• Turkhane Logo

CHP Bilim Platformu: Sarayın yanlış göçmen politikasının faturasını vatandaş ödüyor

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel’in başkanlığındaki CHP Bilim Platformu tarafından göçmen sorununa ilişkin bir politika notu hazırlandı.

11:27 16 Mart 2019 Cumartesi
CHP Bilim Platformu: Sarayın yanlış göçmen politikasının faturasını vatandaş ödüyor
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel’in başkanlığındaki CHP Bilim Platformu tarafından göçmen sorununa ilişkin bir politika notu hazırlandı.

Politika notunda, “Sarayın yanlış göçmen politikasının faturasını vatandaş ödüyor” denildi.

Suriyeli sığınmacılar nedeniyle Türkiye’nin üstlenmek durumunda kaldığı ekonomik ve sosyal maliyetlerin ortaya konduğu politika notunda, ekonomik krizin içinden geçmekte olan Türkiye’nin kaynaklarının verimsiz ve şeffaf olmayan biçimlerde harcandığı ileri sürüldü.

EĞİTİM, İSTİHDAM VE KÜLTÜREL SORUNLAR


Notta, AKP’nin yanlış göçmen politikalarının, Türkiye’deki eğitim, istihdam ve kültürel uyum sorunlarını içinden çıkılmaz bir noktaya sürüklediği, sürdürülebilir olmaktan uzak bir çift başlılığa neden olduğu belirtildi. Politika Notunda Suriyeli sığınmacıların ucuz iş gücü rezervi olarak görülmesinden ve merdiven altı işletmelerde düşük ücretlerle çalışmalarından ötürü, vergi ödeyen yurttaşlarımızın ve işçilerimizin haksız rekabetle karşılaştığı, bu durumun çalışma barışını tehdit ettiği ifade edildi.

SURİYELİ KADINLAR İKİNCİ EŞ OLUYOR

Kayıt dışı ekonominin büyüdüğü, iş ve işçi güvenliğinin yok sayıldığı çalışma ortamlarının yeniden diriltildiğine işaret edildi. Ayrıca, Sığınmacı kadınların 2. eş olarak yasaya aykırı biçimde evlendirildikleri ve Suriyeli çocuk evliliklerinin yaygınlaşması olgusu vurgulandı.

SEÇİMLERE DOĞRUDAN ETKİ EDECEKLER

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde oy kullanacak olan yurttaşlık verilmiş Suriyeli sığınmacıların olduğuna da dikkat çeken politika notunda, bazı seçim bölgelerindeki sonuçlara da doğrudan etki edilebileceği iddiaları hatırlatıldı.

SURİYELİ KİŞİ BAŞI 2500 DOLAR HARCAMA

CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel, AKP’nin maceracı, tutarsız ve tarafgir politikalarının sonucunda ülkemize 4 milyona yakın sığınmacı geldiğini hatırlattı. Açıkel, “AKP, son 5-6 yılda Suriyeli sığınmacılara 35 milyar dolar, yani yaklaşık 190 milyar TL harcadığını ileri sürmüştür. Bu rakam, her Suriyeli için kişi başı yıllık 2 bin 500 dolar, 5 kişilik bir aile için ise yıllık 12 bin 500 dolar harcandığı anlamına gelmektedir” dedi.

1 MİLYON KAÇAK İŞÇİ

Açıkel şunları dile getirdi: “Suriyelilerin kayıt dışı çalıştırılması, sığınmacıların ekonomik kriz ortamında ucuz iş gücü olarak görülmesi, yurttaşlarımızı ya işsiz bırakmakta ya da işlerini kaybetmemek için kayıtsız ve düşük ücretle çalışmaya zorlamaktadır. Kayıt dışı işletmeler ve sayıları 1 milyonu geçen kaçak işçiler yüzünden, vergi ve istihdam kayıpları yaygınlaşmakta, bazı illerimizde çok yoğun işsizlik ve haksız rekabet ortaya çıkmaktadır.”
 

Son güncelleme: 11:27 16.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı