• Turkhane Logo

HDP'li vekil açıkladı: Meclis'ten çekilmeleri AKP'ye mi yarayacaktı?

HDP, artan baskılar, belediyelerine kayyım atamaları sonrası başlayan meclisten çekilme taleplerine "çekilmeme" kararı almıştı.

22:06 04 Aralık 2019 Çarşamba
HDP'li vekil açıkladı: Meclis'ten çekilmeleri AKP'ye mi yarayacaktı?
HDP, artan baskılar, belediyelerine kayyım atamaları sonrası başlayan meclisten çekilme taleplerine "çekilmeme" kararı almıştı.



Konuyla ilgili tartışmalar devam ederken, HDPli Meclis Başkanvekili Mithat Sancar, parti tabanından gelen sine-i millet talebinin parti kurullarında neden kabul görmediğine dair açıklamalar yaptı.

Mardin Milletvekili Sancar, Ara seçim de sadece çekildiğimiz yerlerde olacaktı. AKP, bedavadan vekil alacaktı dedi.


Artı TVde Ankara Gündemi programına katılan Sancar, HDPnin önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve diğer milletvekillerinin tutuklandığı 4 Kasım 2016 tarihinde de Meclisten çekilmeyi tartıştıklarını ve o zaman Diyarbakırdaki halk toplantılarında çekilmemeleri yönündeki eğiliminin baskın çıktığını ifade ederek özetle şunları söyledi: 

Biliyorsunuz parlamentodan 3-4 hafta çekildik. (4 Kasım 2016 sonrası) Diyarbakırda çok yaygın halk toplantıları yaptık. Çekilelim mi devam mı edelim (diye). Çok büyük bir çoğunluk devam dedi. O zaman daha düşünün partinin eş genel başkanı içeriye alınmış ve  artı 9 milletvekili... O zaman bize çekelim demedi halkımızın büyük çoğunluğu. Hayır siyasete devam edeceksiniz  Burada verilen zararı, burada yapılan haksızlığı, aynı yerde tamir edeceksiniz. O mücadeleyi orada da sürdüreceksiniz (dediler): Ikincisi söyle yanlış bir bilgi var. Biz çekilirsek erken seçim olur diyorlar. Yok, erken seçim olmaz, ara seçim olur. Anayasa gereği parlamento üyelerinin yüzde 5i boşalırsa bir yıl içinde ara seçim yapılmayacağı hükmü var. Eğer çekilirsek ara seçime sadece çekildiğimiz yerlerde gidilecek. Yani boşalan milletvekilleri için seçime gidilecek.
Mardini ele alalım. Mardinde 6 milletvekili var. Dördü HDPnin ikisi AKPnin. Şimdi ara seçim olursa Mardinde yapılacak sadece 4 vekil için seçim yapılacak. Biz yüzde 60 almıştık. Hadi yüzde 70 oy aldık diyelim. En fazla 3 milletvekili çıkarırız biri bedava AKPye gitmiş olacak. 

Son güncelleme: 22:06 04.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı