• Turkhane Logo

CHP, Çin aşısıyla ilgili sözleşmesinin belgesini paylaştı: Gerçekleri milletimize sunuyoruz!

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Çin'den Sinovac aşısı getirilmesine ilişkin bir sözleşme paylaşarak “aracı firma yok” açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

18:39 07 Mayıs 2021 Cuma
CHP, Çin aşısıyla ilgili sözleşmesinin belgesini paylaştı: Gerçekleri milletimize sunuyoruz!
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Çin'den Sinovac aşısı getirilmesine ilişkin bir sözleşme paylaşarak “aracı firma yok” açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.


Öztrak şunları söyledi:

“SÖZLEŞMENİN YÜKLENİCİ FİRMALARI SİNOVAC VE KEYMEN”


Bugüne kadar defalarca kez sorduğumuz ama hükümet tarafından açıklanmayan, Çin aşısı ile ilgili sözleşmeye ulaştık. Bu belgeye göre, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü, Sinovac şirketi ve Keymen İlaç Sanayii ve Ticaret Anonim Şirketi ile bir sözleşme imzalamış. 24 Kasım 2020 tarih ve 2020/991 numaralı sözleşme.

Buna göre sözleşmenin yüklenici firmaları; Sinovac Vaccine Limited ve Keymen İlaç Sanayii ve Ticaret Anonim Şirketi. Gümrük kayıtlarında da Sinovac aşılarında bu şirket ithalatçı gözüküyor. Demek ki biz ‘aracı firma var derken doğruları söylüyormuşuz; ‘hayır, yok diyenler de yalan söylüyormuş.

“YÜKLENİCİ FİRMA, AŞIYI, MALZEME OFİSİNE KDV HARİÇ 12 DOLARDAN SATMAYI TAAHHÜT EDİYOR”

Yüklenici firma, koronavirüsü aşısını, Devlet Malzeme Ofisine Katma Değer Vergisi (KDV) hariç 12 dolardan satmayı taahhüt ediyor. Söz verilen aşıların ilk partisi 31 Aralık 2020de olmak üzere birer ay arayla 20 milyon doz + 20 milyon doz + 10 milyon doz şeklinde teslim edileceği belirtiliyor.

Böylece 2021 yılı Şubat ayı sonunda, toplam 600 milyon dolar karşılığında 50 milyon doz aşının Devlet Malzeme Ofisine teslim edileceği sözleşmede hükme bağlanmış. Ancak gümrük kayıtlarından 24 Mart 2021 tarihine kadar 25 milyon 113 bin 484 doz aşının teslim edilebildiği anlaşılıyor. Sağlık Bakanı da 13 Nisan 2021 tarihinde, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, bu tarihe kadar 26 milyon doz Sinovac aşısının tedarikinin gerçekleştirildiğini açıklıyor.

“ANLAŞILAN ELDE 4.5 MİLYON DOZ AŞI KALMIŞ”

Sağlık Bakanı, 12 Nisanda yaptığı açıklamada ise 4.5 milyon doz da BioNTech aşısının ülkemize geldiğini söylüyor. Toplarsanız 29 milyon doz aşı yapar. Yapılan aşılar da ortada. Bugüne kadar Türkiyede 14 milyonu birinci doz; 10 milyonu ikinci doz olmak üzere, küsuratları dahil 24.5 milyon doz aşı uygulandı.

Anlaşılan elde topu topu 4.5 milyon doz aşı kalmış. Bakan bunu gördüğünde, geçtiğimiz günlerde, ‘aşı tedarikinde önümüzdeki iki ay sıkıntı var deyiverdi. Sonra Saraydan zılgıtı yedi, sert bir ‘u dönüşü yaptı. Erdoğan da ‘inşallahla, ‘maşallahla bir aşı tedarik takvimi açıkladı.

Daha önce Nisan ayı için söz verdiği yerli aşı için de, ‘bana söz verdiler, Eylül-Ekimde üretime geçilecek dedi. Tüm dünya aşı tedariki ve çeşitlendirmesi için sözleşmeleri geçtiğimiz yıl tamamlamıştı. Erdoğan şahsım hükümeti ise hala ‘inşallah diyerek aşı kovalıyor.

ÖZTRAK, HAZİNE VE MALİYE BAKANINA SORDU

– Şimdi bu sözleşmeyle ve aşılarla ilgili bazı soruları sormak istiyoruz. Sorularımızın muhatabı Sağlık Bakanı değil. Sorularımızı, Devlet Malzeme Ofisinin ilgili kuruluşu olduğu Hazine ve Maliye Bakanına soruyoruz:

– Tarihini, sayısını ve özet bilgilerini verdiğimiz bu sözleşme gereği, Şubat ayı sonu itibariyle Türkiyeye teslim edilmiş olması gereken 50 milyon doz aşı nerede?

– Şubat sonuna kadar teslim edileceği taahhüt edilen 50 milyon doz aşıdan, teslim edilmeyen 25 milyon doz aşı ile ilgili olarak hangi işlemler yapıldı?

– Sözleşmeye aykırı şekilde teslim edilmeyen 25 milyon doz aşı için, sözleşme kapsamında olan hangi yaptırım ya da yaptırımlar uygulandı?

– Bu aşı meselesinin en başında, ‘Keymen ilaç aracı firma değil, sadece lojistik süreci yönetiyor demiştiniz. Sonra da aracı olduğu ortaya çıkan bu firmanın teminat bile verme imkanı olmadığı görülüyor.

– Sinovac ilk 1 milyon doz aşıyı hibe diye göndermişti. Sonra bunu Keymen adına Devlet Malzeme Ofisi teminat versin diye Keymene gönderdiği, Keymenin de aşıyı Devlet Malzeme Ofisine parayla satarak aldığı 12 milyon doları Devlet Malzeme Ofisine teminat ve diğer masraflar için yatırdığı ortaya çıktı. Bu teminat ne oldu? Firma edimini zamanında yerine getirmediği için bu teminata el kondu mu? Bu aşılar gelmediyse gecikmenin gerekçesi ne? Bir teminatı bile veremeyen firmaya koca ülkenin sağlığını nasıl emanet edebildiniz?

BU KONUDA SORU ÖNERGESİ VERECEĞİZ”

Bu konuda bir soru önergesini, milletvekilimiz sayın Murat Emir verecek. Bu konunun Türkiye Büyük Millet Meclisinde de takipçisi olacağız.





 

Son güncelleme: 18:39 07.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı