• Turkhane Logo

Binali Yıldırım'dan Almanlara: 'Nazi ve terörist seviciler' sözlerini unutalım

Başbakan Binali Yıldırım, Almanya ziyareti öncesinde ARD televizyonuna röportaj verdi. Yıldırım, Almanya ile yeni bir sayfa açma çağrısı yaparak, "Seçimler bitti, önümüze bakalım." şeklinde konuştu.

11:47 15 Şubat 2018 Perşembe
Binali Yıldırım'dan Almanlara: 'Nazi ve terörist seviciler' sözlerini unutalım
Başbakan Binali Yıldırım, Almanya ziyareti öncesinde ARD televizyonuna röportaj verdi. Yıldırım, Almanya ile yeni bir sayfa açma çağrısı yaparak, "Seçimler bitti, önümüze bakalım." şeklinde konuştu.

Almanya ziyareti öncesinde ARD televizyonuna röportaj veren Başbakan Binali Yıldırım, Almanya ile ilişkilerde yeni bir sayfa açma çağrısı yaptı. Yıldırım, Seçimler bitti, önümüze bakalım ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğanın aksine Afrin için savaş kelimesini kullanmayan Yıldırım Bu savaş değil operasyondur dedi. Ayrıca gazeteci Deniz Yücelin serbest bırakılabileceğinin işaretini verdi. 

Münih Güvenlik Konferansına katılmak üzere Almanyaya gidecek olan Yıldırım, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yapacağı görüşme öncesinde Alman birinci televizyon kanalı ARDye özel bir röportaj verdi. Yıldırım, ARD sunucularından Pınar Atalayın sorularını yanıtladı.


DENİZ YÜCELLE İLGİLİ KISA SÜREDE GELİŞME OLABİLİR

Yıldırım, bir yıldır Türkiyede cezaevinde olan Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücelin ne zaman serbest bırakılacağı yönündeki soruya, Bu kararı ben vermiyorum. Mahkemeler kararı verecek. Umarım kısa süre içinde serbest kalır. Ben kısa süre içinde bir gelişme olacağı kanaatindeyim yanıtını verdi.

ARD sunucusu Cumhurbaşkanı Erdoğanın, Ben görevde kaldığım sürece, Deniz Yücel serbest bırakılmayacak yönündeki sözlerini hatırlatarak, Ancak diğer yandan gerçekten de Peter Steudtner örneğinde olduğu gibi davayı hızlandırma seçeneğine sahipsiniz. Bu ikisi nasıl oluyor da birbiriyle uyuşuyor? şeklindeki sorusu üzerine şöyle konuştu:

KENDİMİZİ MAHKEMELERİNİ YERİNE KOYAMAYIZ
Türkiye bir hukuk devleti. Hukuk devletlerinde davaları mahkemeler görür. Mahkemeler karar verir. Bizler hisssettiklerimizi, düşündüklerimizi söyleyebiliriz. Ancak kendimizi mahkemelerin yerine koyamayız.

Afrine yönelik harekat konusuna değinilen söyleşide Yıldırım, NATO üyesi Türkiye, ittifak üyesi ABDyle bölgede YPGyi desteklediği için tartışma yaşıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan bunun sonuçları olabileceği uyarısında bulunarak, Osmanlı tokadı ifadesini kullandı. Bu ne anlama geliyor? sorusuna şu yanıtı verdi:

ABD İLE DE SAVAŞIRIZ
Bizim ABDye yönelik bir tehdidimiz yok. Biz şunu söylüyoruz: Türkiye, ABD, Almanya NATO üyesi. ABD Suriyede terör örgütüyle birlikte DEAŞe karşı mücadele etme kararı aldı. Biz de diyoruz ki: NATO üyesi bir ülke olan ve NATOnun sınırlarını koruyan Türkiyeye karşı terör faaliyetleri içinde olan terör örgütleriyle birlikte çalışma. Bu ortaklığa sığmaz. Bu büyük devlet olmaya da yakışmaz. Bizim YPG ile bir sorunumuz var. Ancak ABD YPGnin yanında bize karşı savaşa girerse, onlarla da savaşırız.

SAVAŞ DEĞİL OPERASYON
Sunucunun Afrine yönelik operasyona karşı açıklamalar yapan Türk Tabipleri Birliğinden doktorların gözaltına alındığını hatırlatması üzerine Binali Yıldırım, Bu operasyona karşı olan kimse tutuklanmadı. Ancak terörle mücadeleyi savaş diye nitelendirenlere yönelik hukuki adımlar atıldı. Bu da doğal. Çünkü bu bir savaş değil. Bu bir operasyon, Türkiyenin bağımsızlığını, birliğini, sınır güvenliğini, can ve mal emniyetini korumak için yapılan bir operasyondur. Savaş iki ülke arasında olur. Suriyede devlet yok ki savaş olsun. Suriyede ABD de var, Rusya da var, koalisyonun içinde Almanya da var. Dolayısıyla bunları birbirine karıştırmayalım diye konuştu. 

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen gün yaptığı bir konuşmada Afrin harekatı için savaş kelimesine kullanmıştı. 

MERKEL İLE HER ŞEYİ KONUŞACAĞIZ
Başbakan Merkelle Perşembe günü yapacağı görüşmede bütün konuları görüşeceklerini söyleyen Yıldırım, Almanyada seçim oldu. Seçim öncesinde her iki taraf birbirine biraz yüklendi. Ama seçim bitti. Şimdi yeni bir sayfa açmanın vakti geldi. Ben böyle düşünüyorum. Sayın Merkelle tüm konuları hiç sansür yapmadan konuşmayı amaçlıyorum, düşünüyorum. Ve biz şunu söylüyoruz: Almanya Avrupanın belkemiği. Türkiye bölgenin belkemiği. Dolayısıyla Avrupayla, Almanyayla Türkiye ilişkileri sadece AB-Türkiye ilişkileri için değil, aynı zamanda dört milyona yaklaşan soydaşlarımız açısından da önemlidir. Ve yeni bir sayfa açalım. Geçmişi unutalım, önümüze bakalım, ilişkilerimizi daha da geliştirelim dedi.
(Deutsche Welle Türkçe)

  ​ERDOĞANIN ALMANYADAKİ AVUKATI GÖREVİ BIRAKTI: SEBEBİ NAZİ SUÇLAMALARI

Son güncelleme: 11:47 15.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı