• Turkhane Logo

Kabinede ‘damat’ çıkmazı: AKP kulislerinde neler konuşuluyor?

AKP'de dokuz puanlık farkla kaybedilen İstanbul seçiminden bu yana bir kabine değişimi olacağı beklentisi var.

10:10 26 Temmuz 2019 Cuma
Kabinede ‘damat’ çıkmazı: AKP kulislerinde neler konuşuluyor?
AKP'de dokuz puanlık farkla kaybedilen İstanbul seçiminden bu yana bir kabine değişimi olacağı beklentisi var.





Ankara kulislerinden farklı sızıntılar gelirken hedefteki ismin, Cumhurbaşkanı Erdoğanın damadı da olan Maliye ve Ekonomi Bakanı Berat Albayrak olduğu söylentisi yaygın. Zira seçmenin, ekonomideki kötü gidişattan dolayı AKPye fatura kestiği yorumları ağırlıkta.


Ancak AKPye yakın Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, kabine değişikliğinin askıya alındığı mesajlarını veriyor.

Cumhuriyetten Emine Kaplanın haberinde de kabinede ve parti yönetiminde hızla değişiklik yapacağı beklentilerini boşa çıkaran Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın zamanda bir adım atılabileceği beklentisinin arttığı belirtiliyor.

Erdoğanın hastalık dedikodularına da kapı aralayan bir haftalık tatil süresinden sonra AKP içinde böyle bir hava oluştuğu söyleniyor.

Haberde, Olası bir kabine revizyonunda en fazla tartışılan konu ise Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak’ın yerini koruyup korumayacağı etrafında dönüyor deniyor.

Erdoğan, seçim sonrası yaptığı açıklamada, kabine revizyonu sorusuna Öyle bir şey yapılması gerekiyorsa onu biz yaparız. Dışarıdan dayatmayla kabine değişikliği olmaz yanıtını vermişti.

Bazı AKP yöneticilerinin bu konuda beklentisini dile getirdikleri kaydedilirken şu eleştirilerin yöneltildiği aktarılıyor:

“23 Haziran’da büyük bir şok yaşandı. O şokun da etkisiyle hemen kabinede, parti yönetiminde değişiklik olması, hatta olağanüstü kongrenin toplanarak MKYK’nin değiştirilmesi gerektiği yönündeki hava değişti. Cumhurbaşkanı’nın MYK, MKYK ve milletvekilleriyle yaptığı toplantılarda seçimde yapılan hatalarla ilgili tüm tepkiler ortaya kondu. Cumhurbaşkanı, biriken gazın boşalmasını sağladı, kızgın demiri soğuttu.

Olası bir kabine değişikliğinin yeni yasama yılına doğru olacağı, ekonomide yaşanacak gelişmelerin de bekleneceği yorumları da konuşulanlar arasında...

Özellikle Merkez Bankasının 425 baz puanlık faiz indirimi sonrası yıl sonuna kadar enflasyonun daha da düşeceği beklentisinin hâkim olduğu ve ekonomide yaşanacak olumlu gelişmeler ekonomi yönetiminde bir değişiklik yapılması gerekliliğini de ortadan kaldırabileceği görüşlerinin dile getirildiği ifade ediliyor.

Buna göre, Erdoğan’ın gelişmeleri de değerlendirerek dışarıdan atanan bakanlar dışında kabinede kapsamlı bir değişiklik yapmayabileceği belirtiliyor.

Bazı AKP yöneticilerinden notlar aktarılan Cumhuriyet haberinde şu yorumlar yapılıyor:

“24 Haziran seçimlerinde seçmen partiyi uyardı, ama bundan ders çıkarılmadı ve gereği yerine getirilmedi. 31 Mart’ta ikinci uyarı geldi. Ama yine bir adım atılmadı. ‘Seni iki kez uyardım, ama bir şey yapmadın’ diyen seçmen 23 Haziran’da daha büyük ceza verdi. Parti, bu kez de mesajı aldığını göstermez, aynı tas aynı hamam mantığıyla devam edilirse daha büyük güç kayıpları yaşar. Tabandan yeni oluşumlara kayma olur. Seçmen, güçlü bir değişim mesajı verdi. Parti yönetimi ve kabinede yapılacak göstermelik değişiklikler sorunu çözmez. Değişim sadece yönetimde değil parti politikaları, söylem ve stratejide de kendini göstermeli.

Son güncelleme: 10:10 26.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı