• Turkhane Logo

Erdoğan'a hakaret davaları geri çekilmişti yeniden patladı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 'Cumhurbaşkanına hakaret' davalarını geri çektiğini açıklamıştı.

13:42 20 Temmuz 2018 Cuma
Erdoğan'a hakaret davaları geri çekilmişti yeniden patladı
15 Temmuz darbe girişiminin ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 'Cumhurbaşkanına hakaret' davalarını geri çektiğini açıklamıştı.



Ancak, Erdoğanın şahsı tarafından açılan davalar geri çekilirken, Cumhurbaşkanına hakaret suçunu düzenleyen TCK 299dan açılan davaların kamu davası niteliği gerekçe gösterilerek ilgili maddeden yargılamalar devam etti.

Ancak, Olağanüstü Hal (OHAL) sırasında aynı suçlama ile açılan davalarda patlama yaşandı. 


Euronewsda yer alan habere göre, Erdoğan darbe girişimini müteakiben üç binin üzerindeki ceza ve hakaret davasından vazgeçmişti. Buna rağmen, Erdoğanın avukatı, HDPlilerin sözkonusu affa dahil edilmediğini açıklamıştı.

OHAL boyunca, Erdoğanın en çok dava açtığı isim CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Bu davaların bazıları sonuçlandı ve Kılıçdaroğlu, Erdoğan ve ailesine rekor miktarda tazminatlar ödemeye mahkum edildi.

Habere göre o davalardan bazıları şöyle sıralandı:

Man Adası belgeleri  davası : Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yakınları Man Adası’na para transfer ettiği iddiası nedeniyle Kılıçdaroğlu’na 1,5 milyon TL’lik dava açtı. CHP Genel Başkanı dava sonucunda 359 bin TL tazminat ödemeye mahkum edildi.

Erdoğan, 27 Mart 2018deki TBMM grup toplantısındaki konuşmasında kişilik haklarını ihlal eden ve saldırı kastıyla ağır hakaretler içeren ifadeler kullandığı iddiasıyla Kemal Kılıçdaroğlu hakkında 250 bin TL’lik tazminat davası açtı.

CHP liderinin 3 Nisan 2018’de TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşma nedeniyle hakkında 500 bin TL manevi tazminat davası açıldı.

Kılıçdaroğlu’nun 22 Aralık 2017’de TBMM’deki basın açıklaması ve 24 Aralık 2017’de CHP’nin Eskişehir İl Kongresi’ndeki konuşmalarında Man Adası’na ilişkin iddialarıyla Erdoğan’a asılsız ithamlarda bulunduğu gerekçesiyle, 6 Şubat 2018’deki TBMM grup toplantısında Erdoğan’dan “diktatör” diye bahsetmesi ve Beşiktaş Belediyesi önünde yaptığı konuşma nedeniyle üç manevi tazminat davası açıldı. Davalarda Kılıçdaroğlu’nun toplam 95 bin TL tazminat ödemesine karar verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı hakkında 5 Aralık 2017’de partisinde yaptığı konuşmada kullandığı ifadeler nedeniyle Cumhurbaşkanına hakaretten suç duyurusunda bulundu.

CHPyi hedef alan hakaret davaları Kılıçdaroğlu ile sınırlı değil. 24 Haziran seçimlerinde CHPden milletvekili adayı olan Ediz Ünün adaylığı, Erdoğana hakaretten verilen 1 yıllık ceza nedeniyle reddedildi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, da tıpkı Kılıçdaroğlu gibi aynı suçtan açılan dava sonucunda, Erdoğana 30 bin TL tazminat ödemeye mahkum edildi. 

Bir başka yargılanan isimse Süleymanpaşanın CHPli Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat. Hakkında 7 yıl 8 ay hapis cezası istenen Eşkinata soruşturma nedeniyle yurtdışına çıkış yasağı konuldu ve adli kontrol kararı verildi.

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşenin bir TV programında yaptığı açıklamalar için de Erdoğan suç duyurusunda bulundu. 

CHP eski milletvekili Adnan Keskin ise, iki yıl önce yaptığı bir konuşmada Erdoğana hakaret suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti ancak İstinaf Mahkemesi Keskine 11 ay 20 gün hapis cezası verdi.

CHPli vekil Haluk Pekşen hakkında ise Erdoğana hakaret suçlamasıyla fezleke hazırlandı. Bir dava da CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanala açıldı. 

HDPliler de tıpkı CHPliler gibi bu davalardan nasibini aldı. HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 15 Temmuz sonrası geri çekilen davalar kapsamının dışında tutulurken, üç yıl önce yaptığı bir konuşma nedeniyle Demirtaş hakkında bir ila dört yıl hapis cezası isteniyor.

Diğer davalar ise şöyle:

Demirtaş OHAL sırasında, 27 Şubat 2016’da Mersin mitinginde yaptığı bir konuşma nedeniyle hakkında ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçundan açılan davada 15 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkum edildi.

HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da “Cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddiasıyla 1 yıl 2 ay hapis cezası aldı. Ceza daha sonra para cezasına çevrildi.

Ayrıca, Erdoğana hakaret iddiasıyla, HDP eski Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım’ın milletvekilliği düşürüldü. Yıldırım bu gerekçeyle vekilliği elinden alınan ilk siyasetçi oldu.

Son güncelleme: 13:42 20.07.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı