• Turkhane Logo

Erdoğan-Sisi görüşmesi çok yakında!

Türkiye’nin Kahire Maslahatgüzarı Büyükelçi Salih Mutlu Şen, ‘Türkiye-Mısır ilişkilerinin normal haline döndüğünü’ söyledi. Şen, iki ülkenin cumhurbaşkanının üç ila altı ay içinde görüşebileceğini dile getirdi.

11:50 01 Haziran 2023 Perşembe
Erdoğan-Sisi görüşmesi çok yakında!
Türkiye’nin Kahire Maslahatgüzarı Büyükelçi Salih Mutlu Şen, ‘Türkiye-Mısır ilişkilerinin normal haline döndüğünü’ söyledi. Şen, iki ülkenin cumhurbaşkanının üç ila altı ay içinde görüşebileceğini dile getirdi.





Suudi Arabistan merkezli ‘Eş-Şark lil-Ahbar’ televizyon kanalına video-konferans yöntemiyle bağlanan Şen, Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler, ekonomik, ticaret ve turizmin yanı sıra çeşitli alanlarda ortak meselelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şen, Mısır ile normalleşmeye yönelik önemli adımların atıldığını ve iki ülke arasında güvenin yeniden tesis edildiğini belirtti.



Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin beklenen görüşmesine de değinen Büyükelçi Şen, söz konusu görüşmenin önümüzdeki üç-altı ay içinde gerçekleşebileceğini dile getirdi.



Şen, şunları dedi:



”Cumhurbaşkanı Sisi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdiği tebrik mesajı ve iki lider arasında yapılan telefon görüşmesi gayet dostça bir adımdı. Bu adımın, ilişkilerde ilerlemeye yönelik güçlü siyasi bir arzunun teyidi olduğunu söyleyebilirim.



Zaten diplomatik ilişkilerin en üst düzeye, büyükelçi düzeyine çıkartılması kararlaştırıldı. Yani iki lider arasında bir zirve olacaktır. Ben şahsen bu görüşmenin önümüzdeki 3-6 ay içinde gerçekleşeceğini tahmin ediyor ve temenni ediyorum. Önümüzdeki aylarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da yoğun bir programı olacaktır. Bu yılın sonuna kadar Ankara veya Kahire’de liderlerin bir araya geleceğini tahmin ediyorum.”



Ne olmuştu?



Mısır’da Temmuz 2013’te seçimle gelen Müslüman Kardeşler’den Muhammed Mursi, darbeyle görevinden alınıp hapse atılmıştı. Yerine darbenin askeri lideri Sisi gelmiş, Türkiye bunun üzerine ülkedeki elçisini çekerek Mısır’la ilişkisini koparmıştı.



Erdoğan, Sisi’yi defalarca hedef almış, 2019’da Sisi’yle aynı masada bulunmamak için BM Genel Kurulu’ndaki resmi yemeğe katılmamıştı. Erdoğan, bu tavrını “Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam” sözleriyle savunmuştu.



İkili 20 Kasım’da, 2022 Dünya Kupası vesilesiyle Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin daveti üzerine Katar’a gitmişti. Başkent Doha’da Al Bayt Stadı’ndaki resepsiyonda liderlerle bir araya gelen Erdoğan, Sisi’yle de el sıkışıp ayak üstü sohbet etmişti.



Bu gelişmeden sonra iki taraftan da ilişkilerin geliştirileceği yönünde mesajlar gelmişti.

Son güncelleme: 11:50 01.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı