• Turkhane Logo

Ekrem İmamoğlu: Akşamdan sabaha karar verilmiş projeler üzerinden tartışıyoruz!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, katıldığı canlı yayında Kanal İstanbul Projesi hakkında konuştu.

09:38 09 Ocak 2020 Perşembe
Ekrem İmamoğlu: Akşamdan sabaha karar verilmiş projeler üzerinden tartışıyoruz!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, katıldığı canlı yayında Kanal İstanbul Projesi hakkında konuştu.


“2011’de ilan edilen projeyi halk yeni öğrendi” diyen İmamoğlu, “akşamdan sabaha karar verilmiş projeler üzerinden tartışıyoruz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Habertürk TV’de Kanal İstanbul, Üçüncü Havaalanı ve Atatürk Havaalanı’nın yeniden kullanıma açılması başta olmak üzere çok sayda gündem başlığına dair soruları cevapladı.


Kanal İstanbul tartışmasının nasıl ortaya çıktığını anlatan İmamoğlu, “Bir sabah kalktığımızda bir gazetede bakanın demecinde ‘ihaleye çıkıyoruz’ dediğinde konuyu açtık.” ifadesini kullandı.

“KANAL İSTANBUL MESELESİYLE 2011’DEN BUYANA İLGİLENİYORUM”

“Bir kere ben Kanal İstanbul meselesine sadece bugüne dair ilgi duyan bir insan değilim” diyen İmamoğlu, “Yaklaşık 2011 seçimlerinde ortaya atıldığı andan itibaren, siyasi görevim dâhil, ilçe başkanıydım, belediye başkanı olduğumda işin içine girerek, analiz eden, bilim insanlarıyla sorgulayan, seçim döneminde çok hazır bir belediye başkanıydım.” dedi.

Konuyu araştırdığını ve sonuç olarak projeye karşı çıktığını belirten İmamoğlu, “Ben bu bilgiye sahibim. Bana bunu aktaran çok güvendiğim onlarca bilim insanla bunu analiz etmiş bir belediye başkanıyım, bundan dolayı güvenle bu ifadeleri kullanıyorum. Bunu kamuoyuna açmak istiyoruz. En baştan beri söylediğimiz tek şey, evet söylediğimiz bu ama buna bilim karar versin. Ne ben söylediğim için toplum hayır ne de Sayın Cumhurbaşkanı söylediği için evet desin.” şeklinde konuştu.

“FIRSAT VERİLSİN CUMHURBAŞKANINI İKNA EDERİM”

Projenin İstanbul’a bir ihanet olacağını vurgulayan İmamoğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “hayalim” projeden vaz geçirebileceğini ifade etti. Erdoğan’ı nasıl ikna edeceğini Melen Barajı üzerinden örnek vererek anlatan İmamoğlu, “2016’da açılacak denilen Melen Barajı, 2020’de açılmadı. Buraya ek bir ihale yapılmak zorunda. Bu uyarıyı yaptıktan sonra ödeneği çıkmadı. Biz tekrar televizyondan uyarı yaptık. İktidara yakın gazetede haber çıktı, Sayın Cumhurbaşkanı ödeneğin çıkması konusunda talimat verdi diye. Ben ikna ettim. Aynı şekilde ikna ederim, bana fırsatı versin. Eğer size oradan yaklaşım, cevap hatta bazen küçümseyerek cevaplar verilince, çok affedersiniz ben de gayet saygılı, teknik, bilimsel cevaplar veriyorum. Ben dedim diye İstanbul’un hayati meselesine karşı çıkılır mı? Sayın Cumhurbaşkanı dedi diye evet de denilemez.” dedi.

“İSTANBUL’UN BÖYLE BİR PROJEYE İHTİYACI YOK”

“İstanbul’un böyle bir projeye ihtiyacı yoktur” diyen İmamoğlu, “Evet gerek yok, niye, bu ülkenin, bu şehrin ekonomik sorunları var. Milyonlarca işsizi var. Asgari ücretten toplumun geçim sorununu çözememesine kadar ekonomik sorunlarımız var. Bu maliyetle Türkiye’nin her yerine yapacağınız yatırımlarla muazzam işler başarırsınız. Dünyada betona yapılan yatırım dönemi bitti. Bol sermayenin, bol paranın olduğu döneme ülke olarak tümüyle betona, üretime değil şatafata yatırım yaptık, şehirlerimizi de çirkinleştirdik. Dünyadaki bu değişime hala böyle bir proje dayatması yaparsak evet cevabım net, İstanbul’un böyle bir şeye ihtiyacı yok.” ifadesini kullandı.

“MÜCEDALE EDECEĞİZ, BÜYÜKŞEHİRE AİT YERİ VERMEYECEĞİZ”

“Telafisi, geri dönüşümü mümkün olmayan projeden bahsediyoruz” diyerek uyaran İmamoğlu, “Zaman içerisinde köprüler tartışıldı doğru. Sayın Cumhurbaşkanı ‘3. köprünün tartışmasını da CHP yaptı’ dedi. Halbuki o tartışmayı açan ilk kendisiydi. İstemezük, karşıyız diye bir tutum yoktu. Ulaşım tartışılıyordu. İkinci köprü yapılacağına raylı sisteme gidilmeli diye tartışmalar var. Her şeye rağmen köprü gibi bir projenin telafisi, dönüşümü mümkün. Orada elde edilen bir fayda bir başka bölümde fayda ile eşleştiğimizde entegre sisteme ulaşabilir bir sistemi var. Kanal öyle değil, kanal bir facia. Kanalın suyla ilişkisi konusunda bunu savunacak bilim insanı bulamadı arkadaşlar. Hukuksal mücadele edeceğiz. Büyükşehire ait alanı vermeyeceğiz.” dedi.

“OTURUP İŞİNE BAKANLAR OLMADIĞI İÇİN TOPLUM ŞİMDİ ÖĞRENDİ”

“Dünyanın hiçbir yerinde şehir yönetiminin hiçbir demokratik ülkesinde izni olmaksızın böyle bir projenin p’sini dahi ağzınıza alamazsınız” diyen İmamoğlu, “Benim de söz etme hakkım var. ‘Otur işine bak’ konusunda şunu söyleyeceğim. Oturup işine bakanlar gitti. Vatandaş bizi seçti ve göreve getirdi. İstanbul’u koruyacaksınız, 16 milyon insandan talimat bize. İhanet etmeyeceksiniz, ettirmeyeceksiniz. Sorunlarını çözeceksiniz. 6 milyona yakın nüfusunun çocuk olduğu, 5 milyon insanın genç olduğu bir kent. Bu ülkenin DPT diye teşkilatı vardı. 2011’de bu açıklanmıştı. Ne biliyorduk? Şimdi öğrendik. Toplum şimdi öğrendi. Oturup işine bakanlardan olmadığımız için. Bu kritik meseledir. Bu kentte oturan herkesten istirham ediyorum. Çocuklarının gözüne baka baka ‘Bu çocuk benden kanal mı, gelecek mi, çevre mi, üreten şehir mi, huzurlu güvenli bir yapı mı ister’ diye düşünsün istiyorum.” uyarısında bulundu.

“ATATÜRK HAVAALANININ İŞLETME HAKKI”

Üçüncü Havalimanı için ek projelerin bedelinin 4 milyar Euro olacağı açıklayan İmamoğlu, bu bedelin karşılığında İGA’ya Atatürk Havaalanı’nı işletme hakkı verile bilineceğini söyledi. Bu önerisinin tartışılmasını isteyen İmamoğlu, devletin böylece yaklaşık 40 katrilyon bir kayıptan kurtulacağını söyledi. İGA firması ile Üçüncü Havaalanı’nın kalan 2 pisti ve eklentilerini yapmak üzere sözleşme imzalanmış durumda.

Son güncelleme: 09:38 09.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı