• Turkhane Logo

HDP'nin milletvekili listesinde de büyük değişiklikler var

Halkların Demokrasi Partisi'nde (HDP) milletvekilliği için bugün Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplandısında belirlenecek. Listede bugün vazife alan birçok ismin değiştirileceği kaydedildi.

09:50 21 Mayıs 2018 Pazartesi
HDP'nin milletvekili listesinde de büyük değişiklikler var
Halkların Demokrasi Partisi'nde (HDP) milletvekilliği için bugün Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplandısında belirlenecek. Listede bugün vazife alan birçok ismin değiştirileceği kaydedildi.

Cumhuriyet Gazetesinde Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, HDPnin milletvekili aday listesi gün boyu sürecek merkez yürütme kurulu (MYK) toplantısında bugün belirlenecek. Mevcut milletvekillerinin çoğunun tekrar aday gösterilmeyerek partide yeni isimlerle kan değişimi yapılacağı belirtiliyor. Edinilen bilgiye göre, dokunulmazlıkların kaldırılmasından sonra cezası kesinleştiği için siyasi yasaklı hale gelen ya da siyasi yasaklı hale gelme ihtimali olan isimler de tekrar aday gösterilmeyecek. Bu kapsamda mevcut milletvekillerinin neredeyse 20sinin tekrar aday gösterilmeyeceği ifade ediliyor. HDPde aday listesiyle ilgili genel çerçeveyi tutuklu durumdaki HDPnin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaşın da onayladığı öğrenildi. HDPde aday listesi üzerinde çalışmalara Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) sunulacağı saate kadar devam edileceği ifade ediliyor.

HDP’de mevcut milletvekillerinden en fazla 10 ya da 12sinin aday gösterilmesi beklenirken, bu isimler arasında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldanın yanı sıra HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü, Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, Ekonomi Komisyonu Sözcüsü Garo Paylanın adaylığının kesin olduğu dillendiriliyor. Partinin 27. dönem milletvekilliği listesinde Ahmet Şık, Barış Atay, Erkan Baş, Veli Saçılık gibi isimlerin olması bekleniyor.

DEMİRTAŞ KARARI BUGÜN


Öte yandan HDPnin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaşın kampanya dönemi boyunca serbest kalması konusunda geçen hafta yapılan başvuruya ilişkin kararın bugün verilmesi bekleniyor. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Adayımız seçim faaliyetlerini anayasal hakları çerçevesinde gerçekleştirmelidir. Bu nedenle bugün çıkması beklenen karardan olumlu yanıt alınması gerekiyor.

‘TÜRKİYE’NİN ADAYI SERBEST KALMALIDIR’

Seçim faaliyetlerine katılımın engellenmesi anayasa ihlalidir” diye konuştu. Demirtaşın açık, kapalı yer toplantıları ve radyo ve televizyon konuşmalarını yapmasının tutukluluk koşullarında mümkün olmadığına dikkat çeken Temelli, şunları söyledi:

“Diğer beş adayın her türlü aracı kullanarak seçim çalışması yürütmesi Cumhurbaşkanlığı seçiminin meşruiyetine gölge düşürmektedir. Halen milletvekili olan ve 6 milyon seçmenin oyunu alan Demirtaşın, Cumhurbaşkanlığı seçimine tutukluluk şartlarında katılıyor olması serbest seçim hakkını ortadan kaldırmaktadır. Hilelerin konuşulduğu bir ortamda seçime gittiğimiz gerçekliğine rağmen halklarımızın umudu var. Bu umudun körelmemesi için Demirtaşın özgür kalmasını istiyoruz. Bu herkesin ortak talebidir. Demirtaş, Türkiyenin adayıdır ve Türkiyenin adayı serbest kalmalıdır.”


 

Son güncelleme: 09:50 21.05.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı