• Turkhane Logo

Erdoğan’ın Rojava’da Kürt Katliamı politikası Çözüm Süreci’ni bitirdi

Kürt siyasetinin önemli isimlerinden DBP Başkanı Keskin Bayındır, Erdoğan’ın Rojava’ya yönelik soykırım politikası boşa düşünce Çözüm Süreci’nin bittiğini açıkladı. Erdoğan’ın Kürt politikasındaki yumuşamaya dikkat çekti.

13:07 16 Temmuz 2021 Cuma
Erdoğan’ın Rojava’da Kürt Katliamı politikası Çözüm Süreci’ni bitirdi
Kürt siyasetinin önemli isimlerinden DBP Başkanı Keskin Bayındır, Erdoğan’ın Rojava’ya yönelik soykırım politikası boşa düşünce Çözüm Süreci’nin bittiğini açıkladı. Erdoğan’ın Kürt politikasındaki yumuşamaya dikkat çekti.



Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Abdullah Öcalan ile AKP iktidarı arasında yürütülen Çözüm Süreci’nin AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından sonlandırılmasının üzerinden 7 yıl geçtiğine dikkat çeken Mezopotamya Ajansı’na konuştu. Haberde, sürecin sonlandırılmasının ardından 24 Temmuz 2015’te devreye konulan savaş konseptinin yıl dönümü yaklaşırken 9 Temmuz’da Diyarbakır’a giden Erdoğan’ın daha önce “Buzdolabına kaldırdık” dediği Çözüm Süreci için bu kez “Sonlandıran biz olmadık” dediğine dikkat çekildi.

SÜRECİ KİM BİTİRDİ?


Dolmabahçe Mutabakatı için “Doğru bulmuyorum” diyen Erdoğan’ın Diyarbakır’da söylem değiştirmesini DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır yorumladı. “Süreci kim bitirdi” sorusuna cevap veren Bayındır, şu değerlendirmelerde bulundu:

Öyle anlaşılıyor ki Erdoğan’ın özellikle Kürt halkına çözüm sürecinin nasıl bittiğine ilişkin yeniden iktidar olabilmek, olası bir seçimde Kürt halkının desteğini alabilmek için farklı manipülasyonlar yaparak, tekrardan çözüm sürecini gündeme koydu.

Geriye dönüp bakarsak, çözüm sürecinin AKP’nin başında bulunduğu Erdoğan tarafından bitirildiği görülecektir.

Bu konuda en kritik dönem, 2014 yılı olarak ifade edilebilir.

DAİŞ’in, El Nusra’nın, ÖSO’nun, bir bütün olarak paramiliter çetelerin bir bütünen Rojava’ya yönelik, Kürt halkına, Kürtlerin bulunduğu yaşam alanlarına yönelik topyekûn bir soykırım saldırısını destekleyen ve bu konuda

IŞİD’i hem Esed’in iktidarının devrilmesinde bir araç olarak kullanmak isteyen AKP iktidarı ve Erdoğan, Rojava topraklarında Kürtlerin olası statüsünün önüne geçebilmek için Kürtlere Rojava’da bir soykırım politikasını dayattı.

Üzerinde kendini konumlandırdığı politika, Rojava’da Kürtlere yönelik bir soykırım politikasıydı.

Öcalan’ın bu konudaki duruşu ve Kürtlerin “Kobanê düştü düşecek” söyleminden sonra Kobanê ve Rojava’ya sahip çıkmasıyla, Erdoğan’ın Rojava’ya yönelik soykırım politikası ciddi anlamda boşa düştü.

2014’ün özellikle ikinci yarısından sonra çözüm süreci devam ediyormuş gibi görünüp aslında Rojava’da Kürtlere uygulanan soykırım politikasına karşı Kuzey Kürtlerinin desteğini tamamıyla kesmek, yani refleksiz ve tepkisiz bırakmak gibi bir hedefi güden bir AKP ve Erdoğan gerçeği söz konusuydu.

Rojava ve Suriye topraklarından geri dönen Erdoğan, artık bu süreci yürütemeyeceğini net bir şekilde ortaya koydu.

Nitekim hemen akabinde 6-8 Ekim Kobanê eylemleri, Kürtleri bir bütün olarak soykırım kıskacına alan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararlarının alınması çözüm sürecinin kimin tarafından bitirildiğinin en net şekilde politik olarak ifadesiydi.

İşte 28 Şubat 2015 Dolmabahçe Mutabakatı’ndan hemen sonra ‘Benim bilgim yok’ diyen Erdoğan’ın, akabinde Kürt sorunu ve Öcalan’a yönelik 5 Nisan 2015’te ağırlaştırılmış tecrit uygulamasını devreye koydu.

Bu tecridin bugüne kadar devam etmesi, sürecin Erdoğan ve AKP tarafından bitirildiğinin en açık ifadesidir.

Son güncelleme: 13:07 16.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı