• Turkhane Logo

HDP: Yargı reformunda dağ fare doğurdu

HDP, 1 Ekim’de Meclis’e getirileceği açıklanan yargı paketini “Dağ fare doğurdu” diyerek eleştirdi. Paketin toplumun beklentileri yerine, AKP-MHP iktidarının ihtiyaçlarını karşılamak için hazırlandığı vurgulandı.

11:27 24 Eylül 2019 Salı
HDP: Yargı reformunda dağ fare doğurdu
HDP, 1 Ekim’de Meclis’e getirileceği açıklanan yargı paketini “Dağ fare doğurdu” diyerek eleştirdi. Paketin toplumun beklentileri yerine, AKP-MHP iktidarının ihtiyaçlarını karşılamak için hazırlandığı vurgulandı.





HDP, Parti Meclisi toplantısının sonuç bildirgesini açıkladı. HDP’nin kriminalize edilmek istendiğine dikkat çekilen bildirgede, geleceği demokrasi güçlerinde gören herkese “HDP’yle Kenetlenme” çağrısı yapıldı.


YARGI REFORMU OLARAK NİTELENEMEZ

Bildirgede, “Başta yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı olmak üzere, gazetecileri, siyasetçileri, akademisyenleri, yazarları ‘terörist’ diye damgalayan TMK ve benzer yasalar kaldırılarak, evrensel hukuk ilkeleri doğrultusunda ifade ve düşünce özgürlüğünü, özgür siyaset yapma hakkını güvenceye alacak ve OHAL mağduriyetlerini ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılmaksızın atılacak adımları demokratik yargı reformu olarak nitelemek mümkün değildir” denildi.

TÜRKİYE’NİN GERÇEK REFORMA İHTİYACI VAR

MA’nın haberine göre, bildirgede şunlar dile getirildi: “Yargı, iktidarı ve muhalefetiyle bütün toplumu ilgilendiren bir konudur. Türkiye’nin göstermelik düzenlemelere değil, gerçek reforma ihtiyacı vardır. Bu nedenle başta hukuk örgütleri olmak üzere bütün toplum kesimlerinin katılımıyla hazırlanacak ve uzlaşmayla sonuçlandırılacak bir demokratik yargı reformu için Meclis’i göreve çağırıyoruz.”

ÇÖZÜM KOMİSYONU OLUŞTURULMALI

Bildirgede Diyarbakır HDP il binası önünde oturan anneler konusuna da değinildi. “Polis ve asker ailelerinin de, Cumartesi ve Barış Anneleri’nin de evlat acılarının ortak olduğunu biliyoruz. Annelere ve ailelere uzun yıllardır bu acıları yaşatan savaş ve şiddette ısrar eden AKP-MHP iktidarıdır. Annelerin acılarına son verecek çözüm yeri Meclis, muhatabı iktidardır. Bütün anneleri bir kez daha Meclis’e davet ediyoruz. Meclis’te bütün partilerin içinde yer alacağı bir ‘Çözüm Komisyonu’nun kurulmasını ve sorunun çözülmesine katkı sunulmasını öneriyoruz” denildi.

DEMİRTAŞ KARARI BİR ZORBALIK

Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hakkında verilen yeniden tutuklama kararına da değinilen bildirgede, “Bu karar 4 Kasım siyasi darbesinin devamıdır ve bir düşman hukuku uygulamasıdır. Bu adımın hukukla bir alakası yoktur. Siyasi intikam amacıyla Saray direktifiyle atılmış bir adımdır. Yargı kisvesi altında uygulanan tam bir zorbalıktır, adaletin katledilmesidir” ifadeleri kullanıldı.

SARAYA BAĞIMLI VE TARAFLI YARGI

Bildirgede şunlar dile getirildi: “Özellikle Demirtaş’ın tahliye edilmesi gereken bir anda alınan bu karar, Türkiye’nin Saray’ın isteklerine uygun kararlar veren bağımlı ve taraflı yargı mekanizmasının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını tanımadığının ve hukuk dışı yöntemlerle boşa düşürdüğünün utanç verici bir belgesidir. Bu kararla bir kez daha görüldü ki, arkadaşlarımız cezaevlerinde siyasi rövanş amacıyla tutulan siyasi rehinedirler.”

Son güncelleme: 11:27 24.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı