• Turkhane Logo

Erdoğan neden sahaya indi, ufukta erken seçim mi var?

Pazar günü yapılacak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için canlı yayın düellosuna kadar Binali Yıldırım’ın seçim kampanyasında öne çıkan olarak gözükmesi sona erdi.

08:53 20 Haziran 2019 Perşembe
Erdoğan neden sahaya indi, ufukta erken seçim mi var?
Pazar günü yapılacak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için canlı yayın düellosuna kadar Binali Yıldırım’ın seçim kampanyasında öne çıkan olarak gözükmesi sona erdi.



AKP’de meydanlarda gözükmeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir anda sahaya inerken miting meydanlarında bilindik suçlamalarına başlasdı.

Kamuoyu anketlerinde farkın dokuz puana kadar çıktığına dair sonuçlar, CHP adayı Ekrem İmamoğlu’na yönelik AKP lincini de artırmış gözüküyor.


BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre, siyasi kulislerde, seçim sonrasına dönük senaryolar da konuşulurken, kaybeden tarafın, yeniden seçim isteyip istemeyeceği ya da bir erken genel seçimin gündeme gelip gelmeyeceği de tartışılıyor.

Haberde, gözlerin çevrildiği AKPde, artık seçim küçük farkla değil, en az 100 bin farkla kazanılır ya da kaybedilir, herkes kaderine razı olur, seçim gündemden kalkar görüşünün hâkim olduğu aktarılıyor.

Erdoğan’ın sahaya inişinde ise Yıldırımın hem genel çalışma hem de televizyon programındaki performansının istenilen etkiyi yaratmamasına bağlandığı kaydediliyor:

“Düzenlediği mitinglerde, Ekrem İmamoğlunu sert sözlerle hedef alan ve yerel seçimler öncesindeki söylemine geri dönen Erdoğanın böylece, 31 Martta sandığa gitmeyen seçmenini konsolide etmek istediği ifade ediliyor.”

Erdoğan, çarşamba günü katıldığı bir programda Orduda yaşanan VIP tartışması konusunda Yargının vereceği karar İmamoğlunun önünü kesebilir açıklaması ile de kafalarda soru işaretlerine yol açtı.




31 Mart yerel seçimleri öncesinde CHPli Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaşa yönelik de benzer bir taktik ortaya konmuştu.

Erdoğanın bu tavrıyla seçmene, seçilse de görevden alınabilir, boşuna oy vermeyin mesajı verdiği yorumu yapılıyor.


Ekrem İmamoğlu, Erdoğan’ın “görevden alma” tehdidine karşı millet iradesinin önünde hiçbir gücün duramayacağı mesajını verdi.

CHPde karamsar havanın dağıldığı belirtilen haberde, seçimin en az yüzde 2 , en fazla yüzde 6 farkla alınacağı tahminin dile getirildiği ifade ediliyor.

AKPde ise seçmenin İmamoğluna 31 Mart öncesinde tanımadığı için oy verdiği, seçim sonrasında ise artık gerçek yüzünün görüldüğü ve yeterince tanındığı için kaybedeceği yorumunun yapıldığı aktarılıyor.

  Millet karar verdikten sonra karşısında duracak kişi henüz doğmadı. Bizim inancımız tek; Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” pic.twitter.com/kolLrIiSJb — Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) 19 Haziran 2019

Buna göre, HDPnin eski eşbaşkanı Selahattin Demirtaşın İmamoğluna destek açıklamasının, muhafazakâr ve milliyetçi seçmeni kenetleyeceği ve sandığa gitme oranını artıracağının hesaplandığı AKPde, Kürt seçmenin bir kısmının da yine partilerine döneceği, bir kısım HDP seçmeninin ise sandığa gitmeyeceği değerlendirmesinin yapıldığı belirtiliyor.

Bir parti yöneticisi, HDP de seçmeninden emin değil, Selahattin Demirtaşın, son haftaya girilirken açıkça İmamoğlu için destek istemesi bunun en önemli göstergesi görüşünü dile getiriyor.

AKPdeki bir başka görüş de, 31 Marta tepki olarak Saadet Partisi’ne oy verenlerin, İmamoğlunun kazanmaması için yeniden Yıldırımı destekleyeceği yolunda...

Partide, yaklaşık 100 bin oya denk gelen yüzde 1 oy farkıyla Yıldırımın ipi göğüsleyeceği yorumu yapılıyormuş.

Siyasi kulislerden izlenimlere göre, İktidar partisi AKP ve muhalefet partilerinin, seçim sonucu ne olursa olsun, erken bir genel seçimin gündeme gelmemesi konusunda hemfikir göründüğü kaydediliyor

Son güncelleme: 08:53 20.06.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı