• Turkhane Logo

'Erdoğan, HDP'nin örgütlerini dağıtıp devlet zoruyla ne kadar oy alabileceğini hesaplıyor'

Şener, 'Bugün seçime girse kaybedecek. Ama bunu 2023'e kadar da düzeltemeyecek' dediği Erdoğan'ın ilk hedefinde HDP oyları olduğunu söyledi.

15:04 21 Temmuz 2021 Çarşamba
'Erdoğan, HDP'nin örgütlerini dağıtıp devlet zoruyla ne kadar oy alabileceğini hesaplıyor'
Şener, 'Bugün seçime girse kaybedecek. Ama bunu 2023'e kadar da düzeltemeyecek' dediği Erdoğan'ın ilk hedefinde HDP oyları olduğunu söyledi.



ARTI TVde ekrana Gündem Özel programına Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sanem Oktar, CHP Milletvekili Abdüllatif Şener, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede ve gazeteci İsmet Demirdöğen konuk oldular.

Programın ilk bölümünde erken seçim ihtimali ve HDP yönelik baskılar konuşuldu. İkinci bölümde ise kayıt dışı silahlar ve paramiliter yapı iddiaları gündeme getirildi.


İKTİDAR BLOĞU ÇATLAMADAN ERKEN SEÇİM OLMAZ

Muhalefet her zaman seçim ister diyen Sanem Oktar, Genel Başkanımız Ali Babacan demişti ki, İktidar bloğu çatlamadan önce erken seçim olmaz. Açıkçası ben de bu görüşe tamamen katılıyorum. Bu blok ne zaman çatlar, hangi koşullarda bozulur, ona bakmak lazım. Burada zorunlu ve çaresiz bir ortaklık görüyoruz, yönlendiricisi de sayın Devlet Bahçeli. Mesela, sayın Gergerlioğlu milletvekilliğini geri kazandığında Bahçelinin Anayasa Mahkemesini neredeyse tehdit eden bir açıklaması oldu. Bu ortaklık Bahçeli istediği zaman çatlar. Ne zaman seçim olmaz dense baskın seçimleri, erken seçimleri de yaşadık. Cumhur İttifakı şu an freni patlamış bir kamyon gibi yokuş aşağı gidiyor ifadelerini kullandı.

Oktar, muhalefetin sokağa çıktığında cesaretinin arttığını çünkü yurttaşların ülkedeki çıkmazı çok net gösterdiğini söyledi. Bunun da erken seçimin sinyalleri olduğunu dile getiren Oktar, bu konuda belirleyicinin iktidar ve Bahçeli olduğunu bir kez daha vurguladı. 

SEÇİM KARARI ALMA TEK BAŞINA ERDOĞANIN İNİSİYATİFİNDE

Abdüllatif Şener ise Erdoğanın yurt gezilerini ve burada teşkilatlarına söylediği kapı kapı dolaşın ifadeleri için Bunları öteden beri sürdürdüğü davranışlar olarak görüyorum. Dolayısıyla bundan bir anlam çıkarmanın çok da doğru olduğu kanaatinde değilim. Hatırlarım, her il başkanları toplantısında Kapı kapı dolaşın, seçim varmış gibi çalışın talimatlarını zaten verirdi, örgüt de bildiğini yapardı. Yani o çalışın dedi diye bir farklılık olmazdı. Gezmiş olduğu illerle ilgili de bir çıkarımda bulunmak mümkün görünmüyor. Bütün partilerin yarın seçim varmış gibi hazır olması lazım, siyasetin kaderinde bu vardır. Ama artık seçim kararı alma yetkisi doğrudan Erdoğanın inisiyatifindedir. Erdoğan, kendisi için seçim kararı almayı uygun görür mü? Bunu sormak lazım. Veya seçimi normal takvimde yaptığında daha kötü bir durumda seçime girmeye cesaret edebilir mi? Bugün seçime girse kaybedecek. Ama bunu 2023e kadar da düzeltemeyecek. dedi.

HDP ÖRGÜTLERİNİ DAĞITARAK DEVLET ZORUYLA O BÖLGEDE NE KADAR OY ALABİLECEĞİNİ HESAPLIYOR

Ancak Erdoğan bir takım siyasi atraksiyonlar yapıyor diyen Şener, şöyle devam etti:

Cumhur İttifakının oylarıyla tekrar seçilemeyeceğini görüyor. Bunun üzerinden, Ne yapabilirim, kimin oyunu alabilirim? diye düşünüyor. İlk hedefte gördüğü parti Halkların Demokratik Partisidir (HDP). Onun örgütlerini dağıtmak suretiyle, belediyelerine kayyım atamak suretiyle, milletvekilleri üzerinde dokunulmazlıkları kaldırmak suretiyle ve de parti hakkında bir kapatma davası açtırmak suretiyle kontrol etmeye çalışıyor. Yani HDP örgütlerini, seçmenini dağıttığı zaman  devlet zoruyla o bölgede ne kadar oy alabileceğini hesaplıyor.

ERDOĞAN ÇÖZÜM SÜRECİ ÜZERİNDEN ALGI ÜRETMEYİ PLANLIYOR AMA HDP SEÇMENİ ÇOK POLİTİK

Ümit Dede ise Şenerin bıraktığı yerden devam ederek Aslında HDPye yönelik saldırılar yeni değil, 7 Haziran seçimlerinden bu yana devam ediyor dedi. Dede, erken seçim kararının son yerel seçimlerin ardından alınması gerektiğini, geç kalındığını çünkü orada yurttaşların Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilk kez dur dediğini belirtti. Dede, İktidarın şu halde, kesinlikle kaybedecekleri bir seçime gireceğini zannetmiyorum dedi. 

Erdoğan çözüm süreci üzerinden halkı kendisine çekmeyi planlıyor ancak HDP seçmeni çok politik diyen Dede, şunları ifade etti:

Cumhur İttifakının oyları hızlı bir biçimde eriyor. Yapılan bütün anket ve kamuoyu yoklamalarında bu durum çok net görünüyor. AKP de buna ilişkin hamleler yaparak, mesela HDPnin üzerindeki baskıyı artırmak, belki de kapatarak bir şekilde seçime giremeyecek duruma getirmek ve diğer taraftan HDP seçmenine çözüm sürecinin sanki yeniden başlayabileceği ya da çözüm sürecinin bitirilmesinde kendisini katkısının olmadığı gibi bir algı üretmeyi planlıyor. Ancak şunu çok net söylemeliyiz: HDP seçmeni çok politik. Yani bir HDP siyasetçisi, milletvekili kadar gündemi takip eden, temel sorunların ne olduğunu ve bu sorunların çözümlerinin ne olduğunu çok net görebilen bir seçmen kitlesiyle karşı karşıyayız. Örneğin, 31 Mart seçimlerinde HDP, seçime girmediği yerlerde bile kazananı belirleyebilecek bir etkiye sahip. Erdoğanın bunu hâlâ anlamaması ve Diyarbakırda çözüm süreci üzerinden kuracağı birkaç cümleyle bu seçmeni kendi tarafına çekebileceğini düşünüyorsa, büyük bir gaflet içerisindedir. Bunun sebebi, aslında Erdoğanın çaresizliği.



Kayıt dışı silahlar ve paramiliter yapı iddialarının konuşulduğu bölümde ise Şener, Erdoğanın etrafı çıkar gruplarıyla dolmuştur. Seçimi kaybedeceğini gördükleri takdirde en hızlı terk edecek kişilerdir diyerek şu ifadeleri kullandı:

ERDOĞANIN EN YAKININDAKİLER, ONU EN HIZLI TERK EDECEK KİŞİLERDİR

Bir siyasetçi paramiliter gruplara umut bağlayarak seçim sonuçlarını elde etmeye çalışırsa kendisi için yaşayacağı en büyük felaket olur. Erdoğanın bu dengeleri göreceğini veya böyle bir şeye tevessül etmeyeceğini düşünüyorum. Sayın Erdoğanın etrafı çıkar gruplarıyla dolmuştur. En güvendiği insanlar en büyük çıkar beklentisi içindeki insanlardır. Seçimi kaybedeceğini gördüklerinde bunlar Erdoğanı en hızlı terk edecek kişilerdir. Bu kişilere umut bağlayarak hukuk düzeni içerisinde yapılmaması gereken bir şeye tevessül ederse hiç işe başlamadan seçimi kaybetmiş ve sırtında büyük bir küfe taşımış olur.

ERDOĞAN, SONUÇLARINI SADECE KENDİSİNİN GÖREBİLDİĞİ ANKETLER YAPTIRIYOR

Buna ihtimal vermiyorum ama seçimi almak için neler yapabileceğini gözden geçirecektir. En fazla kamuoyu yoklaması yapan genel başkan kendisi. Kendi dönemimden biliyorum, sadece kendisine çalışan kurumlardan gelen sonuçları parti yönetimiyle paylaşmazdı. Hatta oradaki sorulara müdahale eder, bazı konuşmaları anlaşılmadıysa oraya soru olarak eklenmesini isterdi. Dolayısıyla gidişatı kendisi de çok iyi okuyordur. Ama zor kullanarak seçim sandığına hükmetmek, çıkmayan sonucu ilan etmek yapabileceği ve gücünün yetebileceği bir şey değil Türkiyede.

KAYIT DIŞI SİLAHLARIN SAYISI YEDİ BUÇUK KAT ARTMIŞ

Oktar, iktidarın sorunları çözemediği için bir korku siyaseti yürüttüğünü ifade ederek kayıt dışı silahlar konusunda İçişleri Bakanlığının yayınladığı idari faaliyet raporundan elde ettiği bilgileri paylaştı: 

2014te kayıt dışı silahların sayısı 14 bin 682 iken, 2017de 106 bin 740a çıkmış. Yani, yedi buçuk kat artmış. Bu önemli bir konu ve bunun üç boyutu var. İlki, bu silahların 15 Temmuz gecesi dağıtıldığını biliyoruz. İkincisi, Suriye boyutu, burada elinde silahlarla poz veren insanlar var. Ama üçüncüsü ve en önemlisi bu kayıt dışı silahlar nerede? Bu vatandaşın güvenliğini tehdit eden bir durum. Bunlar nasıl kullanılıyor? Bir sürü bilinmezlik var. İçişleri Bakanlığı da sessiz.

Ümit Dede ise Bugün gelinen noktada sadece HDP değil bütün muhalefet risk altında dedi.

 

Son güncelleme: 15:04 21.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı