• Turkhane Logo

Erdoğan: Meclis açılır açılmaz Libya tezkeresini sunacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP Genel Merkezi'nde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu. Tunus ziyaretinin ardından konuşan Erdoğan, meclisin açılmasıyla birlikte Libya tezkeresinin meclise sunulacağını söyledi.

13:26 26 Aralık 2019 Perşembe
Erdoğan: Meclis açılır açılmaz Libya tezkeresini sunacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP Genel Merkezi'nde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu. Tunus ziyaretinin ardından konuşan Erdoğan, meclisin açılmasıyla birlikte Libya tezkeresinin meclise sunulacağını söyledi.



Erdoğan, Libyaya asker gönderilmesine ilişkin, Davet edildiğimiz yere gideriz, edilmediğimiz yere gitmeyiz. Şu anda bir davet olduğuna göre icabet ederiz ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:


Çeşitli Avrupa ve Arap ülkelerince desteklenen darbeci generale karşı mücadele yürüten Trablus yönetimine her türlü desteği vereceğiz. Onlar bir savaş baronuna yardım ediyor, biz Libyanın meşru hükümetinin yanında davete icabet ediyoruz. Farkımız bu.

Libyaya asker gönderme tezkeresiyle ilgili, Meclis açılır açılmaz ilk iş, asker gönderme tezkeresini Meclise sunacaklarını dile getiren Erdoğan, İnşallah ocak ayının 8inde, 9unda Meclisimizden bunu da geçireceğiz ve böylece davete icabet edeceğiz diye konuştu.

Erdoğanın açıklamalarından öne çıkan satırlar şöyle:

Türkiye ve Libya arasındaki mutabakat imzalanmış. Yürürlüğe girmiştir. Biz bu işi bitirdik. Davet edildiğimiz yere icabet ederiz. Bu kadar açık net. Kardeş Libya halkının yaşadıklarını yakından takip ediyoruz. Türkiyeyi kara sahillerine hapsedecek bir durum yaratılıyordu. Bizi adeta denize olta atamaz hale getirecek bu oyunlara elbette seyirci kalamazdık. Kalmadık. İnşallah meclis açılır açılmaz asker gönderme konusunu sunacağız.

Herkes savaş baronlarına yardım ediyor. Biz ülkenin resmi hükümetinin yanında davete icabet ediyoruz itiraz ediyorlar. Zamanında da darbecileri desteklemişlerdi hatırlayın.

Libyada ülkemizle yakın bağları bulunan milyonlarca kardeşimiz bulunuyor. Yönetimler nasıl olursa olsun halklarımız birbirine derin bir muhabbet beslemiştir. Ülkenin meşru hükümeti karşı darbeci bir general tarafından başlatılan saldırılara en başından beri karşı çıktık. Trablus yönetimine her türlü desteği verdik veriyoruz vereceğiz.

İnşallah Libya’da aynı demokrasi düşmanlığını tekrarlamalarına izin vermeyeceğiz. Dün bir Tunus ziyaretim oldu. Libya meselesini de enine boyuna konuştuk. Libya’nın istikrarı konusunda hemfikir olduğumuz Tunus ile işbirliği yapma kararını aldık. 1 Ocak 2020 itibarıyla BM güvenlik konseyi geçici üyeliğini üstlenecek Tunus’un tavrı bizim için çok önemlidir.

Erdoğan, Türkiye olarak Tunus’un Cezayir ve Katar ile birlikte Berlin sürecine katılması konusunda ısrar ediyoruz ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye içinde terörden arındırdığımız toplam alanı 8 bin 200 kilometrekareye çıkardık. dedi.

İdlibde rejimin saldırılarının, kalıcı ateşkesi mümkün kılmadığını belirten Erdoğan, saldırılardan kaçan 100 bine yakın kişinin Türkiye sınırına doğru harekete geçtiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiyeye küçük düşünmek, davranmak yakışmaz. Kanal İstanbul işte böyle bir projedir. Kanal İstanbul proje ve inşa süreciyle ilgili hazırlıklarımız tamamlanmak üzere. İnşallah yakında bununla ilgili ihaleye de çıkılacaktır ifadesini kullandı.

Erdoğan, şöyle devam etti:

Kanal İstanbulu devlete yük getirmeden yap-işlet-devret modeliyle, oldu ki bulamadık milli bütçeden yapmak suretiyle hayata geçireceğiz.  Bu projeyle artık iyice sıkışan İstanbula yeni nefes ve hayat alanları açıyoruz. Kanal İstanbulun Montrö Sözleşmesiyle herhangi bir ilgisi yoktur. Tamamen Türkiyenin kendine ait bir su yolu olarak faaliyet gösterecek.

Erdoğan, İmamoğlunun açıklamalarına ilişkin, Bunun kararını verme yetkisi bize aynı zamanda Büyükşehir Belediye Meclisine aittir. Senin böyle bir yetkin yok dedi.

Son güncelleme: 13:26 26.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı