• Turkhane Logo

Erdoğan 'YPG'ye silah yardımına son verin' dedi, Trump operasyonu sınırlama çağrısı yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmenin ana gündeminin Zeytin Dalı Harekatı ve Suriye olduğu bildirildi.

23:45 24 Ocak 2018 Çarşamba
Erdoğan 'YPG'ye silah yardımına son verin' dedi, Trump operasyonu sınırlama çağrısı yaptı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmenin ana gündeminin Zeytin Dalı Harekatı ve Suriye olduğu bildirildi.

Erdoğan ile Trump iki aylık aradan sonra telefonla görüştü. 20:30da başlaması beklenen görüşme gecikmeyle başlamıştı.
 
Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklama şu şekilde:
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Sayın Donald Trump arasında bu akşam bir telefon görüşmesi gerçekleşmiştir.

Görüşmede, Suriyedeki son gelişmeler ve Türkiyenin Afrinde terör örgütlerine karşı başlattığı Zeytin Dalı Harekatıyla ilgili görüş teatisinin yanısıra ikili konulara da değinilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiyenin Zeytin Dalı Harekatını uluslararası hukuk temelinde ve Birleşmiş Milletler Şartının 51. maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı ile BM Güvenlik Konseyinin terörizmle mücadele konusundaki kararları uyarınca gerçekleştirdiğini vurgulamıştır.
 
TERÖRLE MÜCADELEDE İKİLİ İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
 
Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiyenin kendi ulusal güvenliği için Afrini terör unsurlarından arındırmayı hedeflediğini ifade ettiği görüşmede terörle mücadelede ikili işbirliğinin önemi üzerinde durulmuştur.
 
SİLAH DESTEĞİNE SON VERİN

Sayın Cumhurbaşkanımız, terörle mücadele çerçevesinde PYD/YPGye ABDnin silah desteğine son vermesi gerektiğine de tekrar dikkati çekmiştir.
 
Sayın Cumhurbaşkanımız ve ABD Başkanı Sayın Trump, gerek Suriye meselesi gerek ikili konularda Türkiye-ABD arasındaki işbirliğini ve yakın teması sürdürme noktasında kararlı olduklarını teyit etmişlerdir.
 
BEYAZ SARAYDAN AÇIKLAMA
 

Beyaz Sarayın açıklamasına göre, Trump Erdoğana Afrinde tırmanan şiddetten duyduğu kaygısını ileterek Zeytin Dalı Harekatının iki ülkenin Suriyedeki ortak çıkarlarını zayıflattığını söyledi.
 
 
​Trump Erdoğana, gerilimi tırmandırmama, askeri operasyonları sınırlı tutma ve sivil kayıpları önleme çağrısı yaptı.
 
ÇATIŞMA RİSKİNİ ENGELLEMEK İÇİN İHTİYATLI DAVRANILMALI
 
Diğer yandan Trump, Türk-Amerikan güçleri arasında bir çatışma riskini engellemek için Türkiyenin ihtiyatlı davranmasını istedi.
 
TÜRKİYENİN YIKICI VE YANLIŞ ÜSLUBU
 
Beyaz Sarayın açıklamasında, Trump, Türkiyenin yıkıcı ve yanlış üslubu ve Olağanüstü Hal koşullarında tutuklanan ABD vatandaşlarının durumuyla ilgili kaygısını iletti ifadeleri yer aldı.
Erdoğandan Trumpa: Başını iki elinin arasına alacaksın, nerede yanlış yaptık düşüneceksin.


GÖRÜŞME TALEBİ ABDDEN

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, görüşme talebinin ABDden geldiğini duyurmuştu.
 
Geçen hafta partisinin grup toplantısının ardından gazetecilerin Trump ile Suriye konusunda görüşme olup olmayacağına yönelik sorusuna yanıt veren Erdoğan, Şu anda henüz kendisini aramayı düşünmüyorum. Çünkü daha önce bunları konuştuk, o bana dönecekti. O bana dönmediği sürece ben ona dönmem demişti.

Son güncelleme: 23:45 24.01.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı