• Turkhane Logo

​CHP'nin HDP'ye teklifinin ardında ne yatıyor?

Seçimler yaklaşırken, siyasi partiler resmi ya da gayriresmi ittifak arayışlarını sürdürüyor.

18:09 14 Ocak 2019 Pazartesi
​CHP'nin HDP'ye teklifinin ardında ne yatıyor?
Seçimler yaklaşırken, siyasi partiler resmi ya da gayriresmi ittifak arayışlarını sürdürüyor.

Hangi parti hangi bölgede daha kuvvetli ya da rakip partiye karşı ne tür ittifaklar oy getirir gibi hesaplar Ankara kulislerinin en çok konuşulan konularından.


AKP ve MHP, Cumhur İttifakı ile seçimlerde ortaklık kurarken, CHP ve İYİ Parti de Millet İttifakı ile benzer bir oluşuma gitti.


HDP ise, tüm bu denklemin dışında bir yerde duruyor. 

Yine de, AKPnin tüm çabalarına rağmen siyasi arenadan tam anlamıyla dışlanmış değil.

BirGün Gazetesinden Hüseyin Şimşekin haberine göre, CHP, HDPden büyükşehirlerde de aday çıkarmasını istiyor. Bunun sebebi ise, HDPnin olmadığı yerlerde Kürt seçmenin AKPye kayma ihtimali.

Haberde, CHPnin bu isteğini HDPye ilettiği belirtiliyor. Tam bir ittifak önerisi olmayan bir teklife göre, CHP, HDPden İstanbul ve İzmir başta olmak üzere büyük illerde aday çıkarmasını istiyor.

Haberde şu detaylara yer veriliyor:

Kürt oylarının en çok belirleyici olacağı illerin başında İstanbul geliyor. 10 milyonun üzerinde bir seçmene sahip olan İstanbul’da Kürt oylarının yaklaşık 2 milyona ulaştığı tahmin ediliyor. Bu rakamın yaklaşık yüzde 55’i HDP’ye gidiyor. O da bir milyonun hemen üzerinde bir rakama tekabül ediyor. Yüzde 40 civarının AKP’ye, geriye kalan yüzde 5’in de diğer partilere dağıldığı sanılıyor. HDP 2014 yerel seçimlerinde yüzde 5’civarında oy alırken 24 Haziran 2018’de bu rakam yüzde 10’un üzerine çıktı. CHP’nin, HDP’nin yüzde 10’una talip olmayıp ‘aday çıkarın’ önerisi ile gitmesinin arkasında Kürt seçmenin siyasal tercihlerinin şifreleri aranmalı.

Yapılan kamuoyu araştırmaları İstanbul’da Kürt seçmenin sadece HDP ve AKP arasında bölündüğünü göstermekle kalmayıp, aynı zamanda seçmen için bu iki partinin birbirinin alternatifi olarak görüldüğünü gösteriyor. Kürt seçmenin ezici çoğunluğu için birinci partilerine göre ikinci parti ya AKP ya da HDP. Yani seçmenin önemli bölümü ilk alternatifini sandıkta göremeyince ikinci alternatifine yöneliyor. Yerel seçim-genel seçim ya da 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde olduğu gibi radikal oy geçişleri incelendiğinde bu durum daha net görülecektir.

Son güncelleme: 18:09 14.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı