• Turkhane Logo

CHP, Seçim Yasasını AYM'ye götürdü

CHP, Seçim Yasası'nın 4 maddesinin iptali için AYM'ye başvurdu.

17:23 12 Nisan 2022 Salı
CHP, Seçim Yasasını AYM'ye götürdü
CHP, Seçim Yasası'nın 4 maddesinin iptali için AYM'ye başvurdu.


CHP, 7393 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’u Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

CHP Grubunca hazırlanan ve 7393 sayılı Kanun’un; seçim kurullarını düzenleyen 5- 6, cumhurbaşkanını propaganda yasakları dışında tutan 11 ve seçim kurullarının 3 ay içerisinde yenilenmesini öngören 12’nci maddelerinin iptali için hazırlanan dilekçe, Anayasa Mahkemesi’ne teslim edildi.


CHP yönetimi, başvurusunda ilgili düzenlemelerin Anayasanın 12 ayrı maddesini ihlal ettiğini bildirdi.

Dilekçede; “7393 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 5, 6, 11 ve 12’nci maddeleriyle 298 sayılı Kanun’da yapılan değişiklikler (il ve ilçe seçim kurullarında görev alan hakimlerin kıdem esası yerine ad çekme usulüyle belirlenmesi ve mevcut kurulların üç ay içinde getirilen değişikliğe istinaden yeniden teşekkül ettirilmesi ile Cumhurbaşkanı için öngörülen propaganda yasaklarında hukuki boşluk oluşturulması) başta demokratik hukuk devleti ve seçim güvenliği ilkeleri olmak üzere; Anayasa’nın 2, 5, 11, 13, 14, 17, 36, 37, 67, 68, 79, 138’inci maddelerine aykırı olması sebebiyle; telafisi imkansız zararlar ortaya çıkacağı için, iptal davası sonuçlanıncaya kadar ivedilikle yürürlüklerinin durdurulmasına ve iptallerine karar verilmesi talep edilmektedir” denildi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Seçim Yasasında değişiklikler öngören kanun teklifine ilişkin TBMMde, Getirdiğiniz teklif seçim güvenliğini dinamitliyor. Bizzat kendi elinizle yaptırdığınız ittifak düzenlemesini bozuyor, partili Cumhurbaşkanına hukuksuz, adaletsiz, devlet imkanlarıyla propaganda imkanı getiriyor. Açıkça suç işliyorsunuz, Anayasayı ihlal ediyorsunuz. Biz bu işin peşini bırakmayı asla düşünmüyoruz. Düzenlemeyi elbette seçim güvenliği açısından Anayasa Mahkemesine götüreceğiz ama diğer maddeler kendisine güvenen bir siyasi parti için engel değildir. Ancak asıl hesap, gölgelemeye çalıştığınız hesabı sandıkta vereceksiniz diye konuşmuştu.

Son güncelleme: 17:23 12.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı