• Turkhane Logo

Erdoğan’ın düşünce kuruluşunda taht kavgası: Kim bu SETA’cılar?

Vatandaşın parasıyla maaşları ödenen Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfında (SETA), taht kavgaları yaşanıyor.

13:37 24 Haziran 2021 Perşembe
Erdoğan’ın düşünce kuruluşunda taht kavgası: Kim bu SETA’cılar?
Vatandaşın parasıyla maaşları ödenen Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfında (SETA), taht kavgaları yaşanıyor.



Saray’a bağlı SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran, 20 kişiyi kapının önüne koydu. Kovulan SETA uzmanları giderken Tayyip Erdoğan’a bağlılık sözü verdi. Peki, AKP muhaliflerini fişleyen, Bakanlar Kurulu kararıyla vergi muafiyeti uygulanan SETA’nın rolü nedir?

 2006 yılında kurulan SETA, AKP’nin düşünce kuruluşu olarak hizmet veriyor. AKP politikalarının toplumda benimsenmesine yönelik raporlar hazırlayan Vakıfa, 2013 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla vergi muafiyeti getirildi. Her türlü harcaması Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti tarafından karşılanan SETA, hala AKP ve Saray için raporlar hazırlamayı sürdürüyor. Merkezi Ankara’da bulunan SETA’nın İstanbul, Washington ve Kahire’de temsilcilikleri bulunuyor.


SİYASET VE BÜROKRASİDE SETA’CILAR KLİĞİ

Uluslararası medya tarafından Erdoğan’a bağlı çalıştığı açık açık yazılan SETA, Türkiye siyaset ve bürokrasisinde de etkin konuma geldi. Mevcut ve eski SETA üyelerinden bazıları Erdoğan’ın başkanlık sistemi içerisinde üst düzey yetkili olarak görev yapıyor. SETA’nın kurucu direktörü İbrahim Kalın, 2014 yılından bu yana Erdoğan’ın başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü olarak görev yapıyor.

FAHRETTİN ALTUN VE MİT BASIN DANIŞMANI NUH YILMAZ

Eski SETA Genel Koordinatör Yardımcısı Fahrettin Altun ise Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı olarak görev yapıyor. Birçok tartışmalı karara imza atan Altun eşiyle birlikte 5 ayrı yerden maaş alıyor. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında çelişkili açıklamalarıyla hedef haline gelen Milli İstihbarat Teşkilatı Basın Danışmanı Nuh Yılmaz’da SETA kökenli. 15 Temmuz gecesiyle ilgili gazeteci Hande Fırat’ın açıklamalarını boşa düşüren Yılmaz, 2017 yılında MİT’den istifa etmek zorunda kaldı.

HEM SETA’DA HEM SARAY’DA

SETA Genel koordinatörü Burhanettin Duran da Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurulu üyesi olarak gizli devlet toplantılarına katılıyor. SETA’nın eski iletişim koordinatörü Muhammet Mücahit Küçükyılmaz, şimdilerde Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanı. SETA ekonomi araştırmaları uzmanı Hatice Karahan, Erdoğan’ın ekonomi danışmanı olarak görev yapıyor.

HAVUZ MEDYASIYLA ALGI OLUŞTURUYORLAR

SETA’cılar aynı zamanda ‘havuz medyası’ olarak tarif edilen AKP yanlısı gazetelerde köşe yazarlığı yapıyor. Sabah, Star, Türkiye gibi gazetelerde yazılar yazan SETA üyeleri, AKP ve Erdoğan için algı operasyonlarını yürütüyor. Damat Berat Albayrak’ın kontrolünde bulunan SETA, Pelikan grubu ile de yakın ilişki içerisinde. SETA’cılar, TRT 1’de de her hafta ‘Enine Boyuna’ adlı bir program yapıyor.

PERİNÇEK SETA’YI 1 AY ÖNCE HEDEFE KOYDU

AKP ve MHP’nin kurduğu Cumhur İttifakı’nın destekçisi Vatan Partisi’nin Genel Başkanı Doğu Perinçek, SETA’yı hedefe koydu. SETA’dan ‘örgüt’ olarak bahseden Perinçek, 20 Mayıs 2021 tarihinde Ulusal Kanal ekranlarından Erdoğan’a çağrıda ulundu. Perinçek SETA’ya yapılan bütün yardımların kesilmesini ve hükümetin SETA ile ilgisinin olmadığını açıklamasını talep etti.

GAZETECİLERİ FİŞLEYEN İSMAİL ÇAĞLAR DA GİTTİ

Ayağı kaydırılan SETA üyeleri içinde “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” raporuyla gazetecileri fişleyen İsmail Çağlar da bulunuyor. BBC Türkçe, DW Türkçe, Amerika’nın Sesi, Sputnik Türkiye, Euronews Türkçe, Independent Türkiye çalışanlarının özgeçmişleri ve sosyal medya mesajlarını raporlayan SETA, gazetecilerin AKP aleyhine haberlerini dosyalayarak fişleme yapmıştı. Aynı SETA 2014 yılında Türkiye’deki medya organlarını ve gazetecileri dosyalamıştı.

ERDOĞAN’A ÇAĞRI YAPTILAR

Kapının önünü koyulan SETA koordinatörleri İsmail Çağlar, Enes Bayraklı, Hasan Basri Yalçın, Veysel Kurt ve Yusuf Özkır, Twitter hesaplarından açıklama yaptılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrıda bulunan SETA’cılar, “Erdoğan’ın emrindeyiz” mesajı verdiler.

Son güncelleme: 13:37 24.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı