• Turkhane Logo

Kılıçdaroğlu’dan kayyım tepkisi: Milletin iradesine darbe indirildi

HDP’li Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlarının haklarında yürütülen soruşturmalar nedeniyle görevden alınıp yerlerine valilerin kayyım olarak atanmasının yankıları sürüyor.

10:20 21 Ağustos 2019 Çarşamba
Kılıçdaroğlu’dan kayyım tepkisi: Milletin iradesine darbe indirildi
HDP’li Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlarının haklarında yürütülen soruşturmalar nedeniyle görevden alınıp yerlerine valilerin kayyım olarak atanmasının yankıları sürüyor.





Sözcü yazarı Deniz Zeyrek bugünkü yazısında HDP’li eşbaşkanlar hakkında yürütülen soruşturmalar dışında somut bir yargı kararı bulunmadığına dikkat çekiyor. Zeyrek “Başkanlar suçluysa, görevden alınıp yerlerine belediye meclislerinde neden seçim yapılmadı” sorusuna da ikna edici bir yanıt bulamadığını ifade ediyor.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile kayyım atamalarına ilişkin konuştuğunu belirten Zeyrek, Kılıçdaroğlu’nun konuya ilişkin sözlerini şöyle aktarıyor:

 “Bu yapılan demokrasiyle bağdaşmıyor. Darbe ruhuyla yapılmış bir adım. Milletin iradesine darbe indirildi.”

Kılıçdaroğlu’nun üç belediye eşbaşkanının aday olmadan önce savcıdan “iyi hâl” kağıdı aldığını, YSK’ye gittiğini ve bir sakınca görülmediğini söylediğini aktaran Beki, CHP liderinin şöyle söylediğini ifade ediyor:

“Bir kişinin suçlu olduğuna ne zamandan bu yana mahkeme dışındakiler karar

veriyor. Mahkemelerin hepsi elinde olduğu halde mahkemenin kararını bile beklemiyorsun, hızlıca kendin karar verip adım atıyorsun. Bu mesele HDP ya da başka bir parti meselesi değil. Davutoğluna Başbakanlığı bıraktırdıklarında da aynı tepkiyi gösterdik. AKPli başkanlar görevden istifa ettirilirken de…”

Kayyım atanmasının millet iradesine saygısızlık olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Madem böyle yapacaktınız sandığı niye koydunuz? Madem sandığı koydunuz, niye gereğini yapıp vatandaşın iradesine saygı göstermiyorsunuz? Aklın mantığın alacağı şeyler değil bunlar. Bu yapılanlarla dünyanın hiçbir yerinde ‘Türkiyede demokrasi varı anlatamayız. 20 Temmuzda ilan edilen OHAL resmen bitti ama fiilen devam ediyor” diyor.

Zeyrek yazısında son kayyım kararından sonra, özellikle belediye başkanlıklarının CHPde olduğu büyükşehirlerde başkanların görevden alınabileceğinin konuşulmaya başlandığını anımsatıyor. Zeyrek’in söz konusu iddiaları yönelttiği Kılıçdaroğlu ise şu yanıtı veriyor:

“Partinin adı ne fark eder ki? Bir kişinin iradesi ile her şey olabiliyor, milletin iradesi yok sayılabiliyor ülkede. Artık demokrasinin son kırıntıları da ortadan kalktı.” 

Kılıçdaroğlu, parti olarak alınan ve alınabilecek diğer kayyum kararlarıyla ilgili ne yapmayı düşündüklerine ilişkin soruya ise “Bu tür olaylar yaşanınca sokağa çıkmak, protesto etmek gibi durumları doğru bulmuyoruz. Biz milletin ferasetine güveniyoruz. İstanbulda da aynı şeyi YSK eliyle bize yaptılar. ‘Ya sokağa çıkın ya boykot edin dediler. İkisini de yapmadık. Halkın ferasetine güvendik ve gördük” yanıtını veriyor.

Son güncelleme: 10:20 21.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı