• Turkhane Logo

'Çözüm Süreci' tartışılırken kayyum atamalarına tepkiler: Kayyumlar lüks banyolarına kavuştu

31 Mart yerel seçimlerinde seçilerek göreve başlayan Diyarbakır, Van ve Mardin Belediye Başkanları, AKP iktidarının gece yarısı müdahalesiyle görevlerinden alındı ve yerlerine bir kez daha kayyum atandı.

08:41 19 Ağustos 2019 Pazartesi
'Çözüm Süreci' tartışılırken kayyum atamalarına tepkiler: Kayyumlar lüks banyolarına kavuştu
31 Mart yerel seçimlerinde seçilerek göreve başlayan Diyarbakır, Van ve Mardin Belediye Başkanları, AKP iktidarının gece yarısı müdahalesiyle görevlerinden alındı ve yerlerine bir kez daha kayyum atandı.



Kamuoyundan da bu atamalara ve müdahaleye tepkiler gecikmedi.

Daha önce onlarca kayyumun atandığı belediyelerin bir kısmında lüks banyolar ortaya çıkarılmış, belediyelerin milyonlarca TL zarara uğratıldığı belgelenmişti.


Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden ihraç edilen sosyolog Veli Saçılık, banyolara gönderme yaparak Kürt illerine yeniden kayyum atanmasına tepki gösterdi:

Diyarbakır, Van, Mardin kayyumları lüx banyolarına tekrar kavuştu. Bunca haksızlığı, zulmü hiçbir su, sabun temizlemez ama!
  Diyarbakır, Van, Mardin kayyumları lüx banyolarına tekrar kavuştu. Bunca haksızlığı, zulmü hiçbir su, sabun temizlemez ama! — Veli Saçılık (@velisacilik) August 19, 2019

CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da sosyal medya hesabından görevden almalara ve kayyum atamalarına tepki gösterdi:

Diyarbakır, Van ve Mardin’de 4,5 ay önce seçilen belediye başkanları görevden alınarak yerlerine Valiler atandı. Gerekçe terör örgütlerine destek vermek. Bunun anlamı sadece demokrasinin iptal eğilmesi değil, aynı zamanda halkın meşru siyasetten umudu kesmesinin istenmesidir.

  Yazık, yazıklar olsun, bu kadar bedelden sonra gelinecek yer burası mı olacaktı? Ahmet Türk’ün belediye başkanı seçilmesini içine sindiremeyen bir zihniyetin Türkiye’nin Kürt sorununu çözmek diye bir niyeti olamaz. Bu kafa Kürt ve terör sorununu çözmez, sadece kullanır. — Mehmet Bekaroğlu (@MBekaroglu) August 19, 2019 Diyarbakır, Van ve Mardin’de 4,5 ay önce seçilen belediye başkanları görevden alınarak yerlerine Valiler atandı. Gerekçe terör örgütlerine destek vermek.
Bunun anlamı sadece demokrasinin iptal eğilmesi değil, aynı zamanda halkın meşru siyasetten umudu kesmesinin istenmesidir. — Mehmet Bekaroğlu (@MBekaroglu) August 19, 2019 İBB seçimlerini kazanmak İçin terör gerekçesi ile kırmızı bültenle aranan Osman Öcalan’ı TRT’ye çıkaran AKP iktidarının Belediye başkanlarının 4,5 ayda yetör suçlarını tespit edip görevden alması inandırıcı değildir.Bu durumun ülke bütünlüğüne herhangi bir katkısı olmayacaktır. — Mehmet Bekaroğlu (@MBekaroglu) August 19, 2019
Tiyatro oyuncusu Levent Üzümcü de kayyum atamalarına tepki gösterdi:

Bu sabah da yeni bir utanca ve “legal” suça merhaba! Devlet, bölge halkına resmen, “sizi de seçtiklerinizi de tanımıyorum” diyor!
  Bu sabah da yeni bir utanca ve “legal” suça merhaba! Devlet, bölge halkına resmen, “sizi de seçtiklerinizi de tanımıyorum” diyor! https://t.co/fZJHgdUaxv — Levent Üzümcü (@LeventUzumcu) August 19, 2019
Tepkilerin bazıları şöyle:
  Halkının çoğunluğunun oyunu almış insanları görevden almak!
Ne diyeyim bilmiyorum gerçekten, lanet olsun! https://t.co/bmCZds6L9Y — Nurcan Baysal (@baysal_nurcan) August 19, 2019 Amed, Van ve Mardin Büyükşehir belediye eşbaşkanları görevden uzaklaştırıldı. Bu sabah Amed Büyükşehir Belediyesinin kapıları kırılarak, baskın düzenlendi. 3 belediye binası da polislerce ablukaya alındı. pic.twitter.com/jNhthTyGQn — Amed Dicle (@ameddicleT) August 19, 2019 Belediye başkanlarının görevden alınmasının ardından belediye binaları bariyerlerle çevrildi ve kontrol noktaları kuruldu. pic.twitter.com/1WLAozbRzB — Sertaç Kayar (@Sertac_Kayar) August 19, 2019 Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanması, Öcalanın çağrısına devletin yanıtı mahiyetinde. Gelecek, geçmişten daha karanlık görünüyor. — İrfan Aktan (@irfanaktans) August 19, 2019 I- Belediyelere düzenlenen Siyasi soykırım kapsamında en az 26 DBP ve belediye yöneticisi de gözaltına alındı. Gözaltılar;

HDP PM üyesi Burhan Karakoç,
Amed B. Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Eminoğlu,
Büyükşehir Kadın Politikaları Daire Başkanı Selda Baran, — Deniz Amed (@DDeniz_Ameds) August 19, 2019  

Son güncelleme: 08:41 19.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı