• Turkhane Logo

HDP: Öcalan ile görüşme siyasi gelişmelere göre engellenemez

PKK Lideri Abdullah Öcalan ile avukatları bu hafta başında yeniden görüştü.

15:32 09 Ağustos 2019 Cuma
HDP: Öcalan ile görüşme siyasi gelişmelere göre engellenemez
PKK Lideri Abdullah Öcalan ile avukatları bu hafta başında yeniden görüştü.


HDP Sözcüsü Günay Kubilay, bunun önemli bir gelişme olduğunu söyledi ve Görüşmenin içeriğinden ve taşıdığı anlamlardan bağımsız olarak, tecrit insanlık dışı bir uygulamadır. Konjonktürel, siyasi gelişmelere göre engellenmesi kabul edilemez” dedi.

HDP Sözcüsü Günay Kubilay, güncel gelişmelere dair parti Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Gündemi değerlendirdi. Ankara’da ABD-Türkiye arasında yapılan “Güvenli bölge” görüşmelerini değerlendiren Kubilay, şöyle devam etti:


“Görüşmelerin belli bir düzeyde anlaşmayla sonuçlanması, saldırı ve savaş seçeneğini devre dışı bıraktığı için olumlu olarak değerlendiriyoruz. Bu gelişme istendiği zaman sorunların masada ve diyalog yoluyla göstermesi açısından olumludur. Bu görüşme, müzakerenin maliyetsiz ve bedelsiz tek doğru yöntem olduğuna dair ısrarlarımızın ne kadar haklı olduğunu bir kez daha gösteriyor. Umuyoruz ki bu yöntem kalıcı olur. Bu müzakerelerin ve sonrasında varıldığı belirtilen anlaşma sorunun muhatapları doğrudan dahil edilmediği için eksiktir ve başarı şansı kuşkuludur. Kürt sorunu ABD ve Rusya ile konuşarak çözülemez. Kendi sorunlarımızı diyalog ve müzakere yoluyla çözebileceğimizi yıllardır dile getiriyoruz.”

Türkiye’nin ABD ve Rusya arasında gidip gelmesi yerine Kuzey Suriye temsilcileriyle yuvarlak masa etrafında görüşmesi gerektiğini vurgulayan Kubilay, “Barış Koridoru söylemi ilk başta pozitif çağrışım yapsa bile düşman iki kesin arasında bir bölge tarif ettiği sorunludur. ‘Barış Koridoru’ değil büyük bir ‘Barış Çoğrafyası’nı el birliğiyle inşa etmek gerekiyor. Adına ne denilirse denilsin halkların arasına örülen duvarlar, oluşturulan koridorlar düşmanlık siyasetinin yansımasıdır. Bunlara ihtiyaç yoktur” diye belirtti. 

Kubilay, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın ile avukatlarının görüşmesine dair de, şunları söyledi:

“Bu kritik eşikte Öcalan ile avukatlarının görüşmüş olması önemli bir gelişmedir. Görüşmenin içeriğinden ve taşıdığı anlamlardan bağımsız olarak, tecrit insanlık dışı bir uygulamadır, ailesi ve avukatlarının Sayın Öcalan ile görüşmesi temel bir haktır. Konjonktürel siyasi gelişmelere göre engellenmesi kabul edilemez.

HDP Sözcüsünün gündeminde Türkiyedeki ekonomik kriz de vardı. Kubilay, Kriz derinleşiyor, büyük şirketler borçlarını ödeyemiyor, dışarıdan para bulmakta zorlanıyor. İktidar, yandaş büyük sermaye gruplarının borçlarını ödeyebilmek için, halkın bütün tarihsel birikimlerine ve kamu kaynaklarına saldırıyor, sermaye gruplarına peşkeş çekiyor ifadelerini kullandı. 

Kaz Dağlarındaki ağaçların kesilmesi, madencilik faaliyetlerine de değinen HDP Sözcüsü Günay Kubilay, AKP hükümetinin yağmacı ve talancı zihniyeti doğaya, tarihe, kültüre, düşman politikaları Hasankeyf’te, Salda Gölünde, Fatsa’da, Kaz Dağları’nda bir kez daha gösteriyor kendini. Ülkenin doğal varlıkları tekelci sermaye gruplarına peşkeş çekiliyor. Ağaçlar kesiliyor, toprak delik deşik ediliyor, ekoloji yıkımı geri dönülmez biçimde büyüyor ifadelerini kullandı. 

Son güncelleme: 15:32 09.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı