• Turkhane Logo

HDP yerel seçimlere ittifaklarla mı girecek?

Mart 2009’da yapılacak olan yerel seçimlere sayılı aylar kala partilerin seçim çalışmaları da başladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), yerel seçim çalışmalarına dün Diyarbakır’dan start verdi.

21:40 21 Ekim 2018 Pazar
HDP yerel seçimlere ittifaklarla mı girecek?
Mart 2009’da yapılacak olan yerel seçimlere sayılı aylar kala partilerin seçim çalışmaları da başladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), yerel seçim çalışmalarına dün Diyarbakır’dan start verdi.



 Parti, Yerel Yönetimler Çalıştayının ardından bugün Diyarbakırda yaptığı Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında yerel seçimle ilgili çalışmaları ele aldı.

MYK toplantısı sırasında gazetecilere bir açıklama yapan HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, gündemleri arasında ittifaklar ve ortaklıkların da yer aldığını söyledi.


Oluç, doğuda Kürt partilerle ortaklık kurulacağını, batıda da Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisinin (MHP) ittifakını geriletmeyi hedefleyen ortaklıklar kurmak niyetinde olduklarını söyledi.

Doğuda kurulacak ittifakla ilgili çalıştayın yanı sıra ÖSP, PDK-T, PDK-B, Özgürlük ve İnsan Partisi ve Hareketa Azadî partilerinin temsilcileriyle de bir araya geldiklerini anlatan Oluç, şöyle dedi:

 Kürt olmanın, Kürtçe konuşuyorum demenin neredeyse suç sayıldığı, Kürt halkının değerlerinin, Kürt kültür ve edebiyatının ve kimliğinin yok sayıldığı bir dönemde böyle bir ortaklık son derece önemlidir. Bu doğrultuda atılmış olan önemli bir adımdır.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Oluç, Batı illerinde kurmayı planladıkları ittifaklarla ilgili de şu bilgiyi verdi:

Batıda da demokrasi güçleri, yerel sivil toplum örgütleriyle, meslek birlikleriyle, sendikalarla, siyasi partilerle, demokrasi ve emek güçleri ile atılabilecek bütün adımları atmaya hazırız. Öte yandan çalışmalarını başlatmış olan Demokrasiye Çağrı Grubunun Yerel Demokrasi Buluşmalarına her türlü desteği vereceğimizi de MYK toplantımızda konuştuk.

Oluç, önümüzdeki döneme ilişkin Yerel Demokrasi Sözleşmesi tartışması yaptıklarını ve kendileri için yerel demokrasiyi güçlendiren, yerel yönetimleri demokratikleştiren, yerinden yönetim mekanizmalarını geliştiren bir politikanın esas olduğunu ifade etti.

HDP Sözcüsü, iki yılı aşkın süredir bazı belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanması uygulamasıyla Kürt halkının siyasi iradesinin yok edilmeye çalışıldığına da dikkat çekti ve şöyle dedi:

“Bu kayyum politikaları karşısında tutumumuz çok nettir. Temel amacımız kayyumların atandığı bütün belediyeleri yeniden kazanmak ve geçen dönem kimi kazanamadığımız belediyeleri de ek olarak kazanmaktır. Bu çok önemli bir hedeftir. Bu hedef doğrultusundaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre HDP, Kürt partileriyle Diyarbakır’da yaklaşık dört saat süren bir toplantı gerçekleştirdi.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin daveti üzerine Kürt partileriyle yemekte bir araya gelindi. Hereketa Azadî, PDK-T, ÖSP, PDK-P, Özgürlük ve İslam Partisi yetkilileri ile HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kürt siyasetçi Ahmet Türk ve Sırrı Sakık, HDP milletvekilleri İmam Taşçıer, Necdet İpekyüz ile Tayip Temel, Diyarbakır’da bulunan Demir Otel’de siyasal gelişmeler üzerine 4 saat süren toplantı gerçekleştirdi. 

 Yerel seçimler hakkında tartışmalar yürütüldüğü, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kayyım atarız” tehditlerine karşı ortak duruş üzerine konuşulduğu belirtildi. Yapılan bilgi alışverişi ve yürütülen tartışmalar sonucunda partilerin bir hafta sonra “yerel seçimler” gündemiyle tekrar toplantı gerçekleştireceği bilgisi edinildi. 

Son güncelleme: 21:40 21.10.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı