• Turkhane Logo

​Erdoğan'dan damada özel kararname

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, damadı Selçuk Bayraktar için özel karar çıkardı.

11:55 04 Ekim 2019 Cuma
​Erdoğan'dan damada özel kararname
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, damadı Selçuk Bayraktar için özel karar çıkardı.



Resmi Gazetede yayımlanan kararla Bayraktarın da yöneticileri arasında olduğu Bayraktar ailesine ait Baykar Makinanın Esenyurt ve Arnavutköyde bulunan tesislerinin bulunduğu bölge, Özel Endüstri Bölgesi ilan edildi.

Cumhuriyetin aktardığı habere göre Resmi Gazetede yayımlanan kararda, İstanbul İli Esenyurt ve Arnavutköy ilçelerinde bulunan ve ekli haritada sınırları gösterilen alanın Baykar Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi İstanbul Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesine, 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanununun 4Ç maddesi gereğince karar verilmiştir denildi.


Kararda atıf yapılan Özel Endüstri Bölgeleri Kanununun 4Ç maddesinde, Üzerinde kurulu sanayi tesisi bulunan, arazi alanı yüz elli bin metrekareden büyük, kurulduğu dönemde geçerli olan imar plânları uyarınca gerekli izinleri alarak faaliyete geçmiş ve yeni yapılacak yatırım yeri için en az elli bin metrekare tevsi imkânı sağlayan alanlar veya üzerinde kurulu sanayi tesisi bulunmayan, iki yüz bin metrekareden büyük alanlar gerçek ya da tüzel kişilerin başvurusu, Cumhurbaşkanınca özel endüstri bölgesi olarak ilan edilir ifadelerine yer verildi.

Daha önce Baykar Savunmanın insansız hava araçları ve akıllı sistemler üretim tesisi yatırımına proje bazlı devlet yardımı verilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, 5 Eylül tarihli Resmi Gazetede yayınlanmıştı.

Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında Baykar Makina Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından İstanbulda öz kaynakları ile hibe yardımı alınmadan toplam sabit yatırım tutarı 600 milyon lira olan insansız hava aracı (İHA) ve sistemleri üretim tesisi yatırımı gerçekleştirileceği öğrenilmişti. Bu tesisle bin 112 kişiye istihdam sağlanacak. Bu yatırımla 393 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilecek ve ihracata 413 milyon dolarlık katkı verilecek.

Yatırımla aynı zamanda Baykar Savunmanın ürün çeşitliliği ve üretim kapasitesi de artacak. Yıllık olarak Bayraktar TB2 üretimi 46 adetten 92ye, Haberleşme Sistemi 23ten 60a, Aviyonik Sistemi 45ten 100e, Taktik İHA için Yer Kontrol Sistemi 23ten 60a çıkacak. Ayrıca AKINCI için yıllık 24, Muharip İnsansız Hava Aracı ve Alt Bileşenleri için ise yıllık 36 adetlik üretim kapasitesine ulaşılacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kontrolünde yürütülecek yatırım için devletin destek sağlayacağı konular:

Gümrük vergisi muafiyeti

KDV istisnası

KDV iadesi

Vergi indirimi

Sigorta primi işveren hissesi desteği

Gelir vergisi stopajı desteği

Yatırım yeri tahsisi

İzin, tahsis, ruhsat, lisans ve tesciller ile diğer kısıtlayıcı hükümler için yasal ve idari düzenleme.

Son güncelleme: 11:55 04.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı