• Turkhane Logo

Eski başbakan '7 Haziran süreci defterleri açılırsa' sözüyle neyi kastetti?

Yeni parti kurma hazırlığında olan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Sakarya'da yaptığı konuşmada sarf ettiği sözler, Türkiye gündemine oturdu.

17:06 24 Ağustos 2019 Cumartesi
Eski başbakan '7 Haziran süreci defterleri açılırsa' sözüyle neyi kastetti?
Yeni parti kurma hazırlığında olan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Sakarya'da yaptığı konuşmada sarf ettiği sözler, Türkiye gündemine oturdu.

7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimleri arasını işaret ederek, Terörle mücadele defterleri açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz diyen Davutoğlu, Gelin hafızanızı bir yoklayın. İleride birgün Türkiye Cumhuriyeti tarihi yazıldığı zaman en kritik dönemlerden, aylardan biri 7 Haziran-1 Kasım arasındaki dönem olarak yazılacaktır” ifadesini kullandı.

Eski başbakana o dönem ne olduğunu açıklama çağrısı yapılırken Davutoğlu ekibinden, tartışma yaratan sözlere açıklık getirildi.

Davutoğlu’nun siyasi gezilerine katılan isimlerden Taha Ün, kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Sayın Başbakanımızın dün ifade ettiği cümlelerden kimi ve neyi kastettiği açıktır. Bu cümlelerden bir ‘alacakaranlık’ kuşağı çıkartma çabası Ahmet Davutoğlu’nun siyasi müktesebatı karşısında beyhude bir çabadır” görüşünü savundu.

  Sayın Başbakanımızın dün ifade ettiği cümlelerden kimi ve neyi kast ettiği açıktır. Bu cümlelerden bir “alacakaranlık” kuşağı çıkartma çabası Ahmet Davutoğlu’nun siyasi müktesebatı karşısında beyhude bir çabadır. — Sağlam İrade (@tahaun) August 24, 2019
“Ahmet Davutoğlu’nun olduğu yerde gizli ajanda olmaz, Ahmet Davutoğlu’nun olduğu yerde karanlık işler olmaz, Ahmet Davutoğlu’nun olduğu yerde yetkisiz etkililer olmaz” diyen Ün, sözlerine şöyle devam etti:

“Dolayısıyla; 7 Haziran 1 Kasım arasını konuşursak insan içine çıkamazlar cümlesinin muhatapları bellidir. Peki kimlerdir bu muhataplar; bu muhataplardan ilki Ak Parti’nin ısrarlı ve samimi çabalarına rağmen koalisyondan kaçan, terörle mücadelenin en kritik günlerinde üç beş tane oy uğruna Türkiye’yi hükümetsiz bırakmakta beis görmeyen Sayın Devlet Bahçeli’dir.

İnsan içine çıkmayacak diğer kesim Anadolu’nun dağ gibi evlatları Al Bayraklı tabutlarla evlerine geri dönerken, Türkiye’nin Başbakanı terörle mücadele için kelle koltukta Ceylanpınar’da Sur’da çelik yeleksiz gezerken 12 Eylül 2015 Kongresinde O’nu sırtından bıçaklayanlardır. Türkiye bir beka mücadelesi verirken Ankara’nın dehlizlerinde kurultay kongre hesapları yapanlar; evet Ahmet Davutoğlu “konuşmaya başlarsak insan içine çıkamazsınız” diyor, size diyor size…”

Aslında Davutoğlu, açıklamalarının devamında bu imalara benzer ifadeler kullanıyor. 

Sosyal medyaya yansıyan kısa montajlı bölümde farklı algılamaya yol açabilecek Davutoğlu konuşmasının devamında, 7 Haziran-1 Kasım sürecinde “terörle mücadele” adı altındaki operasyonlardan bir zafer gibi bahsediliyor.
Davutoğlu, “Ama onlar” diyerek başta Bahçeli olmak üzere Erdoğan’ı da ima ederek, 7 Haziran-1 Kasım sürecini tarihten silmek istiyorlar. Bütün o terörle mücadelenin başlangıç talimatının bizim tarafımızdan verildiğini unutturmak istiyorlar” diye konuşuyor.

Davutoğlu’nun kişisel Twitter hesabından da paylaştığı konuşmanın tamamına ilişkin videonun 36.30’uncu saniyesinden itibaren ilgili konuşmayı dinleyebilirsiniz.

7 Haziran 2015 seçimlerinde Davutoğlunun başında olduğu AKP, Meclis çoğunluğunu kaybetmişti.
  Hepsi aynı katliamların suç ortağı. Ayrı da düşseler birbirlerini bir arada tutan zamkın adıdır suç. https://t.co/mzFElLm1SO — ahmet şık (@sahmetsahmet) August 24, 2019
1 Kasımda yenilenen seçime kadar devam eden süreçte yapılan koalisyon görüşmeleri de başarısız olmuştu.

Bu dönemde Türkiye tarihinin en kanlı intihar saldırısı olan Ankara gar saldırısı dahil olmak üzere güvenlik zaafı iddialarının gündeme geldiği birçok olay yaşandı.

Davuroğlu’nun konuşması, bütünüyle dinlenildiğinde HDP’li Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanlarının görevden alınmasını eleştirmesi sonrası iktidar ve MHP’den gelen tepkilere cevap olduğu anlaşılıyor.

Bahçeli, kayyım kararını eleştiren Abdullah Gül ve Davutoğlu’yu kast ederek, Geçmişleriyle çelişen, bir zamanlar taşıdıkları tarihi görevlerle tezada düşen bu iki şahsın hükümete duydukları husumet gözlerini kör, vicdanlarını da esir etmiştir demişti.

Son güncelleme: 17:06 24.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı