• Turkhane Logo

İttifaklar çatırdıyor mu?

AKP’den istifa eden eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile eski bakan Ali Babacan’ın kuracağı yeni partiler siyasetteki dengeleri değiştirecek.

08:58 24 Eylül 2019 Salı
İttifaklar çatırdıyor mu?
AKP’den istifa eden eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile eski bakan Ali Babacan’ın kuracağı yeni partiler siyasetteki dengeleri değiştirecek.




Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için gerekli yüzde 50+1 sistemi, Türkiye’nin siyaset sahnesine siyasi parti ittifaklarını getirmişti. AKP ile MHP, Cumhur İttifakı’nı; CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi ise Millet İttifakı’nı oluşturuyordu. Ancak AKP içerisinden çıkacak iki yeni partinin bu ittifakları değiştirmesi öngörülüyor.


Cumhuriyet’in haberine göre AKP kurmayları, 2023’te ya da olası bir erken seçimde hem Cumhur İttifakı hem de Millet İttifakı’nda değişiklikler olabileceği görüşünde. AKP içinde ittifakların yeniden kurulabileceği zeminlerin ortaya çıkabileceği değerlendirmeleri yapılıyor. Babacan ve Davutoğlu’nun partilerinin yüzde 1 alması durumunda bile Cumhurbaşkanlığı seçimlerini zora sokacağını belirten AKP kurmayları, Erdoğan’ın bu riski görmesi durumunda Cumhur İttifakı’nı genişletme arayışına gireceğini belirtiyorlar.

AKP kurmayları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 30 Ağustos resepsiyonunda İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile yakınlaşmasına dikkat çekiyor.

AKP kurmaylarının “MHP lideri Bahçeli halinden oldukça memnun, çünkü AKP’den geçişler olduğu için oyu artıyor. Ama İYİ Parti ile kurulacak bir ittifakta yüzde 50+1’e ulaşmak daha garanti gibi duruyor. Hem MHP’ye giden oylar geri gelir hem de Cumhurbaşkanlığı seçiminde İYİ Parti’den MHP’ye göre daha fazla oy alınır” görüşünü dile getirdiği ifade ediliyor. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin son dönemde yaptığı çıkışların da AKP’nin bir başka partiye doğru yönelmesini önleme amaçlı olduğuna dikkat çekiliyor. 

Son güncelleme: 08:58 24.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı