• Turkhane Logo

"Kaynaklar Kanal İstanbul gibi rant projeleri yerine depreme hazırlık için sarf edilmeli"

Deprem bölgesinde değerlendirmelerde bulunan Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, "Kaynaklar Kanal İstanbul gibi rant projeleri yerine depreme hazırlık için sarf edilmeli" dedi.

23:37 02 Kasım 2020 Pazartesi
Deprem bölgesinde değerlendirmelerde bulunan Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, "Kaynaklar Kanal İstanbul gibi rant projeleri yerine depreme hazırlık için sarf edilmeli" dedi.


Babacan, İzmirde meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede incelemelerde bulundu.

Deprem bölgesinde olan Ali Babacan, Halk TVye değerlendirmelerde bulundu: “Kaynaklar hemen Türkiyeyi depreme hazırlamaya sarf edilmeli” ifadesini kullanan Babacan, “Kaynaklar Kanal İstanbul gibi rant projeleri yerine depreme hazırlık için sarf edilmeli”


Hasar tespitinin bağımsız bir şekilde yapılması gerektiğine de dikkati çeken Babacan, “Meslek örgütlerinin baskı altında tutulduğu, yapılarının değiştirilmeye başlandığı bir dönemde meslek örgütlerine çok ihtiyacımız var” dedi.

BirGünün aktardığına göre,Babacanın açıklamalarından satır başları şöyle:

2021 BÜTÇESİNİN DEPREME HAZIRLIK İÇİN DÜZENLENMESİ GEREKİYOR

İmar barışına en çok başvuruların olduğu illerden biri de İzmirdi. Biz en baştan beri buna karşı çıktık. Çok yanlış bir şeydi imar barışı. Kaynaklar hemen Türkiyeyi depreme hazırlamaya sarf edilmeli. Kaynaklar Kanal İstanbul gibi rant projeleri yerine depreme hazırlık için sarf edilmeli. Kentsel dönüşüm iyi bir model ama yavaş işliyor. Kentsel dönüşümde hak sahiplerine haklarını vermek elbette önemli. Ama ilave konut üretimiyle ilave gelir sağlamak da önemli. Bunun için de ekonominin iyi olması lazım. Hiç olmazsa bundan ders alıp, 2021 bütçesinin depreme hazırlık için düzenlenmesi gerekiyor.

DEPREM VERGİLERİ

1997 depreminden sonra ortaya çıktı deprem vergileri. Daha sonra bu vergiler bütçe havuzuna dahil edildi. 1997deki deprem ve 2001 ekonomik krizi devletin kaynak ihtiyacını arttırdı. Sonuçta deprem vergileri bütçe havuzuna atıldı. Depreme hazırlık için daha fazla kaynak ayırmak şart. Özel finansman imkanlarını mobilize etmek gerekiyor. Kentsel dönüşümün daha yaygın hale gelmesi gerekiyor. Bunun için de öncelikle ekonomik tablonun düzelmesi gerekiyor. Ancak güçlü bir ekonomiyle depreme karşı hazırlık gereği gibi yapılabilir.

Depremle ilgili hazırlığın temelinde hukuk devleti yatıyor. Yeni yapılan binaların tarafsız bir şekilde denetime tabi tutulması gerekiyor. Eski binalar için de teknik çalışmaların yapılması gerekiyor. Riskli binaların yıkılması, kentsel dönüşüm uygulanması lazım. Ya da bu binalar depreme dayanıklı hale getirilmeli. Afet yönetiminin devlet ve sivil toplum ve yerel yönetimle koordinasyon halinde yürütülmesi gerekiyor. Depremin ilk gün devletin ilgili kurumu battaniye bağışı çağrısı yaptı. Siz çadır kuruyorsanız, battaniye stokunuzun da olması gerekir.

Hükümetin ilk yapması gereken istişare mekanizması kurmasıdır. Şu anki zihniyet, Ben her şeyi bilirim. Her şeyi ben yaparım. İyi bir şey varsa primini almalıyım. Değilse başkalarını suçlamalıyım. Zaten her deprem müteahhitlerin üzerine yıkılır. Halbuki onları denetlemesi gereken müteahhittir.”

Son güncelleme: 23:37 02.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı