• Turkhane Logo

Demirtaş'tan 'kırgın mısınız' sorusuna yanıt: Şu anda hatırlamıyorum

Edirne F Tipi Cezaevi'nden tutuklu bulunan HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Cumhuriyet Gazete'sinin sorularını yanıtladı.

11:10 13 Kasım 2018 Salı
Demirtaş'tan 'kırgın mısınız' sorusuna yanıt: Şu anda hatırlamıyorum
Edirne F Tipi Cezaevi'nden tutuklu bulunan HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Cumhuriyet Gazete'sinin sorularını yanıtladı.

Demirtaş, Kırgın olduğunuz birileri var mı sorusuna, Bu tür soruları bir gün sağ salim buradan çıkarsam tekrar sorun lütfen, çünkü şu anda hatırlamıyorum, belki o zaman hatırlarım :) yanıtını verdi.

Cumhuriyet Gazetesinden Hilal Kösenin sorularını yanıtlayan Demirtaş, Bir HDP’li olarak, demokrasi ve barış için, partimin yanında, partimle birlikte olmaya devam edeceğim. Ama ne yakın ne de ileri bir zamanda HDP’de eşbaşkanlık dahil seçilmişlik pozisyonu gibi bir düşüncem yok. Zaten bu saatten sonra, yasal olarak da bunu imkansız kılmak için alelacele ağır cezalarla hem beni içeride tutmaya hem de siyasi yasaklı hale getirmeye çalışıyorlar dedi.

Ülkenin geldiği otoriterliğin nedenini Çözüm Sürecine yeteri kadar sahip çıkılmamasında gören Demirtaş, Muhalefet partileri ortak bir demokrasi programı etrafında ilkesel ve uzun vadeli mücadele birliği sağlayabilseler, bunun yerel seçimlere yansıması çok ciddi oranda sonuç alıcı olur görüşünü dillendirdi.


Sağlığının ve moralinin iyi olduğunu ifade eden Demirtaş, yorgun ve umutsuz hissettiği tek bir saniyesi bile olmadığını belirtti. 

Doğrusu, bizi öyle fazla da mutlu edecek bir atmosfer yok dışarıda. Demokrasi, özgürlükler ve barış ortamı bu kadar tahrip edilmişken mutlu olacak şeyler bulmak kolay değil. Mutluluktan çok umut önemlidir benim için. Umudu her daim koruyarak ayakta kalabileceğimize inanıyorum yorumu yapan Demirtaş, cezaevi günlerinin okuyarak, yazarak geçtiğini anlattı. 

Çok kolay olmuyor elbette ama bizim yaşamımız ne zaman kolay oldu ki diye soran Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü:

Yargı hiçbir dönemde tarafsız ve bağımsız olmadı. Hiçbir dönemde hukukun üstünlüğü ve evrensel hukuk ilkeleri esas alınmadı. Yargı her zaman “devletçi, güvenlikçi” bir anlayışla hukuku yorumladı. Ancak son on yılda öncellikle Fethullahçı yapı, arkasından da AKP’nin bizzat kendisi yargıya yönelik açık ve ağır müdahalelerle kantarın topuzunu iyice kaçırdılar diyen Demirtaş, yargıdaki tüm sorunlara rağmen, Türkiyenin iyi kötü demokrasi yürüyüşünü sürdüreceğini ve inatla, hukuk ve adalet mücadelesini de her koşulda sürdürmenin olmazsa olmaz olduğunu kaydetti. 

31 Marttaki yerel seçimlerle ilgili de mesaj veren Demirtaş şunları söyledi:

Kanımca “keşke” demenin değil “haydi” demenin zamanıdır. Yılgınlığa yer yok bizim dünyamızda. Ne yenildik ne tükendik ne de zayıfladık. Gücümüzün ve potansiyelimizin farkında olarak Türkiyeyi demokrasi ve barış rotasına sokacak etkili bir politik mücadele hattını hayata geçirme sorumluluğuyla karşı karşıyayız.

Türkiye’de demokrasi ve barış adına umut olup olmadığı sorusuna, Demirtaş, Umudu yitirmek için tek bir neden göremiyorum. Toplumun yarısından fazlası, itirazını seçim yoluyla zaten ortaya koyuyor. Diğer yarısı da yeni bir alternatif göremediği için, mecburiyetten iktidarın etrafında yani “güvenli” bölgede beklemeyi tercih ediyor. Yani toplumun ekseriyeti, güçlü bir değişim umudunun ışığını bile görse peşinden gitmeye hazırken ne diye umutsuz olalım ki sözleriyle karşılık verdi.

Dışarıda olsa ne yapacağı ile ilgili soruya ise, Dışarıda olsaydım daha etkili bir mücadele yürütebileceğimi her fırsatta söylüyorum. Zaten bu sebeple burada tutulmuyor muyum sorusuyla yanıt veren Demirtaş, HDP’yi dağıtmayı, eritmeyi, zayıflatmayı başaramadılar. Asla da başaramayacaklar. Dışarıda da olsam içeride de olsam ben, halklarımız arasındaki barış, eşitlik ve adalet köprüleri için çalışmaya devam ediyorum diye ekledi.

Son olarak, iki yıldır tutuklusunuz. Kırgın olduğunuz birileri var mı? Meclis’te mesai harcadığınız vekiller, HDPli olsun olmasın, tahliyeniz için yeterince çaba gösterdi mi sorusuna ise, Demirtaş, Bu tür soruları bir gün sağ salim buradan çıkarsam tekrar sorun lütfen, çünkü şu anda hatırlamıyorum, belki o zaman hatırlarım :) karşılığını verdi.

 

Son güncelleme: 11:10 13.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı