• Turkhane Logo

Kılıçdaroğlu: Dünyanın bütün demokratları, birleşin

DİSK 16. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Dünyanın bütün demokratları birleşmek zorundadır. Dünyanın bütün demokratları ortak ses çıkarmak zorundadır” dedi.

18:33 14 Şubat 2020 Cuma
Kılıçdaroğlu: Dünyanın bütün demokratları, birleşin
DİSK 16. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Dünyanın bütün demokratları birleşmek zorundadır. Dünyanın bütün demokratları ortak ses çıkarmak zorundadır” dedi.





CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen DİSK 16. Olağan Genel Kurulu‘nda yaptığı konuşmada, 2008’de Sosyal Güvenlik Yasasının “reform” diye toplumun önüne konulduğunu ve reformla 2008’den sonra emekli olanlarla 2008’den önce emekli olanlar arasında aylık en az bin liralık farkın ortaya çıkarıldığını belirtti.


‘DÜNYA’NIN BÜTÜN DEMOKRATLARI…’

Karl Marx’ın “Dünyanın bütün işçileri birleşin” ifadesini hatırlatan Kılıçdaroğlu, 21. yüzyılda, otoriter rejimlerin güç kazandığı bir ortamda yeni bir söylemle ortaya çıkmak gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, “(Dünyanın bütün demokratları birleşin) demeliyiz. Dünyanın bütün demokratları birleşmek zorundadır. Dünyanın bütün demokratları ortak ses çıkarmak zorundadır” diye konuştu.

‘REFORM DİYE TÜRKİYE’YE SATTILAR’

Emeklilikte yaşa takılanlara da değinen Kılıçdaroğlu, “Niçin EYT’liler var? Şöyle bir reform yaptılar. Kaç işçi, kaç sendikacı bunun farkında bilmiyorum? Kişi prim ödeme gün sayısını doldurunca işi bırakıyor, işi olduğu halde bırakıyor. Çünkü çalışsa yaşı doldursa alacağı emekli aylığı düşecek. Siz böyle bir reform dünyada gördünüz mü? Daha fazla çalışıyor, daha fazla prim ödüyor, daha az emekli aylığı alıyor. Ama çalışmasa, işi bıraksa, yaşı dolmayı evde beklese, yaşı dolduğunda daha fazla aylık alacak. Bu reform diye Türkiye’ye satıldı” diye konuştu.

Bu yasa parlamentoda görüşülürken milletvekili olduğunu, CHP milletvekillerinin bunu protesto edip Genel Kurul Salonunu terk ettiğini anlatan Kılıçdaroğlu, soruna sahip çıkarken bilgiye dayalı söylemin çok önemli olduğunu söyledi.

‘GÜÇLÜ BİR SOSYAL DEVLET İNŞA ETMELİYİZ’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, birinci ayağın demokrasi, ikincisinin üreten Türkiye olduğunu dile getirerek, “Üçüncüsü, güçlü bir sosyal devlet kuramazsanız o memlekette huzuru sağlayamazsınız. Güçlü bir sosyal devlet. Hiç kimsenin aç ve açıkta kalmadığı bir devlet. İşsizlik dolayısıyla hiç kimsenin kendisini yakmadığı bir ülke. Parlamentonun duvarının dibine gelip intihar etmek isteyen, parlamentoda çatıya çıkıp intihar etmek isteyen, kendisini yakan insanların olmadığı bir Türkiye’yi güçlü bir sosyal devlet kurarak inşa edebilirsiniz. Güçlü sosyal devletin en temel ayağı anayasası, uluslararası normu, 102 sayılı Sosyal Güvenliğin Asgari Normları Sözleşmesidir. Bunları istemek zorundasınız” diye konuştu.

‘HALEN ON BİNLERCE TAŞERON İŞÇİ VAR’ 

Taşeron işçiler için mücadele verdiklerini ama henüz tam anlamıyla sonuca ulaşmadıklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, halen on binlerle sayılan taşeron işçi olduğunu öne sürdü.

Kemal Kılıçdaroğlu, toplumun unuttuğu bir kesimin daha bulunduğunu ve bu kesimin apartman görevlileri olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

‘KENDİ SORUNLARIMIZI VE ÇÖZÜMÜNÜ BİLİYORUZ’ 

“Onların çocuklarının güneş görmeye hakkı var mı? Onların çocuklarının iyi eğitim almaya hakkı var mı? O zaman onların da sorunlarına eğilmek zorundayız. Sendikacı olmak sadece işçinin sorunlarıyla ilgilenmek değil, sendikacı olmak Türkiye’nin ve dünyanın sorunlarını yakından izlemek ve çözüm üretmek demektir. Biz kendi sorunlarımızı biliyoruz, çözümünü de biliyoruz. Güçlü bir sosyal devleti inşa etmek zorundayız.”

Son güncelleme: 18:33 14.02.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı