYİ Parti’nin geldiğini söylüyor.

Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi ile Ali Babacan’ın DEVA Partisi’nin ise diğer seçenekler olduğunu belirtiyor.



MAKın nisan ayı başında yaptığı son ankete göre dört parti barajı geçebiliyor.

“Seçmenin Davutoğlu konusunda bir rezervi hâlâ var” diyen Kulat, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Son dönem bunu biraz daha yükselttiğini görüyoruz. Ali Babacan’ın rezervi ise o kadar yok ancak bu parti de yeni kuruldu. Şu an tanınırlık oranı yüzde 5’i bile geçmiyor. Kendini gösterme fırsatı bulamadı. Şimdi bu iki ismin kendini daha fazla gösterme durumu olursa AKP seçmeni için alternatif olma şansları artacaktır.”

Pandemi sürecinde telefonla yaptıkları üç ankette, belediye yardımlarının engellenmesi ve belediye başkanlarıyla diyalog kurulmamasının halkın en çok şikâyetçi olduğu konular olduğunu söyleyen Kulat, “Bunun yanında ekonominin siyasette etkisi yüzde 70 civarı. Son anketimizde de hükümetin salgın nedeniyle aldığı ekonomik tedbirleri destekleyenlerin oranı yüzde 36’da kaldı. Yurttaşların yüzde 20’si işimi kaybettim diyor. Bu durumun, muhalefet alternatif, etkili ve inandırıcı bir politika geliştirirse sandıkta da bir karşılığı olacaktır” görüşünü dile getiriyor.

MAK Başkanı, erken seçim olasılığının da ekonomideki gidişata bağlı olduğunu ifade ediyor ve ekliyor: 

“Bunun dışında Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası alanda yaşanabilecek olası krizlere göre de erken seçim isteyebilir. Ancak tecrübelerimiz de gösteriyor ki erken seçimi ittifakın diğer ortağı Devlet Bahçeli’nin ne söyleyeceği de belirler. Geçen günkü MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın çıkışını hatırlamakta fayda var. Ben şartlar olgunlaşırsa 2020 Kasım ayı gibi gibi erken seçim olabileceğini düşünüyorum.”

Öte yandan AKPye yakınlığıyla bilinen ORC Araştırma Şirketi’nin son anketinde bu pazar seçim olması durumunda AKP için yüzde 38,4, CHP için yüzde 25,6, MHP için yüzde 14,1, HDP içinse yüzde 10,3 oy oranları gözüküyor.

26 ilde 2 bin 316 kişi ile yapılan ankette, İYİ Parti, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Deva Partisi’nin ise olası bir seçim durumunda yüzde 10’dan düşük destek alarak seçim barajının altında kalabilecekleri öngörülüyor.
  Bu Pazar Genel Seçim Olsa hangi partiye oy verirsiniz? pic.twitter.com/Lh1shcxjgG — ORC ARAŞTIRMA (@orc_arastirma) May 13, 2020  

Son güncelleme: 14:29 15.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı