• Turkhane Logo

Kılıçdaroğlu: Saray'da Lale Devri yaşanıyor, erken seçim dipten gelen bir dalga

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, erken seçim sinyali verdi.

09:57 28 Eylül 2019 Cumartesi
Kılıçdaroğlu: Saray'da Lale Devri yaşanıyor, erken seçim dipten gelen bir dalga
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, erken seçim sinyali verdi.



“Bu dipten gelen bir dalga gibi Saray’ın karşısına çıkacak” diyen Kılıçdaroğlu, yurttaşların büyük sorunlar altında ezildiğini belirterek, Saray’daki hayat için “Lale Devri” benzetmesi yaptı.

BirGün Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın, Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın ve Ankara Temsilcisi Nurcan Gökdemir’in sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, erken seçim taleplerinin olmadığını dile getirdi, ardından devam etti: 


Biz erken seçimi doğru bulmuyoruz. Ancak bu tablonun vatandaşımız açısından da bir değerlendirmesi var. Çünkü tek adam rejimine geçtikten sonra ülkedeki sorunların hem arttığını hem de derinleştiğini görüyorlar. Oysa halka kendi medyaları aracılığıyla ve Erdoğan meydan meydan gezerek tek adam rejiminin bütün sorunları çözeceğini, Türkiye’nin ekonomide çok büyük başarılara imza atacağını, işsizliğin azalacağını, enflasyonun düşeceğini defalarca dile getirdi...

Enflasyon düşmedi, ekonomi neredeyse durdu. İşsizlik büyük bir hızla artıyor. Yüzbinlerce vatandaşımızı son bir yılda işsiz kaldı. Toplam işsiz sayımız sekiz milyona dayandı. İcra dairelerinin yükü ortada. Tarımdan sanayiye, hizmet sektöründen tutun hemen hemen her alanda ciddi daralmalar olduğunu, var olan sorunların derinleştiğini vatandaş görmeye başladı. Vatandaş bunu mutfaktan değerlendiriyor. Doğalgaz parası ödüyor bakıyor ki geçen ay ödediği faturayla bu ay ödediği fatura arasında fark var. Marketten alışveriş yapıyor geçen ay aldığı ile bu ay aldığı arasında fark var. Aldığı aylığın, asgari ücretin kendisine yetmediğini, eğitim masraflarını karşılamadığını görüyor. O zaman oturup doğal olarak şu soruyu soruyor, “Hani ekonomi uçacaktı, işsizlik düşecekti?” Bütün bunların hepsi bir tarafa halk, var olan sorunların altında ezilmeye başladı. Türkiye’nin bu şekliyle yönetilemeyeceği gerçeğini artık sokaktaki vatandaş da görüyor. Bir de şu var, Saray’da yaşayanların bütün bu sorunlardan haberleri hem var hem yok. Çünkü bu sorunları vatandaşın gözünden kaçırmak istiyorlar. Başka gündem maddeleri yaratarak “Biz bu sorunları nasıl öteleyebiliriz” arayışı içindeler. Bununla ilgili gündem değiştirmek istiyorlar, medyaları bu şekilde yayınlar yapıyor. Ama sonuçta vatandaş, sofrasında ekmeğin azaldığını görüyor.

Tüketimi en fazla azalan ürünlerin başında kırmızı etin geldiğini belirten Kılıçdaroğlu, İnsanlar kasaptan et alamaz noktaya geldiler veya gramla et almaya başladılar. Doğrudan doğruya vatandaşın beslenmesiyle ilgili… Bütün bunları az önce vurguladığım gibi işsizlik verileri üzerinden de değerlendirmek gerekiyor. Üniversiteyi bitirmiş ya da askerden gelmiş ama iş yok dedi. 

Bu tabloyla bunlar yönetemezler. Yönetilemediğini artık herkes görüyor diyen CHP lideri, devam etti: 

Erken seçim talebi siyasilerden çok vatandaşlardan geliyor. Bu talep dipten gelen bir dalga gibi Saray’ın da karşısına çıkacak. Saray ülkeyi yönetemediğini görecek ve zorunlu olarak erken seçime gitme ihtimali çok yüksek.

Türkiye yönetilmiyor, Türkiye savruluyor. Rüşvetçiler büyükelçi tayin edildi. Sonra da dünyadan saygı bekliyorsunuz. Çikolata kutusu içerisinde rüşvet alan adamı büyükelçi atadığınızda o ülkedeki yöneticiler, yazarlar, çizerler dalga geçmeyecek mi? “Bir rüşvetçi geldi bizim ülkemize” diyecekler... Birikimli insanı değil sadakat olarak kendilerine bağlı insanları seçtiler ve ülke bu hale geldi.

Demokrasi ittifakı için ise Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:
 
İttifaka, Demokrasiden, yargı bağımsızlığından, kadın erkek eşitliğinden, ekonominin düzelmesinden, işsizliğin azalmasından, devlet yönetiminde şeffaflıktan, liyakatten yana olan birliktelik diyoruz. Çünkü demokrasiye bizim de ihtiyacımız var, Saadet Partisi’nin de İyi Parti’nin de HDP’nin de diğer partilerin de ihtiyacı var… Demokrasiyi ve güçler ayrılığını savunanların bir araya gelip demokratik bir yapının oluşması hedefiyle ortak hareket etmeleri gerekiyor. Bunun içinde Anayasa da var. Yerel yönetimlerde güzel bir işbirliği oldu. Ondan önceki seçimlerde de işbirliğimiz oldu. Elbette ki şu farklı bir gerçek, her birimiz farklı siyasetleriz. Dünyaya bakışlarımız farklı olabilir, ama sonuçta demokratik standartlara aynı pencereden bakma gibi bir avantajımız var. Bu avantajı da kullanacağız. Bundan sonra da bu birliktelik devam eder mi? Türkiye’ye demokrasi gelene kadar bu birlikteliğin devam etmesi lazım. Çaba harcanması lazım. Biz de çaba harcayacağız.

Gündemde IMF tartışmaları da vardı. CHP lideri Arkadaşlarımız IMF ile gizli saklı bir görüşme yapmış değil. Gizli görüşme otelde mi olur? Ülkeye IMF’yi davet eden bunlar. Ki IMF hangi ülkeye gitse, bu türden görüşmeleri yapar. Bizim çabamız ülke IMF’ye muhtaç olmamasının çabasıdır. Ben Ekonomik kriz ilk işaretlerini vermeye başladığında, yaklaşık bir yıl önce 13 madde halinde Ekonomik krizden çıkışın yol haritasını ortaya koyduk. Sonrasında da defalarca bu çerçevede önerilerimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz. Biz ülkemizin huzurlu geleceği için tüm sorunlara ilişkin çözüm önerileri üretiyoruz. Dediğim gibi bizim çabamız ülkemiz IMF’nin kapısına gitmemesi içindir. “Gizli görüşme” diyenler, kendi sakladıklarına baksın. Tank Palet’i Resmi Gazete’de yayınlanmayan bir kararla Katar Ordusuna satacaksın, “Yap- İşlet- Devret” adıyla yandaşlara peşkeş çektiğin dövize endeksli ihalelerin maliyetini ve ülkemize getirdiği yükü açıklamayacaksın, McKinsey ile kapalı kapılar ardından görüşmeler yürüteceksin, sonra da çıkıp “Gizli Görüşme” diyeceksin. Biz her zaman şeffaflıktan ve saydamlıktan yana olduk, kimsenin şüphesi olmasın dedi. 

CHP lideri Kılıçdaroğlu, yeni Anayasa konusuna da değindi ve Bugüne kadar hep ya askerler yaptı ya da birileri geldi baskı kurdu, yaptırdı. Yani demokratik olmayan ortamlarda Anayasa değişiklikleri oldu. Belki Türkiye tarihinde ilk kez bütün tarafların katıldığı daha demokratik, herkesin kabul ettiği bir Anayasa’yı hayata geçirebiliriz. AKP dahil toplumun tamamını kastediyorum ifadelerini kullandı. 

Son güncelleme: 09:57 28.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı