• Turkhane Logo

CHP’nin söylemlerini değiştiren araştırma: ‘Milliyetçi ve muhafazakar’ seçmen üzerinde yapıldı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “AKP’ye oy verenler üzerinde psikolog eşliğinde araştırma yaptırdık” ifadeleriyle açıkladığı çalışmanın ayrıntıları ortaya çıktı.

15:15 08 Ağustos 2019 Perşembe
CHP’nin söylemlerini değiştiren araştırma: ‘Milliyetçi ve muhafazakar’ seçmen üzerinde yapıldı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “AKP’ye oy verenler üzerinde psikolog eşliğinde araştırma yaptırdık” ifadeleriyle açıkladığı çalışmanın ayrıntıları ortaya çıktı.





Kendisini ‘milliyetçi, muhafazakâr’ diye tanımlayan seçmenler üzerinde yapılan özel çalışma kapsamında hazırlanan raporlar Kılıçdaroğlu’na sunuldu.


Raporlarda, ‘kutuplaştırıcı açıklamalardan kaçınılması’, ‘ekonomik gelişmelere vurgu yapılması’ ve ‘iktidarın ‘kibir’ ve ‘israf’ ifadeleriyle eleştirilmesi’ istenirken bunun milliyetçi-muhafazakâr kesimde etkili olacağı tespiti yer aldı.

Özel şirketten özel çalışma

Milliyet gazetesinin haberine göre, Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’ye oy vermeyen kesimlerin oy verme hassasiyetlerinin belirlenmesini istedi. Daha önce de CHP için kamuoyu araştırmaları yapan özel bir şirket bu konuda çalışmalarını yoğunlaştırdı. Söz konusu şirket, kendisini ‘milliyetçi-muhafazakâr’ olarak tanımlayan yaklaşık 40 seçmen ile psikologlar eşliğinde ‘derinlemesine mülakat’ yöntemiyle ‘odak grup’ olarak adlandırılan bir çalışma başlattı.

Kapsamı daha sonra genişletilen çalışmada seçmenlere, ‘sorunlarının’, ‘beklentilerinin’ ve ‘CHP’de görmek istediği politikaların ve belediye başkan adaylarının’ sorulduğu, böylece oy verme davranışlarının mercek altına alındığı öğrenildi. Bu konuda 4-5 ayrı rapor hazırlanarak Kılıçdaroğlu’na sunuldu.

Oy tercihlerini değiştiren söylemler

Araştırma raporlarına dikkat çeken söylem önerileri yansıdı. CHP’nin doğru söylemlerde bulunması halinde, Cumhur İttifakı seçmeninin bir bölümünün oy tercihini değiştirebileceği belirtildi.

Raporlarda, CHP’nin ‘kutuplaştırıcı, sert açıklamalardan kaçınmasının’, ‘ekonomik gelişmelere vurgu yapmasının’, ‘iktidarı kibir ve israf ifadeleriyle eleştirmesinin’, ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şahsının hedef alınmamasının’ milliyetçi-muhafazakâr kesim üzerinde etkili olacağı vurgulandı.

Raporlarda Tank ve Palet Fabrikası’nın devri ile Rahip Brunson’ın tahliyesiyle ilgili tartışmaların üzerine gitmenin bu kesimin oy tercihlerini değiştirmekte fayda sağlayacağı belirtildi.

Kampanyadaki ‘yerel seçim algısının’ korunmasının ve ekonomide ‘üretim’ vadeden söylemlerde bulunulmasının önerildiği raporlarda, ‘yeneceğiz, alt edeceğiz, zafer kazanacağız’ gibi kutuplaştırıcı ifadelerden kaçınılması gerektiği vurgulandı.

Son güncelleme: 15:15 08.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı