• Turkhane Logo

Buldan: İktidarın görevi kınama mesajı yayınlamak değil kadın cinayetlerini önlemektir

Türkiye'de kadına şiddetin ürkütücü boyutlara ulaştığını dile getiren HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "İktidarın görevi kınama mesajı yayınlamak değildir, bu cinayetleri önlemek, faillerin en ağır şekilde cezalandırılmasını sağlamaktır" dedi.

19:01 09 Mart 2021 Salı
Buldan: İktidarın görevi kınama mesajı yayınlamak değil kadın cinayetlerini önlemektir
Türkiye'de kadına şiddetin ürkütücü boyutlara ulaştığını dile getiren HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "İktidarın görevi kınama mesajı yayınlamak değildir, bu cinayetleri önlemek, faillerin en ağır şekilde cezalandırılmasını sağlamaktır" dedi.

 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Parlamento Kadın Grubu toplantısında konuştu.

Uşakın koronavirüs risk haritasında mavi grupta yer alması üzerine sosyal medyada yaptığı şaka üzerine hakarete uğradığını belirten Buldanın açıklamalarından başlıklar şöyle:


PANDEMİNİN YÜKÜ KADINLARA YÜKLENDİ

Tüm dünyada derin krizler ve eşitsizliklere yol açan pandemi sürecinden geçiliyor. Bu krizlerde en fazla etkilenen toplumsal kesim de kadınlar. Çünkü dünyanın her yerinde hâlâ en yoksul kesim ne yazık ki kadınlardır. En büyük işsiz grubu, en güvencesiz işlerde çalışanları, işlerini ilk kaybedenleri kadınlar oluşturmaktadır. Türkiye’de mevcut çoklu krizler pandemi sürecinde daha da derinleşmiştir. Esnek ve güvencesiz çalışma biçimi evden çalışma ile daha da yaygınlaştırılmıştır. Sokağa çıkma kısıtlamalarında hasta, engelli, çocuk, yaşlı bakımı ve ev işlerinin yükü kadınların sırtına yüklenmiştir. Kadınlar her zaman olduğundan çok daha fazla istihdam dışına ve güvencesiz alana itildi. Bu pandemi sürecinde de iktidar, kadınlara hiçbir destek sunmadığı gibi tam tersine krizi fırsata çevirdi. KOD 29 ile işten çıkarılanlar için kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, işsizlik ödeneği verilmemesi bir yana, kadınlar ‘ahlaksızlıkla’ suçlanmakta, erkek şiddetine açık hale getirilmektedir.

CİNAYETLERİN SORUMLUSU İKTİDAR

Pandemi ile beraber kadına yönelik erkek şiddeti kat be kat artmıştır. Her gün en az bir kadın erkekler tarafından katledilmektedir. 8 Mart haftasında yaşanan kadın katliamları ürkütücü boyutlardadır. 92 yaşındaki Hanım Pınarlı tecavüze uğradı ve katledildi. Türkiye açısından korkunç bir tablodur. Bu korkunç tablonun sorumlusu siyasi iktidardır. Neden mi? Nedeni Samsun’daki diğer korkunç vakada aranmalıdır. Defalarca kolluğa başvurduğu halde kolluk hiçbir şey yapmamış ve bir kadın, bir anne, çocuğunun gözleri önünde sokak ortasında şiddete maruz bırakılmıştır. İktidarın görevi kınama mesajı yayınlamak değildir, bu cinayetleri önlemek, faillerin en ağır şekilde cezalandırılmasını sağlamaktır. Cezasızlık, yaşanan bu katliamları cesaretlendiren, teşvik eden bir politikadır.

BANA HAKARET EDENLERİN KİMLİĞİ BELLİDİR

Daha geçen hafta mizah içerikli bir paylaşımımdan (Uşakın risk haritasında HDPnin seçimlerde ilk sırada yer aldığı illerle birlikte mavi renkle gösterilen düşük riskli grupta yer alan iller arasında olması ile ilgili paylaştığı mesaj) dolayı sosyal medya üzerinden bana en ağır, iğrenç hakaret ve saldırılar yapıldı. Buna hepiniz tanık oldunuz. Yapanların siyasi kimliği bellidir. Hangi partinin belediye başkan aday adayı, milletvekili aday adayı olduğu bellidir, ortadadır. İktidarın gücüne dayanarak bu iğrençliği yapana dokunulmadı. Biz dokunulmayacağını çok iyi biliyorduk, böyle de oldu. Karışılmadı bile. İşte bu zihniyet, kadın katliamlarının bizzat sorumlusudur. Kadın cinayetlerinin suç ortağıdır bu zihniyetine sahip olanlar. Kadın katliamlarının ortağıdır.  

Son güncelleme: 19:01 09.03.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı