• Turkhane Logo

​Erdoğan, "biz iktidardayken gündeme gelmeyecek" demişti: Zina düzenlemesi gündemde

Türkiye'de 'zina' 1988'e kadar suç sayılıyordu. 23 Haziran 1988'de Anayasa Mahkemesi kararıyla, suç kapsamından çıkarıldı.

21:25 20 Şubat 2018 Salı
​Erdoğan,
Türkiye'de 'zina' 1988'e kadar suç sayılıyordu. 23 Haziran 1988'de Anayasa Mahkemesi kararıyla, suç kapsamından çıkarıldı.

AKP hükümeti, 2004 yılında zinanın tekrar suç kapsamına girmesi için girişimde bulundu. Bu girişim, o dönem büyük tartışmalara yol açmıştı. Avrupa Birliğinin, zinanın tekrar suç sayılmasının tam üyelik müzakerelerine geçişi etkileyebileceğini duyurmasının ardından düzenlemeden vazgeçildi. Dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da bu girişime İktidar, zinada, binada çevrede ihanet etti. Darbeyi yedi ifadesiyle tepki göstermişti.
 
AKP, tepkiler üzerine zina yerine yasada 1 yıl ceza öngören cinsel sadakatsizlik suçu formülünü gündeme getirdi. Ancak uzlaşma sağlanamayınca bu girişimden de vazgeçilmişti.
 
24 Eylül 2004te Erdoğan, Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell ile düzenlediği basın toplantısında, zina düzenlemesi ile ilgili olarak kendisine yöneltilen bir soruyu şöyle yanıtlamıştı:

 
Biz iktidardayken bir daha gündeme gelmez, ama bizden sonra ne olur, onu bilmem.
 
Son günlerde çocuklara yönelik cinsel istismar vakaları üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, yasa hazırlandığını belirterek, “Zina ile ilgili düzenlemeyi de yapmak suretiyle tacizler, vesaireler, bunları aynı kapsam içerisinde değerlendirmemiz lazım” dedi. Erdoğan, Biz iktidardayken bir daha gündeme gelmez, ama bizden sonra ne olur, onu bilmem demişti ancak AKP iktidarda ve zina düzenlemesi tekrar gündeme gelmiş oldu.
 
Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan çocuğa yönelik cinsel istismara yönelik idam cezası tartışmaları için “Şu anda mevcut yasalar içinde idam yok ve böyle bir değişikliğin yapılabilmesi için ana muhalefetin de buna destek vermesi gerekir” dedi.
 
Erdoğan zina ile ilgili düzenleme de yapılacağını söyledi:
 
Zina ile ilgili düzenlemeyi de yapmak suretiyle tacizler, vesaireler, bunları aynı kapsam içerisinde değerlendirmemiz lazım. Zina konusunun da yeniden ele alınmasının çok çok isabetli olacağı düşüncesindeyim. Bu çok eski bir konu. Kapsamı geniş. Tartışılsın. Bunlar zaten bizim daha önce yasal düzenlememiz içinde vardı. Biz AB’nin talepleri vs. doğrultusunda orda böyle bir adımı attık ama yanlış yapmışız.” x x

Son güncelleme: 21:25 20.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı