• Turkhane Logo

CHP kulislerinde yerel seçimler için neler konuşuluyor?

Halen AKP elinde olan İstanbul ve Ankara'yı 31 Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlerde almayı hedefine koyan CHP'de adaylık için kıyasıya yarış yaşanıyor.

12:09 21 Ekim 2018 Pazar
CHP kulislerinde yerel seçimler için neler konuşuluyor?
Halen AKP elinde olan İstanbul ve Ankara'yı 31 Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlerde almayı hedefine koyan CHP'de adaylık için kıyasıya yarış yaşanıyor.

Ankara ve İstanbulda belediyeyi almak için kazanılacak adayla yola çıkmayı hedefleyen CHP, kazanılması garanti görülen İzmirde ise partili aday göstermeyi planlıyor.

CHP Parti Meclisi 24 Ekimde, büyük bölümü CHPde olmayan 44ü il olmak üzere 100e yakın yerde adaylarını açıklayacak.

Parti, adaylıklara yoğun talep nedeniyle, 19 Ekimde dolan Parti içi muhalefet, adayların önseçimle belirlenmesinde ısrar etse de, genel merkez, önseçim takviminin ancak Şubat 2019 ortalarında tamamlanacağı, bu durumda seçim çalışması için az bir zaman kalacağı gerekçesiyle bu öneriye karşı çıkıyor.


Anket, örgüt yoklaması ve genel merkez yoklaması ile adayların belirlenmesi planlanıyor.

Toplumsal barış tabanda sağlanır

AKP ile MHP arasındaki ittifak arayışına karşın CHP, kutuplaştırmayı artırdığı gerekçesiyle kurumsal ittifaka karşı.

24 Haziranda ittifaklar nedeniyle artan kutuplaşmaya karşı yerel seçim, toplumsal barışı tabanda sağlamak için fırsat olarak görülüyor.

Bu nedenle parti yöneticileri herhangi bir siyasi parti ile ittifak görüşmesi ya da arayışında olunmadığını ifade ediyor.

İttifakların yerel ölçüde seçmen tarafından kendiliğinden olacağını düşünen CHP yönetimi, sadece muhalefet partileri ile değil, AKP oylarını da alabilecek adaylarla yola çıkmayı planlıyor.

En büyük açmaz küskün seçmen

CHP açısından en büyük açmazı, 24 Haziran seçimlerinde partiye küsen, kırgın ve kızgın seçmenin nasıl sandığa götürüleceği oluşturuyor.

Seçim gecesi hem Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu hem de cumhurbaşkanı adayı Muharrem İncenin kamuoyu önüne çıkmaması nedeniyle, seçmenin yalnız bırakıldığı duygusu yaşadığına dikkat çeken bazı partililer, sonrasında yaşanan iç tartışmanın da seçmeni iyice partiden soğuttuğunu ifade ediyor.

CHPli bir kaynak, sadece CHP açısından değil, İYİ Parti, Saadet Partisi seçmeninde de benzer kırgınlık olduğuna dikkat çekerek, seçmenin dörtte birinin sandığa gitmeme eğiliminde olduğunu ifade ediyor.

Aynı kaynak, Esas mesele, bu seçmenin sandığa gitmesini sağlamak. Kılıçdaroğlunun yapması gereken, partide ayrımcılık olmadığına partilileri ikna etmek. Bunun için de İnce ve ekibini dışlayan bir yaklaşım içinde olunmamalı görüşünü dile getiriyor.

İstanbul ve Ankaraya kazanılacak aday

CHP yönetimi Ankara ve İstanbulda kazanılacak aday göstermeyi planlıyor.

Ankarada, adaylık için hala en güçlü isim, 2014 yerel seçimlerinde de CHPnin Ankaradan aday gösterdiği ancak Melih Gökçeke karşı seçimi kılpayı sayılabilecek bir oranla kaybeden Mansur Yavaş.

/
İYİ Partinin de talip olduğu Yavaşın, hala MHPden oy alma potansiyeli bulunduğu hesaplanıyor. Parti içi muhalefet Yavaşın seçimi alsa da CHPnin kazanmış olmayacağını savunarak, partili, solcu bir aday gösterilmesinden yana.

Genel merkez yönetimi bu görüşe, Yavaş kazanırsa, sonuçta AKP kaybedecek, CHP de tüm muhalefet de kazanmış olacak yanıtını veriyor.

Sürpriz seçenek Ankara ittifakı

CHP yönetiminin aday gösterme eğilimine karşın Yavaşın iki partinin adayı olmak istediği sık sık dile getiriliyor.

Kulislerde, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşenerin Yavaşa adaylık teklifi götürdüğü açıklamasının CHPnin hesaplarını alt üst edebileceğine dikkat çekiliyor. İYİ Partinin Yavaşı adaylığa ikna etmesi durumunda, iki parti arasında Ankara ittifakı olabileceği de konuşuluyor.

İYİ Partinin, Ankarada CHPnin Yavaşı desteklemesi karşılığında, İYİ Partinin de diğer büyükşehir belediyelerinde CHP adayını destekleme seçeneği olasılık dahilinde görülüyor.

Yavaşın İYİ Partiden aday olma kararı alması halinde, CHPnin Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlunu aday gösterebileceği ifade ediliyor.


İzmirde partili aday

CHPnin kalesi durumundaki İzmirde, mevcut belediye başkanı Aziz Kocaoğlunun yeniden aday olmayacağını açıklamasının ardından garanti kazanılacak yer olarak görülen İzmir en çok talep edilen il.

Bazı ilçe belediye başkanlarının yanısıra, çok sayıda milletvekilinin adı başkan adaylığı için geçiyor.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlunun, kazanılması garanti yerlerde milletvekili aday göstermek yana olmadığı biliniyor.

Kılıçdaroğlunun bu kararından vazgeçmesi halinde, belediyecilik geçmişi olan İzmir Milletvekilleri Murat Bakan ve Kamil Okyay Sındır, en şanslı görülen isimlerden.

Halen Seferihisar Belediye Başkanı olan Tunç Soyer ile Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur da İzmir adaylığı için öne çıkan isimlerden.

İnce aday olur mu?

CHPde İstanbul için aralarında Genel Sekreter Akif Hamzaçebi, Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, İstanbul Milletvekilleri Gürsel Tekin ve Mahmut Tanalın da aralarında bulunduğu çok sayıda isim aday olmak istiyor.

Kulislerde partinin Cumhurbaşkanı adayı olan ancak 24 Haziran seçimlerinden sonra Kılıçdaroğluna muhalefet bayrağını açan İncenin de ismi adaylık için geçiyor.

Parti tarafından yaptırıldığı belirtilen ve geçtiğimiz günlerde basına da yansıyan bir İstanbul anketinden İncenin isminin çıkması dikkat çekmişti.

Genel merkez, bu anketi üstlenmezken, örgütlerin görüşleri alındıktan sonra parti yönetiminin adayı belirleyeceğini ifade ediliyor.

Genel merkez yönetiminin 24 Haziran seçimleri sonrasında yaşananlar nedeniyle İnceyi aday göstermesinin zor olduğuna dikkat çekilerek, Kılıçdaroğlunun en büyük sürprizi herhalde İnceyi aday göstermek olur yorumu yapılıyor.

Ancak İnceye yakınlığıyla bilinen Bolu Milletvekili Tanju Özcanın, kazanma potansiyeli nedeniyle bu ilden aday gösterilmesinin sürpriz olmayacağı belirtiliyor.

Başarılı başkanlarla devam

CHP yönetimi , başarılı bulunan ve başkanlıkları döneminde beldelerini marka kentler haline getirdiği düşünülen belediye başkanları ile yola devam kararlılığında.

Bu nedenle Eskişehirde Yılmaz Büyükerşen, Aydında Özlem Çerçioğlunun yeniden aday göstermesine kesin gözüyle bakılıyor.

Sinopta Baki Ergül, Giresunda Kerim Aksuyla bir dönem daha devam edilmesi bekleniyor.

Görevden alınan belediyeler

CHPnin İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Ataşehir ve Beşiktaş belediye başkanlıklarına kimlerin aday gösterileceği de merak konusu.

Kulislerde, Ataşehire görevden alınan başkan Battal İlgezdinin yeniden aday gösterilebileceği, ancak Beşiktaş için Murat Hazinedar yerine farklı bir ismin tercih edileceği belirtiliyor.

2014de Antalyayı AKPye kaptıran CHP, bu ili yeniden kazanma hesabı yapıyor.

Parti yönetiminin bu ilde büyükşehir için Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal arasında tercih yapacağı konuşuluyor.

Halen MHPde olan Adanada Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar öne çıkarken, tercihte zorlanılacak kentler arasında bir dönem önce CHPde olan Mersin olduğu ifade ediliyor.

Mersinde eski milletvekilleri Aytuğ Atıcı, Fikri Sağlar, İstemihan Talay, Vahap Seçer, İsa Gök aday olmak isteyen isimler.

Kürt ve milliyetçi oyların da yoğun olduğu ilde, aday tercihinin kamuoyu yoklaması, örgüt tercihine göre şekilleneceği belirtiliyor.

CHPde halen AKPde olan Kocaelide ise partinin milletvekili Fatma Kaplan Hürriyetin aday gösterilme şansının yüksek olduğu ifade ediliyor.


Son güncelleme: 12:09 21.10.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı