• Turkhane Logo

Demirtaş: 'CHP’ye oy verin' demiyoruz ama AKP'nin kaderini HDP’liler şekillendirecek

HDP önceki dönem eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin bazı illerde aday çıkarmama kararıyla ilgili olarak ilk kez konuştu.

09:24 25 Şubat 2019 Pazartesi
Demirtaş: 'CHP’ye oy verin' demiyoruz ama AKP'nin kaderini HDP’liler şekillendirecek
HDP önceki dönem eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin bazı illerde aday çıkarmama kararıyla ilgili olarak ilk kez konuştu.



CHP veya başka partiye oy verin demiyoruz” diyen Demirtaş, “Faşist bloğu sınırlamak ve geriletmek için oyunuzu stratejik bir amaç için kullanın veya demokrasinin gelişmesine bir şans tanıyın diyoruz ifadesini kullandı.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde bulunan Demirtaş, T24’ten Şirin Payzın’ın sorularını yanıtlarken HDP’lilerin diğer partilileri düşman olarak görmemesini istiyor ve ekliyor:


“Hiçbir HDP’li arkadaşım, başka partileri veya partilileri asla düşman olarak görmemelidir. Asgari demokrasi ilkeleri çerçevesinde, birlikte yaşam mücadelesinden vazgeçilmemelidir. AKP ve MHP’yi geriletmek, kullanacağınız oyun etkili bir sonuç doğurmasına bağlıdır. Bu nedenle tüm genç arkadaşlarımı, HDP’nin kararlarının arkasında durmaya davet ediyorum.”

“AK Parti’nin yerinde olsam HDP’yi ve tabanını el üstünde tutar, toz kondurmazdım” diyen Demirtaş, “Siyasi kaderiniz artık HDP’lilerin tavrına göre şekillenecek” ifadesini kullanıyor.

Demirtaş, kamuoyu yoklamalarına da değinerek şunları kaydediyor:

“Anketler ortaya çıktıkça AKP bunu tabii ki daha fazla fark ediyor. Ama Türk milliyetçiliği ve şovenizm rüzgarıyla bu açığı kapatabileceğini düşünüyor. Ancak meselenin seçim kazanma boyutu bir yana, toplumdaki bölünme ve ayrışmanın ciddiyetini idrak edebilmiş değiller. Erdoğan’ın HDP’yi ‘düşmanlaştırıcı’ söylemi ısrarla sürdürmesi bunu gösteriyor.”

AKP ve MHP’yi geriletmenin, kullanacak oyun etkili bir sonuç doğurmasına bağlı olduğunun altını çizen Demirtaş, “Bu nedenle tüm genç arkadaşlarımı, HDP’nin kararlarının arkasında durmaya davet ediyorum. Bunu da bir yukarıdan gelen talimat gibi anlamak yerine, tüm siyasal gelişmeleri ve olasılıkları göz önünde bulundurarak tartışa tartışa içselleştirmelerini diliyorum” çağrısı yapıyor.

CHP’nin de barış konusunda AKP kadar iradesiz ve isteksiz olduğunu savunan Demirtaş, “Bugün beni ve HDP’yi hendek, barikat diyerek sorumlu gösterebilirler, ama devran dönecek, orada yaşananların tüm hakikatiyle gün yüzüne çıktığını da göreceğiz. Asıl sorumlular mutlaka hesap verecekler. Hukuk hep zalimden yana işlemeyecek elbet” diye konuşuyor.

“HDP eşittir PKK, söylemini hiçbir HDP’li kullanmamıştır” diyen eski HDP lideri, “Ama Erdoğan ille de ‘6 milyon oy PKK’ye veriliyor’ diyorsa, bunun siyasi sonuçlarını da kendisi hesap etsin” ifadesini kullanıyor.

AKP’nin barıştan yana bir niyeti olmadığını söyleyen Demirtaş, “Bizim de siyasi çıkarımız AKP’nin iktidarı kaybetmesindedir. Barış umudu ancak o zaman doğabilir” görüşünü dile getiriyor.

Demirtaş, 31 Mart sonrası için ise, şunları ifade ediyor:

“Halkın, AKP-MHP’nin savaşçı, baskıcı, otoriter, hukuk tanımayan, rantçı, talancı politikalarına karşı artık dur diyeceği bir süreci 31 Mart seçimlerinde başlatacağını düşünüyorum. Erdoğan, “ya ekmek, ya mermi” diye oy istiyorsa, bütün ezilenler “ekmek”, “yani barış, yani özgürlük, yani huzur istiyoruz” diyerek tercihlerini sandığa yansıtmalıdır. Kürt halkı da kayyum rezaletine karşı en güçlü şekilde HDP adaylarının arkasında duracak ve bu gidişatı değiştirecektir. 31 Mart yeni demokrasi ve barış umutlarını yaratmaya adaydır.”

 

Son güncelleme: 09:24 25.02.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı